Psi i odvratni mirisi

by Lucija Ana Bićanić

Izmet, leš, trulež – stvar je jasna, što je smrdljvije to je psu draže. Otkuda potreba psima da se uvaljaju u nešto što je tako odvratno, od čega se želudac steže?

Dva su razloga koja bi mogla objasniti ovo ponašanje.
Valjanjem u nešto što je nama odvratno psima predstavlja najfiniji parfem kojim će se pohvaliti svojim prijateljima i svojim vlasnicima i pokazati gdje su bili. Znate baš onaj najsmrdljviji kontejner na kvartu? Eh, baš tim mirisom vaš pas će pokušati zavesti pripadnicu iste vrste, suprotnog spola. Eau de Mrtvi Miš bolji je od bilo kojeg Channela. Uz sve ovo, sada uopće nije čudno vidjeti kako vam pas prilazi sav veseo i ponosan na sebe pokazujući u kakav leš se sada uvaljao. A još manje će mu biti jasno kada ga krenete ribati i kupati s najfinijim psećim šamponom – koji je njemu odbojan. Možda da su ubacili aromu užeglog smeća bio bi prihvatljiviji.

Sljedeći razlog isti je kao kod vukova, odnosno, istog je porijekla samo što psi više ne love. Valjanjem u jake mirise pas i vuk prikrivaju svoj miris koji im omogućuje prikrivanje od vlastitih predatora, a također pomaže kada su oni u ulozi lovca. Miris leša i truleži pomoći će da ih plijen ne primijeti.

foto Mithul Varshan – Pexels

You may also like

Ostavi komentar