KAKO MAČKE UČE

by Lucija Ana Bićanić

Svi koji imaju mačke mogu potvrditi kako su one zaista posebni kućni ljubimci koji prije svega imaju svoje ja. Iako im možda ne posvećujemo toliko vremena za treniranje i učenje novih trikova i mačke imaju nešto za dodati na tu temu. Mačke je moguće naučiti mnoge stvari te treningom prijeći preko nekih strahova, kao što je na primjer ulazak u transporter.
Učenje je proces koji nikada ne prestaje i koji se spontano događa, htjeli mi to ili ne. Ono može biti posljedica jednog događaja ili ponavljanja niza istih događaja, a iskustvo koje je povezano s tim događajima utvrđuje već naučeno ili usmjerava učenje u drugom smjeru. Sve životinje u procesu učenja razvijaju pozitivne i negativne asocijacije te tako procesuiraju informacije.

NAČINI UČENJA

Postoji nekoliko osnovnih principa učenja kod mačaka, a njihovim razumijevanjem bit će lakše shvatiti kako mačke funkcioniraju i kako ih lakše možemo nečemu  naučiti. Također, shvaćanje procesa mačkoučenja pomoći će izbjegavanju potencijalnih grešaka u odnosu prema mački.

1. Habituacija
Habituacija omogućava mačkama učenje o stvarima u njihovoj okolini koje im nisu bitne, odnosno nemaju utjecaj na njih. Kao primjer možemo uzeti zvonjavu telefona ili bilokoji zvuk iz mobitela. Mački koja do sada nije nikada čula te zvukove na prvu može biti nelagodno, međutim kako s vremenom  telefon zvoni u različita doba dana, a mački se ništa ne događa, ona uči da je taj zvuk bezopasan  i ignorira ga. Ovaj proces je iznimno bitan  kod mladih mačaka koje moraju tek naučiti čega se bojatti, odnosno što utječe na njih, a što ne.

2. Senzitizacija
Za razliku od habituacije senzitizacijom mačka uči na što treba reagirati. Ponekad se ona događa zbog krivih stvari i u prekomjernom intenzitetu, tako na primjer mačka koju je pas s kojim živi često lovio i napadao izbjegava kontakt s bilo kojim drugim psom, pa čak i kad je on prijateljski nastrojen. Nama se može činiti da mačka naoko izbjegava bizarne stvari i situacije kojih se ne bi trebala plašiti, međutim, vjerojatno je u pozadini oblik senzitizacije.

3. Klasično kondicioniranje
S klasičnim kondicioniranjem već smo se susretali u prošlim člancima o treniranju pasa te je ono jedan od najpoznatijih metoda učenja (sjetimo se Pavlovljevog psa). Najbolji primjer bio bi zvuk otvaranja frižidera ili ormara gdje stoji mačja hrana. Mačka je u prošlosti više puta doživjela da nakon tog zvuka slijedi večera, što je u njoj izazvalo osjećaj sreće i uzbuđenosti jer će dobiti hranu. Konstantno uparivanje zvuka otvaranja frižidera s davanjem hrane sada mački izaziva pozitivne osjećaje i kada je samo zvuk u pitanju, bez da još vidi hranu.

4. Operantno uvjetovanje (kondicioniranje)
Za razliku od klasičnog uvjetovanja koje mijenja samo refleksne reakcije, operantno oblikuje novo ponašanje. Na primjer, ako mačka sjedi na knjizi koju vi baš želite čitati i vi joj ponudite hranu da se makne, ona uči kako će sjedenjem na knjizi dobiti hranu, međutim akcija mora biti brza, tj. mora se odviti neposredno nakon.
Zamislimo situaciju u kojoj mačka sjedi na podu ispred vas i vi ju hranite. u sljedećem trenu ona skoči u krilo.

Postoji nekoliko posljedica ovog uvjetovanja:

  • Nešto dobro se može dogoditi – mačka dobije još jednu poslasticu
  • Nešto dobro može završiti – više ne dobije ni jednu poslasticu
  • Nešto loše se može dogoditi – odete od mačke
  • Nešto loše može završiti – mačka više nije na hladnom podu

5. Obzervacijsko učenje
Obzervacijsko učenje se odnosi na učenje od druge životinje, a pokazano je da mala mačka najbolje uči od vlastite majke. Mačke koje žive zajedno i dobro se slažu često ”oponašaju” određena ponašanja i tako uče.

foto – pexels

You may also like

Ostavi komentar