Bolesti i opasnost od bolesti koje prenose krpelji – PIROPLAZMOZA

by Božica Pernarić, dr.med.vet.

Krpelji prenose razne bolesti. U pasa najčešća tj. na našim područjima  najraširenija i najopasnija je PIROPLAZMOZA (babezioza). Mačke ne obolijevaju od piroplazmoze.

Za aktivnost krpelja vrlo je važna viša temperatura i vlažnost, pa su zato najbrojniji i najaktivniji u proljeće i jesen, no zbog klimatskih promjena ih sve više susrećemo i zimi. U brojnim se slučajevima uzročnici bolesti prenose sa ‘zaraženog’ krpelja na nove generacije pa se odlikuju ulogom prenositelja i ulogom spremnika (rezervoara) različitih uzročnika bolesti.

Žrtvu krpelj ne traži aktivno, već se popne na vršak trave ili grančice grmlja i tu  čeka da se približi žrtva. Mehanizam pronalaženja žrtve temelji se na njuhu, a larve se za „napad“ pripremaju kad osjete miris maslačne kiseline koju preko kože luče svi sisavci.

Mačke iz nepoznatih razloga privlače krpelje manje nego psi. Pretpostavlja se da mačke luče manje maslačne kiseline u odnosu na ostale sisavce. Kad mu se približi žrtva, krpelj se svojim nožicama prihvati i prijeđe na tijelo životinje. Na žrtvi traži povoljno mjesto gdje će čeljustima prerezati kožu te se zabosti i započeti sa sisanjem krvi.

Nakon prihvata i prilikom hranjenja inficirani krpelj iz svojih slinskih žlijezda u domaćina ispušta   protozoe-Babesiu canis koja parazitira u eritrocitima (crvenim krvnim tjelešcima).U krvi se razmnožavaju velikom brzinom, napadaju eritrocite i razaraju ih. Znakovi bolesti jako variraju. Dokazano je da se bolest može prenijeti i transfuzijom krvi zaraženog psa.

Vlasnici najčešće primjete kod svojih ljubimaca izrazitu slabost (brzo umaranje, nerado kretanje, nezainteresiranost, malaksalost, nemoć, depresiju),odbijanje hrane.

Ostali simtomi su:

  • Visoka temperatura od 39,5-40,5°C
  • Povraćanje
  • Blijede i žućkaste sluznice
  • Začep ili proljev
  • Promijenjena boja urina – svijetlo do tamnosmeđa
  • Ubrzano disanje i rad srca

Svi ovi simptomi kod piroplazmoze (babezioze) mogu biti manje ili više izraženi. Ne postoji neki specifični simptom po kojem se piroplazmoza može prepoznati.

Vrlo je važno da već na pojavu prvih simptoma posjetite veterinara kako bi se bolest što ranije dijagnosticirala i započelo se s adekvatnim liječenjem. Babezioza se klasično dijagnosticira dokazom jednog od razvojnih stadija unutar eritrocita u krvnom razmazu te krvnim pretragama.

Uznapredovali slučajevi piroplazmoze pokazuju znakove jake anemije, žutice, splenomegalije (povećanje slezene), povećanje jetara, limfadenopatiju (povećani limfni čvorovi), vrlo teške kliničke slike s lošom prognozom te i uz najbolju kliničku njegu i transfuziju krvi liječenje ponekad može biti neuspješno.

Uspjeh liječenja ovisi o brojnim čimbenicima: dob i stanje životinje, stupanj invazije , pravovremeni odlazak veterinaru, dodatne komplikacije i slično…

Nakon primljene terapije psa treba poštediti svih fizičkih napora, potrebno je što više mirovati.  Vlasnici često zaborave da psa s piroplazmozom treba tretirati kao srčanog i jetrenog bolesnika te bez obzira na dobro stanje nije uputno životinju izlagati većim naporima, što može biti vrlo opasno i uzrokovati arest jer oslabljeni i propali eritrociti ne mogu dovoljno dobro obavljati funkciju opskrbe kisikom. Oporavak od piroplazmoze može potrajati i tri tjedna. Psi koji su preživjeli piroplazmozu (babeziozu) ostaju subklinički inficirani (ostaju rezervoar parazita) te mogu ponovo oboljeti bilo kada. Preporuka je da u budućnosti ne budu davatelji krvi.

Za ovu bolest najvažnija je profilaksa, tj. redovita mjesečna zaštita od vanjskih parazita tijekom cijele godine te pregled životinje nakon svakodnevne šetnje. Ukoliko pronađete krpelja  potrebno ga je što prije izvaditi. Glavica s rilcima ne predstavlja problem ako ostane zabodena u koži i nije ju potrebno naknadno vaditi.

Na tržištu postoji puno preparata za zaštitu pasa od krpelja, posavjetujete se sa svojim veterinarom što bi bilo najbolje rješenje za vašeg ljubimca. Dolaskom iz šetnje dobro pregledajte svog ljubimca jer krpelji mogu biti na bilo kojem mjestu na psu.

Vitakraft® repelentna sredstva djeluju preventivno protiv buha, krpelja, muha i komaraca, pogodni su za pse i mačke od 4. Mjeseca starosti. Proizvodi su biljnog sastava, (geraniol, lavandula i ikaridin) a pružaju zaštitu ljubimca tokom 4 mjeseca. Repelentne ogrlice otporne su na vodu te ne sadrže ftalate niti PVC.

Foto (uvodna slika): Couleur, Pixabay

You may also like

Ostavi komentar