Brachiocefalične pasmine

by Ivona Jagar, dr.med.vet.

Jesu li s ovog planeta ili se radi o vanzemaljcima, kakav je to neobičan naziv?

Mopsevi, buldozi, bokseri, boston terijeri, shar-pei, shitz-tsu pekinezeri, lhasa apso, kavalir king charles španijeli. Brahiocefaličnih pasmina pasa zaista ima mnogo, a mnogobrojni su i njihovi zdravstveni problemi.

Poznajemo li ih dovoljno i znamo li s čime se sve ove pasmine nose?

Ove pasmine pasa zaista je vrlo lako prepoznati. Najčešće imaju snažno, krupno tijelo i karakterističan izgled lica. Pa krenimo redom. Najupečatljivija osobina njihovog izgleda je lice, koje ne nalikuje licu psa kao što je na primjer njemački ovčar. Sabijene kosti lica njihova su osnovna karakteristika. Cijenu koju ove pasmine moraju platiti zbog te osobitosti zaista je visoka. Kvaliteta njihovog života često je vrlo upitna. Disanje kao osnovna životna potreba, kod brahiocefaličnih pasmina često je velik problem. Mopsevi i buldozi vrlo su često prekomjerne tjelesne mase, što im otežava već ionako teško disanje. Izrazito je važno pse držati u dobroj tjelesnoj kondiciji. Dolazi nam ljeto i visoke temperature zraka, a ni to ne doprinosi zdravlju ovih pasmina. Pregrijavanje tijela na visokim temperaturama zraka može biti zaista opasno, zbog otežanog disanja i nemogućnosti hlađenja tijela dahtanjem. Otežano disanje uzrokuje i druge teške promjene na dišnom, pa i probavnom sustavu.

Osobitosti anatomije brachiocefaličnih pasmina pasa

Kod ovih pasmina dolazi do razvojne anomalije baze lubanje. Kosti lubanje rastu u širinu na normalan način, međutim, kod rasta u duljinu nastaje problem. Njuška se ne razvija normalnim intenzitetom u širinu i u dužinu te zbog tog nesrazmjera dolazi do stisnute njuške, zbog čega dolazi do suženja nosnih otvora.  Uz suženje nosnih otvora razvija se i produljeno, zadebljalo meko nepce.  Zbog kompleksnosti problematike, veterinari ovaj sindrom nazivaju brahiocefaličnim sindromom (sindrom je skup simptoma).

Kratki opis brahiocefaličnog sindroma

Najznačajniji simptom, koji je lako prepoznati, otežano je disanje. Kada je riječ o buldogu, otežano disanje pojavljuje se već kod štenaca. Vlasnici primjećuju da se pas u igri s drugim psima vrlo brzo umara. Psi dišu otežano i vrlo glasno. Pri disanju moraju uložiti vrlo veliku količinu energije, a to je izrazito vidljivo ljeti, za vrijeme vrućina. Psi se prirodno hlade dahtanjem a otežano disanje im to hlađenje onemogućava te dolazi do pregrijavanja organizma psa. Zbog suženja nosnih otvora dolazi do smanjenog protoka zraka kroz dišni sustav, što životinja pokušava nadoknaditi, no to zapravo dovodi do pogoršanja simptoma otežanog disanja. Stalni visoki pritisak povećava otpor protjecanju zraka, što dovodi do pogoršanja stanja i još težeg disanja.  Pri povećanom fizičkom naporu i visokoj temperaturi može doći i do kolapsa odnosno nesvjestice.  Često dolazi do oticanja grkljana i do upalnih procesa na grkljanu. Gutanje hrane kod pasa sa produženim nepcem je otežano i može doći do nehotičnog udisanja unešene hrane u pluća to jest do aspiracije hrane u plućno tkivo. Povraćanje je zaista čest simptom ovog sindroma. Također je važno napomenuti da ove pasmine pasa vrlo često imaju problema sa srčanim mišićem. Dolazi do povećanja srca i do zatajivanja srca tzv. srčane insuficijencije. Ove bolesti su zaista ozbiljne i prognoza je nepovoljna.

Liječenje brahiocefaličnog sindroma

Važno je održavanje optimalne tjelesne mase psa. Kretanje ipak mora biti doneke ograničeno, pogotovo kada je temperatura zraka visoka. Ako je stanje ozbiljnije, i promjene u dišnom sustavu su opsežne, životinji je potrebno pomoći i kirurški. Širenje nosnih otvora  te skraćivanje nepca osnovne su operacije koje mogu činiti veću razliku u poboljšanju simptoma i povećati kvalitetu života ovih pasa.

Kako zaštititi svog brachiocefaličnog ljubimca

Izrazito je važno kupiti psa iz uzgajivačnica čije linije pasa imaju ipak nešto blaže anomalije na kostima lubanje. Također je važno da psi nisu prekomjerne  tjelesne mase, to jest da nisu pretili. Pse nije uputno izvoditi u šetnju za vrijeme najvećih vrućina u ljetnim mjesecima. Ako dođe do zdravstvenih problema, veterinar ipak može pomoći da se kvaliteta života psa poveća te da pas i njegov vlasnik budu sretniji.

Zbog zaista opsežnih problema s disanjem, u nekim europskim zemljama, primjerice u Nizozemskoj su zakonom propisane određene mjere koje se primjenjuju u uzgoju ovih pasmina. Psi koji mogu dobiti uzgojnu dozvolu moraju imati duljinu njuške koja je propisana pravilnikom. Na taj se način ne potiče uzgoj životinja koje imaju ozbiljnih problema s disanjem.  Iznimno je važno ovom problemu pristupiti sa suosjećanjem prema ovim dragim psima kojima su zbog njihovog izgleda onemogućene normalne životne funkcije kao što su disanje i gutanje hrane. Edukacija ljudi je zapravo ključna za razumijevanje kompleksnosti zdravstvenih problema ovih pasa. Neadekvatan uzgoj doprinosi povećanju broja bolesnih jedinki. Odgovornost je na ljudima da svojim uzgojem ne doprinose lošoj kvaliteti života ovih divnih životinja velikog srca, a male njuške.

You may also like

Ostavi komentar