Vole li se psi pomiriti kao i ljudi?

by Lucija Ana Bićanić

Nakon svađe najslađe se pomiriti, to možemo potvrditi iz svog ljudskog iskustva. No što je sa psima? Znamo da se i među njima nerijetko događaju sukobi, stoga nas je zanimalo kakvo je njihovo ponašanje nakon svađe i vole li se i oni pomiriti baš kao i mi. Ima li razlike ako je u pitanju mala svađa ili pak tučnjava? U slučaju da se psi pomire, zašto se to uopće događa?

Da bismo dobili odgovor na ta pitanja provedena je studija na 177 pasa u kojoj su promatrani odnosi i interakcija u parku tijekom 8 mjeseci između pasa koji se poznaju i pasa koji se ne poznaju. Psi su se većinu vremena odnosili prijateljski jedni prema drugima, ali povremeno bi se dogodio i sukob. Ponašanje pasa nakon tih sukoba bio je predmet ovog istraživanja te je ustanovljeno da dolazi do pomirenja. Međutim, zašto dolazi do pomirenja?
Postavljene su tri hipoteze (pretpostavke):

  1. Svha pomirenja je obnoviti vezu između dva psa jer je poznato da društvene životinje trebaju jedna drugu zbog hrane, vode, sigurnosti. Nakon konflikta bi se trebali obnoviti dobri odnosi kako bi jedinke profitirale od koristi zajedničkog života.
  2. Svrha pomirenja je obnavljanje hijerarhije i društvenog poretka kako bi se znao status svake jedinke. To bi značilo da se psi ”nižeg statusa” moraju prvi početi ponašati defenzivno.
  3. Psi se mire kako bi se smanjila količina stresa i prateće nesigurnosti oko potencijalnih budućih sukoba i agresije. Ukoliko se pomire, smanjuje se nesigurnost, a time i stres kojem je pas izložen.

Sve tri hipoteze nam se čine logičnima i mogućima, međutim studijom je potvrđeno da je treća hipoteza najbliža točnom objašnjenju. Smanjenje stresa i nesigurnosti najbolje je objasnilo ponašanje pasa nakon svađe. Nakon raznih sukoba oba psa su pokazivala znakove kojima su drugome davali do znanja da su spremni prekinuti sukob i pomiriti se, štoviše bliskost i privrženost ta dva psa koji su bili u konfliktu bila je veća nego prema drugim psima s kojima nije došlo do sukoba. U slučaju da su psi bili agresivni nakon svađe, tu agresiju su pokazivali onim psima s kojima nisu sudjelovali u sukobu.

Za kraj možemo zaključiti da baš kao i ljudi i psi teže prema obnovi dobrih odnosa i pomirenju nakon svađe. Ljepše je živjeti u miru i voljeti se, zar ne?

 

 

 

 

You may also like

Ostavi komentar