PSI I METEOROPATIJA – osjećaju li psi promjenu vremena?

by Lucija Ana Bićanić

Sigurno ste se negdje susreli s informacijom kako životinje mogu predosjetiti neke fenomene kao što su potresi ili oluje, ali utječe li sama promjena vremena na pseće ponašanje?

ŠESTO ČULO

Promjene tlaka zraka i statičkog elektriciteta prethode ljetnim nevremenima i pljuskovima, a upravo njih psi mogu predosjetiti. Pas će njuškati zrak intenzivnije te se može ponašati pomalo uznemireno, a svojim osjetljivim sluhom čut će udaljenu grmljavinu puno ranije nego li priđe bliže. Ako se pas boji grmljavine potražit će svoje uobičajeno mjesto za skrivanje i tako vam dati do znanja da prilazi nevrijeme, a neki psi imaju potrebu skočiti u kadu kada osjete promjene u statičkom elektricitetu, pretpostavlja se također u potrazi za zaklonom.

TOPLIJE VRIJEME

Pojedini psi živnu s promjenom vremena u toplije jer im hladnija klima ne odgovara, dok je kod drugih obrnuto. Brahiocefalične pasmine kao što su mopsevi, francuski buldozi ili boston-terijeri teže će podnijeti vrućinu nego što je uobičajeno kod ostalih pasa zbog specifičnih problema s disanjem. Uz njih posebno podložne vrućini su i velike i dugodlake pasmine kao što su komondor, afganistanski hrt ili malamut. Kod takvih pasa često će se primijetiti kako su manje aktivni, izbjegavaju aktivnosti te dodire. Općenito vrućina može utjecati na sve pasmine iritabilno te je u nekoliko studija utvrđeno kako broj ugriza korelira s povišenom temperaturom zraka. Prilikom velikih vrućina u pojedinim je gradovima zabilježen povećan prijem na hitnu službu zbog psećih ugriza.

HLADNO VRIJEME

U suprotnosti s toplijim vremenom, i velike i dugodlake pasmine u pravilu uživaju u hladnijem vremenu te postaju sve aktivnije. Na primjer haskiji i samojedi jedva će dočekati niske temperature te će im to biti omiljeno vrijeme za boravak vani, dok će kratkodlaki psi, male pasmine ili psi sa postojećim kroničnim stanjima (artritis, hipotireoza, Cushingov sindrom) pokazati manje volje za izlaskom iz kuće i igrom. Prema anketi iz UK 2012. godine, vlasnici pasa su potvrdili da su psi lošijeg raspoloženja i slabije energije u zimskim mjesecima. Mogu li dakle i psi patiti od sezonske depresije? Izglednije je kako psi svoju aktivnost i raspoloženje prilagođavaju vlasniku. Provođenje vremena u zatvorenom prostoru, bez izloženosti danjem svjetlu smanjuje proizvodnju melatonina i kod ljudi i kod pasa stoga ne čudi što zimi oboje volimo više spavati. Ostati aktivnima u zimskim mjesecima nije lako, ali je svakako bitno. Tjelesna aktivnost pomaže i vlasniku i psu održati normalan cirkardijalni ritam (ritam san-budnost) preko poticanja normalne sinteze melatonina, a uz to povećava kvalitetu samog sna.  Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća, zar ne?

 

You may also like

Ostavi komentar