PAS – sam u kući

by Njuškica

Psi su iskrena stvorenja kod kojih nema inata, inat je ljudska osobina.

Većina naših pasa ostaje sama kod kuće, zbog naših obaveza i radnog vremena….kao i svega što je tipično za jedan ljudski dan. Naš dragi ljubimac tada ostaje sam, stvara svoju zabavu, koja ponekad naš stan pretvara u njihov park.

Možemo ih usporediti i s malom djecom, zar ne?

Imala sam psicu labradoricu, zvala se ETA, ali dobila je i nastavak ETA-ŠTETA!!!!

Prevrnuta kanta za smeće, nove cipele bez peta, zidovi sa prolazima u drugu prostoriju, štokovi koji to više nisu, lajanje ili zavijanje (koje naši susjedi neopisivo „vole“), poneka kakica… mogu u nedogled nabrajati. Svatko od njih ima svoju zabavu, a ETA-ŠTETA imala je sve navedene.

Kao što sam napisala, nije ona to radila iz inata, ETI je samo bilo dosadno.

Svakodnevne šetnje (jutarnje su naravno bile kraće), igranje s lopticom, razni mentalni zadaci,  istrošili su dio njene energije. Riješila sam njezinu zabavu kad smo bile zajedno.

Imala je još samo jednu malu nepodopštinu. ETA je neopisivo voljela grmlje i granje. Svaki ulazak u par bio je trk u grm. Probajte zamisliti kako je grm vrludao „amo-tamo“ dok ETA nije izašla sa novom granom u ustima, sretna ,zadovoljna, smiješak!

Ostalo je samo pitanje kako riješiti njezinu neobuzdanu želju da moj stan pretvara u svoj park.

Ipak, nakon svih neuspjelih pokušaja, obratila sam se treneru za pse. Rješenje je bilo jednostavno: BOX za pse. Da, znam, nije to nama lijepo, neki će reći nikada ,to je zatvor, on/ona cvili…

Ipak, box-kućica može za njih postati udobno mjesto gdje imaju svoj mir, svojih pet minuta kada im na kraju i mi dosadimo.

Etu sam uz pomoć trenera polako navikavala na box. Nasilne metode nikako ne vrijede, nemojte ni pokušavati, samo polako uz nagrade i strpljivo da oni shvate da to nije ništa strašno, a ni strano.

ETA je voljela spavati sa mnom u krevetu. Jednu noć sam se probudila, jer sam osjetila da nije kraj mene…a znate li gdje je bila? U svom BOX-u , svojoj kućici, svom krevetu. Sama se povukla. Tada sam znala da je prihvatila svoju novu nastambu…..Od te noći,  kad sam bila van kuće, ETA  se mirno odmarala, a moj stan je napokon postao stan.

You may also like

Ostavi komentar