Sezona krpelja je krenula

by Božica Pernarić, dr.med.vet.

Dolaskom toplijeg vremena aktivirali su se i ti mali dosadni paraziti od kojih opasnost vreba odasvud. Ugrizi krpelja mogu biti pogubni za neke ljubimce te je bitno imati na umu da ih se pravovremeno zaštiti.

Krpelji su sitni paraziti iz skupine člankonožaca, pripadaju paučnjacima te se hrane krvlju svojih domaćina odnosno žvotinja i čovjeka, te mogu prenositi zarazne bolesti, uključujući i one koje su zajedničke i ljudima i životinjama.

Krpelji u prirodi – gdje ih nalazimo?

Dolaskom toplijeg vremena i veće vlažnosti zraka dolazi do njihove „sezonske aktivnosti“, najaktivniji su u proljeće i rano ljeto te početak jeseni no uz sve blaže zime nalazimo ih tokom cijele godine. U Hrvatskoj je najrasprostranjeniji šumski krpelj (Ixodes ricinus). Nalazimo ih skrivene na listovima i granama grmova, niskog raslinja, šikara; u prizemnom sloju rubnih šuma, uz staze za šetanje, u vrtovima, izletištima i sl., a jedan krpelj može proizvesti od 3000 do 20000 jajašaca.

Tako skriveni u  travi, granama i listovima grmlja i drveća, krpelji čekaju prolazak pogodnog domaćina – toplokrvne životinje ili čovjeka. Zbog svoje specifične građe nogu lako se  prihvaćanju za krzno životinja ili na dlačice odjeće ljudi. Nakon što se prihvati na domaćina, krpelj hoda više sati po tijelu u potrazi za mjestom gdje će se učvrstiti svojim rilom. Probadanje kože traje desetak minuta i ne osjeća se zbog tvari u slini koje, među ostalim, imaju djelovanje poput anestetika.

Koje bolesti prenose krpelji?

Vrlo su značajni kao prenosnici bolesti; piroplazmoze, Lyme borelioze, erlihioze, granulocitne anaplazmoze. Uzročnicima navedenih bolesti krpelji mogu zaraziti pse, a mačke nakon ugriza mogu dobiti hemobartonelozu. Kod ljudi u Hrvatskoj se ubodom krpelja mogu prenijeti Lyme borelioza i krpeljni meningoencefalitis (KME), a iznimno tularemija, Q groznica, erlihioza, babezioza i neke rikecioze. Najveći broj zaraženih krpelja nalazi se u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj tj.na području između Save i Drave, no to područje se sve više proširuje.

Što učiniti ako Vaš ljubimac pokupi krpelja?

Najbolje je ukloniti krpelja što je prije moguće. Pomoću pincete ili pomoću posebnih pinceta koje postoje za skidanje krpelja(u obliku slova L) uhvatite tijelo krpelja ali ne prečvrsto da nebi došlo do pucanja tijela i istiskavanja sadržaja, blago rotirajte i lagano izvucite iz kože. Ako niste sigurni da znate izvaditi krpelja, odvedite psa kod veterinara.

Niti u kojem slučaju krpelje se na koži ne smije “gušiti” premazivanjem alkoholom, uljem ili masti, „paliti“ šibicom jer time izazivamo naglu smrt krpelja pri čemu on isprazni sadržaj svoje trbušne šupljine u životinju  i tako vrlo lako prenese zarazu ako je zaražen.

Mjesto uboda premažite antiseptikom.

Kako zaštiti svog ljubimca?

Na tržištu postoji veliki broj preparata kojima možete zaštiti svog ljubimca: od tableta, ampula, ogrlica, sprejeva no uputno je, bez obzira što ste ga prethodno zaštitili nekim preparatom dodatno još nakon svakog boravka u prirodi pregledati jer krpelj nekoliko sati traži mjesto uboda prije ugriza. Kad šetate vašeg ljubimca pobrinite se da ne ulazi u visoku travu ili žbunje. Pustite ga da se igra u parku ili na sređenim i pokošenim travnatim površinama. Kad se vratite kući detaljno pregledajte psa, a naročito obratite pažnju na dijelove oko vrata, ušiju i na mjestima gdje je dlaka gušća te područje prepona i pazuha. Krpelje ćete najlakše primjetiti ako lagano četkate psa dio po dio. Ako za ljubimca imate neku od dugodlakih rasa pasa budite dodatno oprezni i temeljiti tijekom pregleda.

Vitakraft® repelentna sredstva djeluju preventivno protiv buha, krpelja, muha i komaraca, pogodni su za pse i mačke od 4. Mjeseca starosti. Proizvodi su biljnog sastava, (geraniol, lavandula i ikaridin) a pružaju zaštitu ljubimca tokom 4 mjeseca. Repelentne ogrlice otporne su na vodu te ne sadrže ftalate niti PVC.

 

Foto (uvodna slika): Pezibear, Pixabay

You may also like

Ostavi komentar