PAS NIJE IGRAČKA – niti modni dodatak

by Anita Cibenečki

Vlasnik je glavni i odgovorni urednik u priči: ”Pas – moj ljubimac”.

Jedan je vođa čopora u njihovim očima.

Surfajući po internetu, naišla sam na prekrasnog Tajlandskog Ridgebacka. Ljepota, gracioznost, unikat: „njega želim!“ Poznato? Lijep je, sviđa se meni ili mom djetetu i zato ga kupujem. Ok, u ovom slučaju sviđa se meni.

Koliko smo takvih situacija vidjeli?! Kupili smo psa koji svojim karakterom ne odgovara opisu ”obiteljski pas”, a mjesto gdje živimo i naš način života ne ispunjava uvjete potrebne toj određenoj pasmini?

Moram napomenuti da ja imam psa i da – bavim se svojim psom, ipak nešto znam, imam iskustva. Zato znam da jedan Tajlandski Ridgeback nije za mene ( vjerujte mi, jako žalim zbog toga ), za moju obitelj i moju okolinu.

Molim vas, neka on ne postane moda, nije baš “ lagan“ za odgoj.

Foto – Nicole Kohler – Pixabay

Prije godinu dana u mom kvartu roditelji su svom klincu kupili belgijanera (Belgijski ovčar). To je bilo teško za gledati. Nisam znala tko tu koga u stvari vodi u šetnju. Klinac, da, baš klinac psa, ili pas njega.

Vani nije bilo snijega, niti je zemlja bila zaleđena, a činilo se da dijete ”surfa” po tlu jer ga pas vuče. Zamislite kako je onda ta šetnja izgledala.

Pa zar se jednom klincu od 8 godina stvarno u ruke može dati da vodi sedmomjesečnog belgijanera?! Tu bombu energije, snage, izdržljivosti.. Ukoliko nema vodstvo, animaciju (lopticu i sl.) takav pas će naći zanimaciju sam sebi, a to u ovom slučaju nije poželjno.

Poznata rečenica i tema jednog od naših članaka: „Mama, tata, želim psa!“ pretvori se u noćnu moru za vlasnike ali i za psa. Puno je produktivnije dijete potaknuti da provodi vrijeme sa prijeteljima/rođacima/susjedima koji već imaju psa. Tako će steći iskustva prilikom šetnje, u igri sa drugim psima i sl.

Djeca mogu ponekad biti vrlo neugodna prema psu. Mnogo puta smo vidjeli pregrubo igranje, pas služi djetetu kao konjić, zadirkivanje, povlačenje za rep, mnogo je dječjih nevinih igara sa psom… u očima psa, djeca nisu autoritet.

Roditelj je tu glavni faktor koji treba naučiti svoje dijete kako se treba odnositi prema psu, jer ne zaboravimo da i psi imaju svoju žutu minutu.

Foto – Claudia Peters Pixabay

Sada je „fancy“ imati belgijanera, s početka teksta, dalmatinera (aha – ne momentalno nisu u modi), stafforda, viđam sve više basenija… basenija, pa moram se primiti za glavu, akite nevjerovatno….moda, pa moramo bit In.

Foto – Tommy Takacs – Pixabay

Ne nikako ne moramo biti IN. Moramo prvo biti razumni. Ovo su sve predivne pasmine, da se razumijemo sve ih obožavam,  posebno belgijanere (moja velika želja i ljubav).

Pas nije igračka, nije modni dodatak, nije momentalni hir!!! Pas je živo biće, koje ima svoje potrebe, svoj karakter koji naravno ovisi o pasmini. Zato prije uzimanja psa (molim, ponavljam: „ Ne pratite modu!“), raspitajte se, proučite, razgovarajte o pasmini koju želite nabaviti sa vlasnicima u okolini, uzgajivačima, trenerima pasa. Sve informacije o različitim pasminama pasa i odgovornim uzgajivačima možete saznati na stranicama Hrvatskog Kinološkog Saveza – Hrvatski Kinološki Savez – Ilica 61, HR – 10000 Zagreb (hks.hr), a upite možete poslati i mailom na hks@hks.hr.

Svakom psu treba biti posvećena odgovarajuća pažnja, treninzi, socijalizacija, hrana i ljubav jer uzimate živo biće, koje će sa vama provesti mnogo godina i pružiti vam univerzalnu ljubav, radost, suze i smijeh.

Foto – Christina Chiz – Pixabay

Da li ste se pitali doživljavaju li psi neku vrstu frustracije? Naravno, ako im se ne posveti dovoljno vremena! Mogu postati lajavi, nemirni, neposlušni, uništavati stvari, ugristi…

Pas mora imati svoj red – dovoljno kretanja, mir i prostor za odmor, odgovarajuću prehranu, njegu dlake, kućni odgoj i socijalizaciju, a mi moramo imati dovoljno vremena, znanja i ljubavi za psa kojeg smo nakon pomnog promišljanja nabavili!

Foto – Pixabay

You may also like

Ostavi komentar