Heroji Banije

by Tanja Božić

Gotovo 40 tak pasa, prava mala vojska, ponosni su pripadnici HGSS-a.
Ovih su dana na zadacima od životne važnosti, u Petrinji, Glini, selima…

U MAJSKIM POLJANAMA, selo čije se ime nikad neće zaboraviti, desna su ruka spasiteljima.
Životi koji su spašeni, na žalost ne svi, upravo su njihova zasluga.

JESTE LI ZNALI da je njuh i sluh potražnih pasa čak 11 000 puta izoštreniji od ljudskog?
Pas tragač može pretražiti 1000 četvornih metara u 20-tak minuta. Zaista su heroji na 4 noge!

HGSS nema samo čistokrvne pse među svojima ‘kolegama’. U redovima četveronožnih spasitelja su i mješancem, neki čak i udomljeni iz azila kao štenci. Prosječno školovanje potražnog psa traje i do 2 godine. S njima se radi svakodnevno.
Njihova je vrijednost – neprocjenjiva. Psi su pomogli i u spašavanju domačih životinja koje su izgubljeno lutale, a oni su svojim vodičima skrenuli pažnju na njih.

Prizori i doživljaji iz MAJSKE POLJANE su jako emotivni, a stradalimani na čišćenju ruševina pomaže i vojska. Kruno Stipetić iz HGSS- kaže kako je potražni pas naprosto pas kao i svi ostali kućni psi u tisućama obitelji. Žive sa svojim vodičem i dio su njegove obitelji. Ali, kad je trenutaka za odlazak na zadatak, znaju.

Prepoznaju tu emociju kod svog vodiča, prepoznaju stavljanje orme, znaju da je vrijeme za – akciju.
Imati potražnog psa nije samo imati uvježbanog tragača, to je za njihove ljude – način života.

Imaju nevjerojatna osjetila, snagu, preciznost, mogućnost osjeta pozicije, što vodiču detektiraju posebnim lavežom. Ukazuju mu kako se točno tu nalazi tijelo. Ne postoji sprava na ovom svijetu koja tako brzo, s takvom lakoćom i preciznošću ukazuje na traženo. To je ono što ovog psa čini simbolom života. Junakom koji spašava ljude. Zato kažemo da su naše blago. Primjer žene koja je spašena iz ruševina petrinjske općine to najbolje pokazuje – rekao je za Slobodnu Dalmaciju Neven Putar, dopročelnik službe i voditelj potražnih timova HGSS-A

Fotografija: SCREENSHOT/FACEBOOK

You may also like

Ostavi komentar