Zašto i kada raditi kardiološki pregled kod mačaka i pasa

by Božica Pernarić, dr.med.vet.

U sklopu redovitih sistematskih pregleda često se vama kao vlasnicima predlaže da se odradi kardiološki pregled vašeg ljubimca. Što on uključuje i zašto preporuka za takav pregled?

Kardiologija je grana interne medicine koja se bavi poremećajima srca i dijelom krvožilnog sustava. Uključuje dijagnostiku i liječenje srčanog mišića, srčanih zalistaka te dijela krvnih žila.

S obzirom da danas mačke i psi žive znatno duže jer im je pružena bolja njega, prehrana i briga vlasnika, samim time veća je i mogućnost razvoja bolesti vezanih uz srce koja se razvijaju u starijoj dobi. Također je prisutan veliki broj pasa i mačaka čistokrvnih pasmina koje su ovisno o pasmini sklone srčanim problemima ili imaju povećanu učestalost nasljednih bolesti srca.

Kardiološki pregledi preporučuju se u mladih žvotinja kod pasmina koje su genetski predisponirane za određene srčane bolesti te kod starijh životinje ukoliko imaju određenih problema koji upućuju na problematiku vezanu uz srce. Prije svakog kirurškog zahvata kada je potrebna anestezija, također je preporuka odraditi rutinsku kontrolu srca. Preporuka je i  preventivni pregled  u vidu skrbi za ljubimca.

Najčešći simptomi vezani uz bolesti srca koje vlasnici primjećuju su ubrzano i otežano disanje, umor pri uobičajenim šetnjama tj.nepodnošenje napora, kašalj i sl. U uznapredovalom obliku bolesti prisutan je raširen stav prednjih nogu, glavu i vrat drže ispruženo te moguće sinkope (kratkotrajno rušenje u nesvijest).

Kardiološki pregled uključuje detaljan klinički pregled životinje s naglaskom na pregled srca i krvnih žila. Askultacija (slušanje otkucaja srca), mjerenje krvnog tlaka, EKG, rendgen srca i pluća te ultrazvuk srca s color doplerom su metode koje se koriste da bi se došlo do dijagnoze.

Bolesti srca su uglavnom kronične bolesti te je ključna što ranija dijagnostika kako bismo bolest prepoznali, uveli primjerenu terapiju te je prilagodili pacijentu prema simtomima i tako mu pružili što kvalitetniji i duži život.

Foto – Nancy Guth – Pexels

You may also like

Ostavi komentar