MAMA, TATA! ŽELIM PSA!

by Njuškica

Prije odluke da nabavite ljubimca, budite sigurni koliko članova kućanstva može brinuti o njemu.

Broj kućnih ljubimaca u stalnom je porastu. Tema ovog članka su psi kao kućni ljubimci – upravo zato što suživot sa psom zahtijeva malo drugačiji angažman. Prilikom nabavke ljubimca bilo koje vrste, preporučuje se raspitati o uvjetima držanja, prostoru adekvatnom za ljubimca i specifičnim zahtjevima određenih vrsta životinja koje se mogu nabaviti i držati u domovima. Čest je slučaj da su upravo djeca u mnogim obiteljima pokretač nabavke kućnog ljubimca. Dakako da svaka vrsta životinje – od akvarijskih ribica do konja treba adekvatnu skrb, a prilikom nabave psa ili nakon nabave psa često se mogu čuti komentari roditelja – nabavili smo psa djeci, a sada je to naša briga. Nakon kraće stanke, zasjaje im se oči pa slijedi nastavak – i naša velika ljubav. Često roditelji smatraju da je nabavka psa odličan potez jer će njihovu djecu naučiti odgovornosti, a ionako već neko vrijeme nagovaraju roditelje na to.

Ovdje je ključno – osim kakvog psa odabrati, informacija o cijepljenju, hrani i sl. znati da psa zapravo treba odgajati. Što to znači? Pas dolazi u obitelj, svoju novu okolinu, zavoli ljude u toj svojoj okolini i zapravo želi skladan suživot s njima. Pojednostavljeno rečeno – želi nam ugoditi, veseli se baš svaki put kad nas vidi i vrlo brzo nam osvaja srce. Međutim, da bi suživot sa psom bio skladan i ugodan kako za nas vlasnike, tako i za samog psa, potrebno je znati koje su potrebe psa koje trebaju biti zadovoljene i potrebno je psa socijalizirati. Da raščlanimo ovu posljednju rečenicu – svaki pas, neovisno o veličini, pasmini, da li živi u stanu ili u kući s dvorištem – treba kretanje.

Dakako da postoje pasmine koje trebaju više kretanja, koje vole ”rad” i one koje npr. nisu za istrčavanje. Postoje psi koji vole vodu i plivanje i oni koji ni u ludilu ne žele ući u vodu. Do informacija o pojedinim pasminama je danas lako doći, iako je svaki pas individua, što znači da unutar jedne određene pasmine mogu postojati razlike u karakteru i sl. No, ono što je svim psima zajedničko je – potreba za kretanjem i druženjem s ostalim psima.

Ako nabavljate štene, budite spremni na razne ”psine” koje će se sigurno događati dok pas ne ”odraste”, i da – to je normalno. Uzimanje raznih predmeta s poda, neposluh, razigranost i sl. normalne su pojave na koje osoba koja izvodi psa u šetnju mora biti spremna, često se događa npr. da baš moramo ići kući, a pas se zaigrao s drugim psima na livadi i bježi od nas kada ga zovemo i želimo staviti na povodac. Osim dakle strpljenja i možda slasnih zalogajčića u džepu kao adut iz rukava kako bismo ih pridobili da nas poslušaju, oboružajte se barem osnovnim informacijama o tome na što sve psa treba ”naučiti” od šteneće dobi. Osim na obavljanje nužde izvan stana/kuće, psa se uči kako šetati na povodcu, kako se prelazi cesta, kako se ponaša među ljudima, u kafiću, restoranu, u javnom prijevozu, automobilu.. Prilikom susreta s ostalim psima, vlasnik također treba procijeniti je li neki pas pregrub ili je njegov pas pregrub prema drugom psu, preusmjeriti ponašanje tj. šetnju i izbjeći sukob s drugim psom ako je moguće. Na žalost, ponekad neugodne situacije ne izbjegnemo šetajući sa psom, a o tome svemu treba razmisliti prije nego zaključimo da je sjajno nabaviti djeci psa kako bi se ona brinula o njemu i tako ”vježbala” odgovornost koja je definitivno prekrasna vrlina kod ljudi.

Jedno od pitanja je dakle – u kojoj dobi su djeca spremna preuzeti svu odgovornost o ljubimcu na sebe? Suživot sa psom kao kućnim ljubimcem će definitivno obogatiti život čitave obitelji, no činjenica je da djeca o odgovornosti za drugo živo biće uče upravo – od roditelja. Ako ste roditelj i želite svojoj djeci nabaviti psa, a sami nikada niste imali psa, pa ne možete prenijeti svojoj djeci upute kako psa ”učiti” kroz period odrastanja, informirajte se i/ili dogovorite školicu za svog psa, potražite savjet kako sami primijeniti pozitivne metode učenja (nagrađivanje željenog ponašanja psa) te što učiniti ako vam primijenjena znanja ne donesu željene rezultate. U Hrvatskoj postoje brojne škole i osobe koje se bave odgojem i socijalizacijom pasa, a danas te metode većinom uključuju rad s vlasnikom i njegovim psom. Imajte također na umu da ako potrebe psa za kretanjem, igrom, njuškanjem budu zadovoljene, bit će vam puno lakše učiti ga, a suživot s njim bit će zadovoljstvo za vas i vašeg psa.

You may also like

Ostavi komentar