Što se događa kad moj pas ima višak energije?

by Njuškica

Svoja iskustva dijeli Tina, vlasnica udomljene Gaje, pasmina hmmm…hrvatski ovčar, ptičar, hrt.

Gaja “ lagano“ trčkara po stanu, gricka sve i svašta što joj dođe pod zub. Nema veze je li to cipela, jastučnica, prekrivač i uz to stalno davi Tininu stariju psicu Gitu. Situacija ponekad ”bez kontrole”.

Dobra vijest je da postoje stvari koje možete učiniti kako bi aktivnom psu pomogli usmjeriti energiju na produktivan način.

Prvo i najbitnije – VJEŽBANJE.

Mnogi vlasnici ne shvaćaju koliko vježbanja u stvari treba njihov pas. Potrebe za aktivnošću se razlikuju prema dobi psa, pasmini i fizičkoj spremi. Ako imamo zdravog i aktivnog adolescenta dvije do tri petnaestominutne šetnje u njegovom okruženju neće biti dovoljne.

Pseći parkovi za početak nisu loši. Tamo se pas može igrati sa drugim psima (ovdje već polako učimo i socijalizaciju), naganjati lopticu i sl.

Probajmo imati bar dvije šetnje izvan njegovog okruženja, po mogućnosti u prirodi (nasip, šuma i sl.), što može biti mentalno vrlo stimulativno obzirom na sve nove mirise koje će putem nanjušiti.

Mentalna stimulacija je važna jer se tada vježba um i tijelo. Nabavite mu igračke, one potiču psa i tjeraju ih na više kretanja. Naravno nemojte velikom psu kupiti malenu igračku ili obrnuto. Plastične igračke izbjegavajte jer se pas lako može ozlijediti. Kong igračke npr. dolaze u različitim veličinama te su idealne za sve pasmine.

Postoje igračke koje zahtijevaju  rješavanje zagonetki. Igrajući se pas mora razmišljati kako da dođe do poslastice, mora ju gurkati, okretati, razmišljati….zanimljiva mentalna vježba.

Kliker trening posebno zahtjeva stimulaciju i fokus da psi učine sve kako bi na kraju dobili poslasticu/nagradu.

Pseći sportovi su odlični za razvijanje fizičke i mentalne sposobnosti, te nam omogućuju i dresuru psa.

Navesti ćemo samo par njih:

AGILITY

Staze s preprekama koje moraju savladati. Pas razvija vještine brzine, fleksibilnosti i koordinacije.

CANICROSS

Trčanje sa psom. Pas je povezan sa svojim vlasnikom vezicom od 2 metra. Cilj je prijeći određenu udaljenost sa psom.

FRIZBI

Bacanje frizbija od jednostavnih do složenijih trikova, koji znaju rezultirati prekrasnim izvedbama i koreografijama u kojima su pas i vlasnik u savršenom sladu.

NOSEWORK

Aktivnost idealna za pse koji imaju lovački nagon, vole njušiti i pratiti tragove, također korisna mentalna stimulacija za vašeg psa pruža mogućnost da se povežete sa psom, provedete vrijeme s njim u ugodnom druženju i aktivnostima koje će zaokupiti vašeg ”lovca”.

MANTRAILING

Aktivnost koja se sastoji u praćenju mirisa određene osobe, zanimljiva stimulacija za lovne pse, goniče i sl., gdje se pas može okušati u tražćenju ali i izvježbati istančanost svoje njuške.

Nakon malo više zabave, treninga, sporta koje iziskuje i vaše vrijeme pas će vam biti zahvalan jer će biti zadovoljan. Bitno je dakle razlučiti kada pas radi nepodopštine iz dosade i zbog nedostatka kretanja tj. stimulacije i okrenuti se nekoj aktivnosti. Konačno, to će i nas natjerati na kretanje i boravak na svježem zraku.

Svakako ne nabavljajte pse koji vam se sviđaju zbog svog izgleda, elegancije i sl. ako ne možete ispoštovati njihovu potrebu za kretanjem jer tada i pas i vlasnik postaju frustrirani a situacije su tada često ”van kontrole”.

 

Foto: Matthias Zomer from Pexels

You may also like

Ostavi komentar