Sokol Vjetruša (Falco tinnunculus)

by Miroslav Vajdić

Zagreb a i ostali svjetski gradovi svjedoče sve većem broju divljih životinjskih vrsta koje se doseljavaju na područje grada.  Svakako je širenje gradova i naselja u područja gdje obitavaju neke vrste razlog sve većeg broja divljih životinja u gradu jer nisu se one doselile nego  smo im mi zauzeli životni prostor te moraju koegzistirati s nama.

Jedan dio životinja dolazi u gradove zbog propadanje ruralnog načina života, rušenja šuma, uništavanja žitnica, pri čemu i divlje životinje ostaju bez hrane i skloništa. S druge strane, gradovi su mjesta gdje ima puno otpadaka ljudske hrane, što je hrana i divljim životinjama. Neke životinje u gradovima pronalaze sigurnost od predatora. Polako se razvija ‘’urbana ekologija” koja prati i proučava suživot ljudi i divljih životinja u gradovima.

Šetajući naseljem često možemo oko visokih zgrada vidjeti elegantni i graciozni let ptice koja se glasa zvučnim kliktanjem – sokol Vjetruša (Falco tinnunculus).

To je naš najmanji sokol a rasprostranjen je po Africi i Euroaziji . Vješt i atraktivan letač koji može satima jedriti uz minimalne korekcije smjera krilima ili stajati na mjestu uz ubrzano treperenje krila.

U Zagrebu je to najbrojnija ptica gnjezdarica među grabežljivcima. Ne gradi gnijezda, već jaja polaže direktno na podlogu na izbočinama i rubovima zgrada ili koristi stara gnijezda vrana.

Plijen su joj manje životinje razni glodavci, miševi, vrapci i druge manje ptice. Korisna je jer čisti grad od glodavaca a zakonom je zaštićena.

Dugačka je 32-39 cm, sa rasponom krila od 65 do 82 cm. Kao i kod ostalih sokolova, ženke su veće od mužjaka. Gornji dio tijela mužjaka je svijetlo-kestenjaste boje sa crnim pjegama, a glava i rep su sivo-plavi. Ženke imaju crne pruge na gornjem dijelu tijela. Gnijezdi se od polovine travnja do kolovoza i snese 5-6 jaja na kojima sama sjedi dok mužjak donosi hranu koju ulovi. Ako se ženki nešto dogodi mladi sokolići ne mogu preživjeti jer ih samo mama zna hraniti.

Već desetak godina pratim te zanimljive i drage ptice koji se gnijezde na 3 metra od mog balkona pa ih poznajem od malih nogu do prvih drhtavih pokušaja letenja. Nije ni malom neiskusnom sokolu tako lako stati na rub terase sedmog kata dok ga onako drhtavog majka gura kljunom i kliktanjem prisiljava na prve pokušaje letenja.

Kad savladaju osnove i steknu sigurnost mama ih uzme u školsku grupicu i uči ih kako da upotrebljavaju vjetar i zračne struje pa ih se može vidjeti kako po sat do dva rade krugove uspinjući se sve više i više. Uistinu je prekrasno vidjeti kako te ptice upotrebljavaju vjetar i zračne struje i uz minimalne pomake pera i krila plove nebom pa čak se stekne dojam da uživaju u tom.

Na Internet stranicama HAOP-a (Hrvatska agencija za okoliš i prirodu)nalazi se aplikacija „Atlas ptica gnjezdarica grada Zagreba“ na kojoj pomoću GIS preglednika možete vidjeti koje ptice gnjezdarice su prisutne u vašem kvartu. Atlas se može preuzeti i u PDF-u. – PDF Download: www.ptice.net/wordpress/wp-content/uploads/Atlas-ptica-Grada-Zagreba.pdf

Autor fotografija – Miroslav Vajdić – https://www.facebook.com/vajdic.miroslav

1 komentar

Fredy 7 ožujka, 2021 - 7:50 am

Bravo skolski prijatelju,
znam da si izvstan fotograf a sad vidim da i strucno pises o divljim pticama u nasem gradu. Kak se kaze: biti u pravo vrijeme na pravom mjestu sa opremom.

Odgovori

Ostavi komentar