PARVOVIRUS ili ”GUČI” moda

by Anita Cibenečki

COVID-19 svuda oko nas, svi o njemu govorimo, sve više brinemo za svoje zdravlje…. Ipak virus je virus, ne znamo iz kojeg kuta će izviriti – pa eto brinemo. Odlično, postali smo ODGOVORNI!

Postoje virusi i u psećem svijetu. Jedan od njih je PARVOVIRUS. Gle čuda, mogu ga unijeti u kuću i na tenisici, ne treba ga pas „udahnuti“. Virus se lagano ukorijeni i može opstati mjesecima. To ste znali?

Iskreno ja ne jer o tome baš i nisam razmišljala. Odgovorna sam, baš!!!

Moja prijateljica je udomila psicu koju je velikodušno prepustio vlasnik jer mu nije bila baš potrebna.

Psica je, navodno, stara 3 mjeseca, vezana i zapetljana u lanac, spavala u svom izmetu, piškila oko sebe… slika za poželjeti. Srećom, psica je stigla u novi dom, očišćena je od parazita, čipirana, cjepivo protiv bjesnoće; ide sve po redu. Međutim, dolazi do problema –  uroinfekt, terapija antibioticima. Kujica ne može primiti cjepivo protiv zaraza dok se ne  izliječi. Svejedno pas mora ići van, ne daleko od kuće, malo po parku, nasipu, šumu izbjegava. Nije baš prva koja je izašla iz doma, a da nije primila sva cjepiva. Zbog spleta okolnosti – PARVO je tu. Prijateljica odgovorna, psica odmah stiže na veterinarski fakultet. Nazvala šetače koje susreće u šetnji, obavijestila ih, no od njih šok i nevjerica; pokazivanje prstom u moju prijateljicu kao da je njena psica tvornica virusa, a nitko do tog momenta ne razmišlja da je to mogao biti njegov/njezin pas.

Odgovori su za mene bili strašni: „Ja sam svog psa samo cijepila kad je bio štene. Ja svojeg nisam već šest godina. Moj ima deset sad da ga cijepim? Šta PARVO, šta je to?“
PARVO je virus koji za svakog psa može biti koban zbog slabljenja antitijela štenaca nakon prestanka sisanja.

Cjepivo je skupo? Nije zakonska obveza, svi mi to znamo.

Zašto sam napisala GUČI moda? Zato što se svi mi hvalimo; ja sam svom psu kupila ogrlicu posljednji hit, a tek lajna, kaputić – može i zimske cipelice, dekica, moj spava na antialergijskom madracu, redovito šišanje (za svaku pohvalu), manikura, pedikura, možda još neki novi modni hit..

Za svaku pohvalu je ta briga – brinemo, obožavamo ih, stoga hajdemo malo obratiti pozornost i na cjepiva, iako nisu zakonska obveza. Preporuke postoje baš za PARVO. Ne bi nam onda trebalo biti strašno izdvojiti dvjestotinjak kuna godišnje jer nam je njihovo zdravlje na prvom mjestu.

Parvovirusna infekcija pasa očituje se povraćanjem, proljevom, jakom dehidracijom, a ishod može biti smrtan, osobito u štenadi. Osim probavnog sustava, virus napada i srce i pluća, te se kao komplikacije bolesti navode upala srčanog mišića i upala pluća. Bolestan pas je glavni izvor infekcije, a virus se izlučuje izmetom, ali i mokraćom i slinom. Klinički zdrave životinje mogu biti kliconoše i izlučivači virusa, a osim direktnim kontaktom, virus se prenosi i neposredno preko predmeta i iz okoliša. Virus je vrlo otporan i može preživjeti dugo van organizma.

Autor fotografije – Miroslav Vajdić

You may also like

Ostavi komentar