Kućni ljubimci i ljetne vrućine

by Njuškica

Zimi je kraj i kako to zadnjih godina biva, uskoro će početi nesnosne ljetne vrućine. Iz kaputa i dugih rukava uskočit ćemo u tanku ljetnu odjeću. Visoke temperature mogu biti opasne za nas, ali i za naše kućne ljubimce, posebice za pse, pa trebamo pripaziti na svoje dlakave prijatelje u nastupajućim toplim danima.

Mi, ljudi znojimo se preko kože i tako održavamo samoregulaciju tjelesne temperature. Psi se ne znoje, nego reguliraju svoju tjelesnu temperaturu disanjem i preko mekuši na šapama. Pretile i životinje sa skraćenom njuškom (npr. Brahiocefalični psi) su najugroženije, jer je njihovo disanje otežano. Neke od pasmina koje su izložene najvećem riziku od toplinskog udara su: buldog, bostonski terijer, mops, bokser, shih tzu, chow chow i drugi. Među mačkama su najugroženije perzijska mačka i main coon.

Ljubimcima ljeti treba osigurati dovoljno vode, hlada i nikada ih ne ostavljati u zatvorenom automobilu.  Otvoreni prozor neće im biti dovoljan, a vi ćete se ujedno ogriješiti o zakon, jer parkirani automobili, zbog sigurnosti, ne smiju imati otvorene prozore.

Psima je potrebna svakodnevna šetnja, a najbolje bi bilo da ih izvedete rano ujutro i iza 20:00 sati jer su temperature tada ipak malo podnošljivije. Za šetnje birajte travnate površine, vrući asfalt vrlo je neugodan za njihove šapice. U šetnju ponesite silikonsku zdjelicu i bocu s vodom kako vaš pas ne bi dehidrirao.

Vanjski paraziti, poput komaraca i krpelja, normalna su pojava tijekom ljeta. Posavjetujte se sa veterinarom o najboljim načinima zaštite od ovih napasti.

Razne potrepštine koje su ljeti potrebne za vaše ljubimce, od zdjelica do repelenata, moći ćete naći u trgovinama Pet Shop Belugo+ na adresama Trg Bartula Kašića 10 (kod Kvatrića),  Medveščak 23 i Tržnica Savica. Ljubazno osoblje znati će prepoznati vaše individualne zahtjeve i dati odgovore na sva vaša pitanja. Obratite se doktorima veterinarske medicine za sve informacije i savjete o pravilnom držanju i njezi kućnih ljubimaca tijekom ljeta, te o prehrani. Medicinski program potražite u ljekarnama prodajnih mjesta na Kvatriću i Medveščaku.

You may also like

Ostavi komentar