Stres i FUS (Feline Urinary Syndrom)

by Božica Pernarić, dr.med.vet.

Svako putovanje predstavlja određenu dozu stresa, kako za vlasnike kućnih ljubimaca toliko i za njihove ljubimce. Mace su te koje su osobito podložne stresu pa neke promjene u njihovim životnim navikama npr. premještanje jastuka s jednog mjesta na drugo, wc-a pa tako i putovanje ili smještaj u hotel mogu potaknuti ili intenzivirati već postojeći problem.

Jedan od takvih problema je i FUS (feline urinary sindrom). Uzročnost FUS-a čini niz čimbenika, no smatra se da stres može igrati važnu ulogu u razvoju idiopatskog cistitisa.

Ukoliko macu ostavljate u hotelu izuzetno je bitno naglasiti ukoliko je maca već imala urinarnih problema kako bi se više pažnje usmjerilo na obavljanje mokrenja.

Samim dolaskom u hotel mačke različito regiraju na promjenu sredine, neke se odmah opuste, neke se skrivaju i zavlače i ne uriniraju po tjedan dana, te su to sve čimbenici koji mogu potaknuti FUS.

Ako maca ima učestale urinarne infekte a nije prilikom smještaja u hotel na specijalnoj hrani, i dodacima prehrani uputno je prije ostavljanja mace u hotelu napraviti pretragu urina s naglaskom na sediment i ph urina, te ukoliko i nemamo upalu u tom momentu ali ako imamo u sedimentu kristalića i pijeska svakako je preporuka uvesti specijalnu hranu koja olakšava urinarne probleme i određene preparate u obliku pasta ili praškova koji reguliraju ph mokraće .

U maca koje nisu imale prije problema sa upalama mokraćnog mjehura uvijek je moguća eskalacija problema prilikom promjene njezinih životnih navika ,te je bitno da su vlasnici hotela educirani te znaju prepoznati postojeći problem. Obično se mace napinju prilikom mokrenja ali izlazi samo pokoja kap urina, bolno mijauču, ližu spolovilo, te ukoliko se primijete neki od tih simptoma bitno je u suradnji s vlasnikom kontaktirati stručnu osobu te poduzeti određene mjere dijagnostike i uvesti primjerenu terapiju kako bi boravak u hotelu ostao ugodan i udoban.

You may also like

Ostavi komentar