Suživot s pinčevima: Kakva je to kvržica?

by Božica Pernarić, dr.med.vet.

Dobroćudni tumori javljaju se kod starijih pasa, i bilo bi dobro da ih promatrate, a ako rastu, posjetite veterinara

Bradavice u pinčeva starije dobi učestala su pojava kao i kod svih drugih pasa starije dobi. Kod pinčeva mogu biti izraženije zbog njihove kratke dlake i samim time ih je lakše uočiti.

Uzrok bradavica je virus iz roda papilloma virusa i nastaju najčeše kod imunološki  krompromitiranih jedinki  bilo zbog bolesti ili u starijih životinja .Postoji i genetska predispozicija za ovaj virus kod nekih pasmina, no to ovisi o imunološkom statusu jedinke.

U starijoj dobi one se mogu manifestirat u više oblika pa su vlasnici u početku zbunjeni jer neznaju o čemu se radi. Najčešće su karfiolastog oblika, često se javljaju području uške, kapaka, na šapama i  prednjim i stražnjim nogama. Mogu se pojaviti i kao male ružičaste bubuljice ili bjelkaste tvorbe narovašenog izgleda koje se blago izdižu iznad površine kože.

Staračke bradavice same po sebi ne predstavljaju ozbiljan problem, no ponekad svrbe ili se stvaraju na nezgodnim mjestima npr. na šapicama pa ih životinje ližu, grizu ili se raskrvare prilikom hodanja, a obzirom da se sastoje  od velikog spleta krvnih žilica lako krvare te predstavljaju problem i moguće je  da se inficiraju.

Bradavice su benigni (dobroćudni ) tumori. Neke vrste mogu degenerirati te postati maligne, no to srećom nije čest slučaj, zapravo se događa izuzetno rijetko.

Postoji nekoliko načina riješavanja bradavica; najčešće je kirurško uklanjane ukoliko one predstavljaju problem odnosno nelagodu za vašeg kućnog ljubimca u smislu svrbeži, krvarenja, otežanog kretanja  i sl. ili ako bradavica raste i mijenja oblik .

Mogu se koristiti antivirusne masti, sprejevi, flasteri no svakako prije je potrebno postaviti dijagnozu. Koristi se izrada autoimunih vakcina, najčešće kod mladih životinja koje imaju oralnu papillomatozu .

Dosta često bradavice se same po sebi  povuku ali ako ne nestaju kroz period od nekoliko mjeseci svakako konzultirajte svoj veterinara.

You may also like

Ostavi komentar