Kako pomoći svom ljubimcu u neki urgentnim situacijama

by Božica Pernarić, dr.med.vet.

Hitna stanja mogu se dogoditi bilo gdje i bilo kada. Koliko god da pazite na svog najdražeg ljubimca, nezgode su uvijek moguće te je vama kao vlasniku dobro znati kako regirati u takvim situacijama i kako pružiti prvu pomoć .

Set prve pomoći uvijek je dobro imati u kući u nekoj pričuvi. On bi trebao sadržavati:

  1. latex rukavice
  2. sterilne komprese
  3. škare
  4. pinceta
  5. toplomjer
  6. ljepljiva traka
  7. zavoj
  8. sredstvo za čišćenje rana (bezalkoholnog sastava)
  9. škare za nokte

Neke od najčešćih nezgoda u praksi i kako regirati:

UGRIZI – u slučaju ugriza od druge životinje ukoliko ste u mogućnosti očistite i pošišajte mjesto ugriza,dezinficirajte (nikako alkoholom) te po potrebi previjte to mjesto. Ukoliko je krvarenje obilno, previjte to područje i potražite hitnu veterinarsku pomoć.

UBODI INSEKATA – najčešće se radi o ubodima osa i pčela. Kao i mi ljudi tako i životinje mogu razviti samo lokalnu reakciju ali ukoliko su alergične na ubode može se razviti alergijska rekcija u smislu oticanja lica, usnica, jezika. Kod blažih lokalnih reakcija pregledajte to područje, ako vidite žalac izvadite ga, dezinficirajte mjesto uboda, eventualno možete staviti kratkotrajno hladni obog ako ste u mogućnosti, te antihistaminsku kremu ukoliko je imate. U slučaju da primjetite da dolazi u vrlo kratkom vremenu od uboda do oticanja glave ili dijelova glave ili da se životinja po cijelom tijelu osula, svakako potražite veterinarsku stručnu pomoć.

GUŠENJE – najčešće se radi o nekim rekvizitima za igru, kostima koje se prepriječe i zaglave između vilice ili hlapljivo progutani komadi hrane. Napadno i iznenadno jako kašljanje, hvatanje zraka, nervoza, udaranje šapom po ustima neki su od znakova da se nešto događa. Pregledajte, ako vam životinja dozvoli i rukom izvucite  stano tijelo ukoliko je zapelo u gornjim dijelovima i ukoliko životinja nije agesivna. Možda ćete morati primjeniti  i Heimlichov zahvat kojim se pritiskom na grudni koš pomaže izbacivanje stranog tijela. Ukoliko sve to ne pomogne svakako potražite stručnu pomoć.

TROVANJA – situacija u kojoj što prije potražite veterinarsku pomoć. Ukoliko znate što je životinja pojela a niste u mogućnosti potražiti pomoć istoga trena, možete pokušati izazvati povraćanje slanom otopinom, iako je u nekim situacijama to kontraindicirano kao  npr. nakon gutanja kiseline.

Ovo su samo neka od hitnih stanja, u slučaju bilo kakvih bolesti ili ozljeda svakako potražite stručnu pomoć. Nadam se da nećete doživjeti hitan slučaj, no ukoliko se dogoditi, uzmite si vremena, naučite neke osnove i budite spremni, možda ćete jednog dana spasiti jednu životinjicu.

Autor slike – Photo by Sam Lion from Pexels

You may also like

Ostavi komentar