Zašto mačke imaju hrapav jezik?

by Lucija Bastiančić

Piše: Lucija Bastiančić, dr.med.vet.  |  Foto: privatna arhiva autorice

Plijen kojim se hrane mačke obično ima krzno ili perje i da bi došle do ukusne unutrašnjosti mačke se prvo moraju riješiti te vanjske prepreke. Radi toga evolucijski su im se razvili oštri zubi prilagođeni za sječenje i papile na jeziku.

Mačke su mesojedi i davno u prošlosti hrana im nije bila servirana kao što je danas. Morale su pronaći plijen, vrebati, čekati te kada dođe pravi trenutak, uloviti ga. To je predstavljalo tek nekoliko prvih koraka. Plijen kojim se hrane obično ima krzno ili perje i da bi došle do ukusne unutrašnjosti mačke se prvo moraju riješiti te vanjske prepreke. Radi toga evolucijski su im se razvili oštri zubi prilagođeni za sječenje i papile na jeziku. Papile u procesu hranjenja imaju ulogu i u idućem koraku. Pomoću njih mačke lakše skidaju odnosno odvajaju meso od kosti. Tek tada gozba može započeti.

Papile za papanje

Papile su izbočine sluznice usne šupljine. Nalaze se na hrptu (dorsumu, gornjoj strani) jezika. Razlikujemo dvije skupine, a to su mehaničke i okusne. Najbrojnije među mehaničkim papilama su nitaste. Na početku jezika su manje, a prema korijenu veće. Nitaste papile u mačke su posebno velike i građene su od dva dijela nejednake veličine. Prednji dio je manji, a naziva se vezivno tkivni jastučić. Uloga jastučića je da podupire stražnji dio papile koji je mnogo veći i da sprječava njegovo izvrtanje. Iz stražnjeg dijela izdiže se keratinizirani šiljati nastavak koji je okrenut prema korijenu jezika. Keratin inače u tijelu nalazimo na mjestima gdje je potrebna jača zaštita od vanjskih čimbenika (npr. na površini kože). Kada stavimo u kombinaciju vrh stražnjeg dijela papile okrenut unazad s prethodno spomenutim jastučićem, dobijemo stabilnu i čvrstu strukturu. Upravo zato, nitaste papile su odgovorne za taj specifičan „hrapav“ osjećaj koji imamo kada nas mace ližu. Percepcija okusa je povezana s okusnim pupoljcima koji se nalaze u drugoj skupini papila koje se nazivaju okusne.

Četka s puno nastavaka

Mace puno vremena provode čisteći se. Tijekom procesa čišćenja oštre papile pomažu macama da budu temeljite i dođu do najdubljih slojeva krzna, gotovo do kože. Prilikom toga papile imaju funkciju poput četke s puno nastavaka. Tako mačke veoma učinkovito mogu održati krzno čisto i ukloniti mrtvu dlaku. Idealno mačje krzno je sjajno i mekano, bez crnih „mrvica“ (izmeta buha), te bez oštro ograničenih bezdlačnih područja. Zbog usmjerenja papila otpala dlaka se često prihvati na njih i mačke ju ne mogu ispljunuti pa ju progutaju.

Kuglice dlaka, eng. hairballs koje nastaju radi progutane dlake u želucu. Dlake u probavnom sustavu mogu začepiti lumen crijeva te tako otežati ili čak onemogućiti prolazak sadržaja (začep crijeva). Životinje s ovakvim problemima učestalije zauzimaju stav za defekaciju, ali bez uspjeha. Stanje može biti popraćeno gubitkom apetita, odbijanjem hrane, depresijom, letargijom, povraćanjem, bolnošću abdomena…

Nije ni čudo da vlasnici uvijek imaju na umu kako te dlake moraju napustiti tijelo, bilo kroz usta ili kroz crijeva. Mace kojima je stanište u prirodi ili su češće vani obično imaju manje problema s nakupljanjem dlaka jer im je izvor vlakna lakše dostupan. Mace koje borave u zatvorenom prostoru obično dobivaju pastu koja u želucu radi omotač oko dlaka, jedu specijaliziranu hranu koja ju učinkovitija u uklanjanju dlaka ili pak imaju dostupnu travu kao pojačan izvor vlakana.

Tko bi rekao da o ovako malim strukturama ovisi toliko toga?

Ali to još nije sve!

E pa nismo došli do kraja priče o nitastim papilama. Osim u proždiranju lovine, čišćenju i gutanju dlake, papile imaju još nekoliko otkrivenih uloga: smatra se da pomažu macama dok piju vodu. Mačke samo dodiruju vodu s površinom jezika. Brzim pokretima kapljice prenose dalje, dakle, ne služe se jezikom da bi ju zagrabile (kao što to psi rade). Također, između papila se kumulira manja količina sline koja prilikom lizanja ostaje na krznu. Tako se mace i hlade. Posljednje, ali i ne manje bitno kada već spominjemo slinu je miris. Ne smijemo zaboraviti da su naše mace lovci u duši. Ako među nama ima vlasnika maca koje se mogu slobodno kretati i izvan kuće, oni dobro znaju da su one jako pa… darežljiva bića. Sjećam se i dan danas moje Muci. Kada bi uletjela kroz prozor u kuću kao da je osvojila jackpot, znali smo točno o čemu je riječ. Mama bi počela panično vrištati, a ja kao hrabra veterinarka morala bih riješiti stvar. Otvorila bih vrata i tamo bi stajala ona. Ponosno, veličanstveno, zadovoljno. Svašta sam znala dobiti na poklon- miša, štakora, žabu, skakavca, voluharicu, zmiju, guštera. Znala je moja Muci da dobar lovac mora prekriti svoj miris lizanjem krzna.

Nadam se da sam vas uspjela zainteresirati za ove male jezične strukture koje imaju tako puno uloga. Idući put kada vas maca poliže, sjetite me se.

Foto: Lucija Bastiančić, jezik mace Slavice

You may also like

Ostavi komentar