Pseća demencija-Kognitivna disfunkcija pasa (CCD)

by Božica Pernarić, dr.med.vet.

Starenje je neizbježan proces i nemoguće je pružiti neko čarobno rješenje za ovaj problem, ali s povećanjem znanja o procesu starenja i načinima  kako na starost mogu utjecati prehrana, način života, lijekovi, mogu se ponuditi sredstva za povećanje kvalitete života za stariju populaciju kućnih ljubimaca.

Kognitivna  disfunkcija pasa(CCD) je zdravstveno stanje gdje u većini slučajeva nedostaju prepoznatljivi  klinički simptomi a znakovi koji dovode do točne dijagnoze gotovo se u potpunosti  odnose na ponašanje. Bez detaljnog pristupa mnogi slučajevi ostaju neotkriveni. Četiri su glavne kategorije znakova ponašnja u smjeru demencije;

 • dezorijentacija (zbunjenost, izgleda izgubljeno, bezvoljnost)
 • promjene u socijalnoj i okolišnoj interakciji (manje pozdravljanja, maženja, traženja pažnje)
 • promjene u ciklusu spavanja /budnosti
 • kućni trening (zaboravljanje naučenih navika)

Svaka od ovih kategorija može sama po sebi ukazivati na neku organsku bolest  ali kada postoje znakovi iz svake od ovih kategorija, a najvažnije iz prve dvije, treba svakako razmotriti dijagnozu CCD-a.

Gerijatrijski kućni ljubimci  imaju određenih degenerativnih i metaboličkih problema koji mogu izgledati poput pseće senilnosti npr.ako je prisutan problem s mokraćnim mjehurom u smislu upale ili inkontinencije  događa se da  mokre po kući. Bolesti  endokrinih organa mogu dovesti do različitih  promjena u ponašnju i osobnosti. Artritis i druga stanja mogu zbog bolova životinju učiniti razdražljivom, no danas testovima krvi,urina i dr., mogu se takvi problemi isključiti te se usmjeravamo prema kliničkoj dijagnozi demencije.

Između četri glavna navedena faktora ostali klinički znakovi također se odnose  uglavnom na ponašanje, a to su;

 • opća apatija
 • smanjena sposobnost prepoznavanja mjesta i ljudi
 • poremećaj ciklusa buđenja/spavanja
 • smanjen interes za hranu
 • gubitak naučenog ponašanja
 • ustrajno cviljenje ili lajanje
 • zbunjenost i dezorijentiranost
 • smanjena interakcija s vlasnikom

 

Može li se liječiti i kako možemo pomoći svom kućnom ljubimcu?

Da,može! Cilj je poboljšati kvalitetu života gerijatrijskog pacijenta a individualnim pristupom i procjenom problema mogu se upješno održavati, no ne i izliječiti.

Nutricionistički pristup – u posljednje vrijeme sve je veći interes za ulogu prehrane u liječenju starosne progresivne demencije središnjeg živčanog sustava i za kliničke posljedice tog procesa. Istraživanja su pokazala da uvođenjem u prehranu širokog spektra antioksidansa moguće je poboljšati kognitivne performanse. Uz to se pokazuje da hrana bogata antioksidansima pospješuje oporavak neurona koji pokazuju znakove neuropatologije. Danas na tržištu postoje komercijalne hrane izbalansiranog  sastava različitih proizvođača koja uvelike mogu pomoći vašem kućnom ljubimcu.

Lijekovi – propisuje ih vaš veterinar, a pomažu u normalizaciji razine neurotransmitera, povećavaju opskrbu krvlju i štite od propadanja živčanih stanica. Ako prepoznate bilo koji od navedenih problema kod svog psa, vrijedi isprobati liječenje jer mnogi psi pokazuju izrazito poboljšanje i postaju razigraniji, interaktivniji i pažljiviji.

Bihevioralni pristup – kao posljedica starosti vrlo često izgube sposobnost izvršavanja jednostavnih zadataka ili odgovaranja na ranije poznate naredbe. Za poučavanje pasa s kognitivnom disfuncijom potrebno je mnogo strpljenja i razumijevanja. Koriste se vrlo jasne i nedvosmislene naredbe i jasan signal za nagradu i to najčešće neka bude nagrada neka stvar koju vaš ljubimac posebno cijeni npr.neki će cijeniti više hranu, neki igračke, drugi maženje. Cilj bihevioralne terapije je dosljednost i predvidljivost i na taj način pomoći psu da shvati što se od njega očekuje. Igranje i vježbanje neka bude kratko s jednostavnim zadacima  koji se često ponavljaju i završavaju nagradom za vašeg ljubimca.

Nastup starosti neizbježna je životna činjenica i mnogim vlasnicima teško prepoznati je kod svog kućnog ljubimca, no što ranijim otkrivanjem ovog stanja moguće je uvesti primjerenu terapiju i poboljšati kvalitetu i trajanje života.

foto – AlkeMade Pixabay

 

foto – AlkeMade Pixabay

 

You may also like

Ostavi komentar