Što učiniti kada novi partner ima alergiju na pse?

by Lucija Ana Bićanić

Pronašli ste partnera s kojim ste spremni otići korak dalje i živjeti u istom domu, ali uz vas u paketu dolazi i pas. To ne predstavlja nikakav problem, osim što je novi partner alergičan. Situacija nije bezizlazna i ne morate maknuti niti jednu ljubav iz vašeg života zato što vam mi donosimo nekoliko savjeta kako se nositi s alergijom na pse.

UZROCI ALERGIJE

Ljudi su većinom alergični na perut koja pada s pseće kože i proteine iz pseće sline koja se zadržava na dlaci, a također se smatra da i pseći urin doprinosi alergiji.  Često se čuje kako neke pasmine više izazivaju alergiju dok neke uopće ne, da su dugodlaki psi skloniji izazvati alergiju te da postoje hipoalergene pasmine. Međutim, ništa od toga nije istina jer svaki pas može izazvati alergiju drugačije, dakle dva psa iste pasmine ispuštaju različite količine alergena.

SIMPTOMI

Jačina alergije može varirati od osobe do osobe, a  simptomi su uglavnom slični kao i kod ostalih alergija:

  • Kašalj
  • Crvenilo, svrbež očiju
  • Curenje ili začepljen nos
  • Kihanje

Kod nekih osoba može se pojaviti samo curenje ili kongestija (začepljenje) nosa i svrbež očiju, dok će se kod nekih drugih razviti teži simptomi kao što su teškoće sa disanjem ili osip. U nekim slučajevima nakon alergološkog testiranja ispostavi se da osoba uopće nije alergična na pse, već simptome alergije izazivaju alergeni plijesni ili peludi koje pas donese na svojoj dlaci izvana. U slučaju da nemate potvrđenu alergiju nije loše otići na testiranje kako bi se otkrio pravi uzrok te kako bi lakše poduzeli ispravne postupke koji će olakšati simptome.

RJEŠENJE?

Kako bi se što lakše riješili alergijskih tegoba uvelike mogu pomoći razni farmakološki pripravci kao i mjere kojima ćete držati pseće dlake na minimumu u vašem domu.

Od lijekova su tu antihistaminici koji postoje u receptnom i bezreceptnom režimu. Za receptne antihistaminike potrebno je obratiti se liječniku i oni su prikladni za ljude koji su kronično izloženi alergenima te planiraju dugoročno koristiti terapiju. Važno je napomenuti da oralni antihistaminici ne djeluju istog trena, već je potrebno pričekati neko vrijeme kako bi se blokiralo novo otpuštanje histamina. Od farmakološke terapije mogu se koristiti nazalni steroidi u obliku sprejeva za nos koji su posebno učinkoviti u olakšanju očnih simptoma, ali su isto tako na receptnom režimu izdavanja. Također se mogu koristiti nazalni dekongestivi (sprejevi za nos), međutim njih nije preporučljivo koristiti uzastopno više od 7 dana.

BRIGA O OKRUŽENJU

  1. OGRANIČAVANE

Jedan od učinkovitijih načina za smanjenje kontakta alergičara i psa je ograničiti psu mjesto boravka u stanu ili kući, odnosno osigurati prostorije u kojima pas ne može boraviti. Ako pas spava u spavaćoj sobi on provede i do 8h na istom mjestu s alergičnom osobom ispuštajući svoju dlaku ili perut. Zatvorena vrata spavaće sobe neće u cjelosti smanjiti količinu alergena, ali će zasigurno pripomoći smanjenju tegoba.

  1. ČIŠĆENJE

Nužno je provoditi redovito i temeljito čišćenje doma uključujući detaljno usisavanje kaučeva, tepiha, raznih kutaka. Obični filter usisavača neće zaustaviti alergene već će ih samo raspršiti, stoga je dobro nabaviti aparat s ugrađenim HEPA filterom koji zaustavlja 99% čestica iz zraka. Uz filter u usisavaču dobro je imati i centralni filter zraka cijele prostorije/doma koji će znatno smanjiti broj čestica u zraku.

  1. PRANJE

Neke studije su pokazale kako je kupanje psa jednom tjedno hidratizirajućim šamponom učinkovito u smanjenju prhuti. U svakom slučaju može se par tjedana isprobati ovu metodu pa odlučiti pomaže li u smanjenju alergijskih tegoba.

Ukoliko je moguće izbacite iz doma sve komponente koje mogu lako navući na sebe prašinu ili perut, kao što su na primjer tepisi, te naravno, neka se alergična osoba suzdržava od fizičkog kontakta s psom.

Fotografija – Burst on Pexels

You may also like

Ostavi komentar