Zigante lov na tartufe

by Njuškica

Kako je prošao lov na tartufe 07.11.2020. i što spremate za slijedeći lov – 14.11.2020.?

U sklopu Dana Zigante tartufa, ove godine organiziramo svake subote pokazni lov na tartufe. Cilj nam je ljude upoznati s tartufima i načinom na koji se nalaze tartufi – točnije s lovom na tartufe s tartufarskim psima. I prošle subote (07.11.2020.) smo imali dosta zaiteresiranih gostiju koji su se željeli upoznati kako se uopće love tartufi. Ove subote (14.11.) će se također održati pokazni lov na tartufe, a planiramo i sljedeću subotu 21.11. pa pozivamo vaše čitatelje da nam se pridruže.

Demonstracija lova na tartufe traje oko 45-60 minuta, pri čemu sudionike upoznamo s tartufima, njihovom poviješću u Istri te načinom obuke tartufarskih pasa. Najzanimljivi dio pokaznog lova na tartufe je svakako kada krene sama demonstracija i psi krenu u potragu za tartufima.

Za sve vaše čitatelje koji žele iz prve ruke doživjeti pokazni lov na tartufe mogu to ove subote (14.11.2020.) u 12,00 h u Livadama u organizaciji restorana Zigante. Cijena karte po osobi je 50,00 hrk i svi zainteresirani se mogu prijaviti na email adresu info@livadetartufi.com ili putem telefona 0914777410.

Kako izgleda traženje tartufa sa psima?

Kod lova na tartufe, tartufarski psi su u centru pažnje. Uspješan lov na tartufe uveliko ovisi o tartufarskom psu. Vrlo važan faktor kod lova na tartufe je nevjerojatna povezanost čovjeka i psa te njihovo međusobno povjerenje i suradnja. Tartufarski pas lov na tartufe shvaća kao svojevrsnu igru te pronalaskom tartufa zna da će usrećiti vlasnika, ali istovremeno dobiti i svoju nagradu, keksić za uspješno pronađen tartuf. Tartufari uglavnom u lov na tartufe idu po noći ili rano ujutro. Glavni razlog je zašto se ide po noći su psi. Noću je hladnije, i onda psi dišu na nos, umjesto kroz usta te im je lakše nanjušiti miris tartufa, te naravno onda naći isti. U lov na tartufe se ide s dva psa, jedan koji je obučen iskusan tartufarski pas i jedan mlađi koji se uči tartufarenju od starijeg psa. To je i najbolji način obuke psa, jer on gleda što radi stariji pas te ga oponaša i tako uči.

Tartufar sa psima u komadu uobičajeno provede u šumi 4-6 sati. Neki tartufari imaju više pasa, te često zamijene pse kako bi sa sobom u šumi imali svježe i odmorne pse.

Dok je tartufar s psima u šumi u lovu na tartufe, i psi i tartufari se provlače kroz granje i šikaru u potrazi za tartufima. U lovu na tartufe svatko ima svoj zadatak – pas nanjušiti tartuf a tartufar odvesti pse gdje misli da bi mogli biti tartufi. Kad pas nanjuši tartuf i počne kopati, tartufar mora čim prije doći do psa, kako bi pažljivo mogao iskopati neoštećen tartuf. Ukoliko je tartufar spor ili ne pazi što radi koji pas, može se desiti da pas ošteti ili čak pojede tartuf, pogotovo ako se radi o manje iskusnom psu.

Svaki tartufar će reći – pas radi za sebe. I zbog toga svaki pas očekuje nagradu (keksić) kada nađe tartuf. Ukoliko pas ne dobije nagradu, prestaje za taj dan i počinje štrajkati.

Koje pasmine najčešće susrećete na aktivnostima traženja tartufa? (jesu li to pod obavezno lovački psi?)

U Istri ne postoji neka određena pasmina koja se koristi u lovu na tartufe. Često su to mješanci, najčešće raznih pasa ptičara. Specifična pasmina za lov na tartufe zapravo ovisi o samom karakteru samog psa. Ukoliko je pas radišan bez obzira na pasminu, tada je to dobar pas tragač. Ukoliko karakterno nije radišan bez obzira na poznatu vrstu tartufarskih pasa, tada to nije pas adekvatan za lov na tartufe. Slično je kao i kod ljudi. Postoje ljudi koje vole raditi s entuzijazmom, dok postoje i oni koji su možda malo ljeniji, sporiji…Istarski tartufari preferiraju ženke budući da su poslušnije i radišnije od mužjaka, što ne znači da se ne koriste i mužjaci u lovu na tartufe.

U Italiji kao psi tartufari dominiraju psi pasmine lagotto romagnolo.

Tartufari u Istri kod psa traže neke osnovne karakteristike

  • da je pas srednjeg rasta kako bi se mogao lakše provlačiti kroz gustiš u šumi
  • da voli jesti, pogotovo tartufe
  • da voli raditi i da je poslušan

Postoji li posebni trening sa psima kako bi oni postali “specijalisti” u traženju tartufa?

Dok pas postane tartufarski pas je dugotrajan proces. Ali to je proces koji ide kroz igru s psom. Psa treba naučiti da se tijekom lova na tartufe koncentrira isključivo na tartufe, a ne na ostale mirise, zvukove, životinje i pse koji ga ometaju.

Smatra se kako je tartufarski pas završio svoju obuku sa 4 godine starosti.

„Treniranje“ tarturaskih pasa počinje, ovisno o tartufaru i već dok su štenci. Na cicu od majke se stavlja malo ulja od tartufa pri čemu psi povezuju miris tartufa s majčinim mlijekom.

Kako je pas stariji, 3-6 mjeseci se najčešće koriste igračke, npr. teniska loptica koja ima rupicu u koju se stavi kap maslinovog ulja s okusom tartufa i onda se igra s psom. I kako pas donese lopticu daje mu se nagrada.

Kasnije se ista ta loptica zakopava u zemlju i pas kopa za njom. Te naravno dobija keksić kao nagradu za uspješno nalaženje tartufa.

Ipak najvažniji alat u treningu psa za tartufarskog psa je da se uzme iskusnog psa i mladog psa te se sa oba psa ide u lov na tartufe. Tako mladi pas oponaša starijeg psa i na taj način najbolje uči.

Doznajemo da se u potrazi za tartufima mogu koristiti i svinje.. Imate li poznanstva sa tartufarima koji umjesto njuha pasa koriste njuh ovih inteligentni svejeda?

Trenutno niti jedan tartufar u Istri ne koristi svinje u lovu na tartufe. U Italiji su čak i svinje zabranjene jer uništavaju staništa tartufa. Iako svinje ne treba posebno obučavati za lov na tartufe, već one to rade jer ih žele pojesti psi su ipak prevladali kao naši suradnici u lovu na tartufe.

Jednostavno je lakše zaustaviti psa od 15ak kila da pojede tartuf nego svinju od 150 kila. Jedan od faktora odabira psa je također i transport pasa do lokacije gdje će se odvijati lov na tartufe. Lakše je transportirati 2 psa u autu nego dvije svinje.

Još bi napomenuo jednu stvar u vezi pasa tartufara. Za vrijeme sajma Dani Zigante tartufa, koji se ove godine zbog pandemije COVID19 održava u nešto skraćenom obliku, se održava i Međunarodna utakmica lova na bijeli tartuf. Nadamo se kako ćemo sljedeće godine uspješno organizirati Međunarodnu utakmicu lova na tartufe. https://sajamtartufa.com/2264/

You may also like

Ostavi komentar