Kako psa naučiti da ostane sam kod kuće?

by Lucija Ana Bićanić

Nastavno na prošlotjedni članak ”On ne može ostati sam kod kuće” pokušat ćemo riješiti problem psa kojem ostanak kod kuće bez ikoga predstavlja problem. Ovisno radi li se o štenetu, mladom psu ili o starijem psu koji možda pati od separacijske anksioznosti razlikuju se i tehnike treniranja i olakšavanja situacije. Neke tajne smo već otkrili u prošlom članku pa svakako bacite oko.

Naučiti štene pravilima ponašanja i primijeniti ispravne odgojne metode nije lak zadatak. Prilagodba na višesatnu samoću je vrlo bitna u odrastanju maloga psa u odraslog, smirenog psa kojem samoća ne predstavlja opterećenje. Kada pas odraste puno je teže (ali je ipak moguće) promijeniti naučeno ponašanje stoga se u pravo vrijeme treba posvetiti treningu.

SIGURAN PROSTOR

Za početak, dobro je postaviti siguran prostor unutar stana ili kuće. To može biti neki ograđeni prostor ili određena soba. Kako bi pas mogao povezati to mjesto s pozitivnim asocijacijama uobičajeno je davati mu obroke u tom prostoru, igrati se ako je prostor dovoljno velik. Čak se mogu osigurati ”posebne” igračke, odnosno one koje dobiva jedino kada se nalazi u toj prostoriji. Kada je pas spreman ulaziti sam bez poticaja u taj prostor vrijeme je da se prijeđe na učenje.

TRENING

Ovaj postupak započinje poticanjem psa da se zabavlja sam u osiguranom prostoru npr. s igračkom ispunjenom hranom, a zatim vi na kratko izađite iz sobe.  U početku se vraćajte brže u sobu (npr 20-30 sekundi budite vani) i nagradite psa. S vremenom pokušavajte produljiti period u kojem je pas sam, tek povremeno svraćajući  do njega i dajući mu malu nagradu, npr. pomazite ga. Bitno je ne prenaglašavati nagrađivanje. Ukoliko pas ne podnosi veći vremenski interval, npr. cvili skratite vrijeme u kojem ostaje sam radije nego da ga pustite van jer će u tom slučaju naučiti da cviljenje i lajanje (doslovno) otvara vrata. Kada pas nauči i ostala pravila ponašanje kao što je obavljanje nužde polako ga puštajte i u ostale dijelove kuće, sobu po sobu. Ovom tehnikom je cilj odgojiti mirnog psa kojemu se može vjerovati kada je sam kod kuće. Ukoliko pas voli boks, isto se može primijeniti i na njega.

OPREZ!

Kako bi vama bilo da vas netko ostavi u sobi bez sadržaja? Recept za destrukciju zidova i vrata je da se psu ne ostavi nikakva zanimacija. Odlična ideja su igračke ispunjene hranom kod kojih se pas mora potruditi da bi izvadio poslastice, kao i igračke koje se mogu dugo žvakati. Samo pripazite na veličinu igračke koja bi trebala biti veća nego li su pseća usta.

SEPARACIJSKA ANKSIOZNOST

Iako ne pokazuju svi psi znakove separacijske anksioznosti često se radi upravo o tom stanju kada je pas ostavljen sam. Sljedećim metodama možemo psu olakšati vrijeme odvojenosti te usput probati razlučiti u čemu je problem, npr. nedostaje li mentalna stimulacija ili psu smetaju zvukovi izvana?

  • Kao što je već navedeno, ostavite ”posebnu” igračku koja je namijenjena samo tom vremenu i prostoru kada vas nema.
  • Probajte izvesti psa šetnju prije odlaska, a onda ga nahraniti. Bitno je imati razmak od pola sata prije povratka iz šetnje i vašeg odlaska kako se šetnja nebi povezivala s odlaskom.
  • Navucite zavjese i upalite lagano radio s laganijom glazbom kako zvukovi izvana ne bi uznemiravali psa.
  • Ukoliko pas nije spreman veći broj sati ostati sam probajte organizirati šetnju u nekom trenutku dok vas nema. To može biti susjed koji je voljan izvesti vašeg psa uz svog ili možete organizirati šetača psa, zanimanje koje ima sve više posla.

Foto – Burst – Pexels

You may also like

Ostavi komentar