Zaštitnici našeg mentalnog zdravlja

by Venita Mužek, mag.psych.

“Ma on je moja terapija.”, izjava je koju sam u 2020. godini često čula od svoje mame.

Odnosila se na našeg psa Robija koji je ostao živjeti s njom nakon mog preseljenja. Tipičan za pripadnika pseće vrste – veselio se kada smo mu posvetile pažnju, bio je radoznao, spreman na igru i posebno usmjeren na nas kada smo jele, uz najslađi pogled kojim je žicao hranu, to je bio Robi. Pišem u prošlom vremenu jer smo se pozdravile s njim u prosincu nakon 12 godina veselja, maženja, igranja i ljubavi nakon naglo uznapredovale bolesti.

Iako Robi više nije s nama, mamina izjava pokrenula je znatiželju u meni. Riječ „terapija“ shvaćam dosta ozbiljno jer me tako struka odgojila, pa sam odlučila istražiti što je to u ljubimcima tako snažno da vlasnici tvrde da imaju ljekoviti učinak? Što kažu dosadašnja istraživanja, i koliko daleko dosižu granice psihološke pomoći od strane ljubimaca?

Ubrzo sam uvidjela da postoje opsežni znanstveni dokazi koje potvrđuju da kućni ljubimci utječu pozitivno na mentalno zdravlje svojih vlasnika. Jedno od takvih istraživanja provedeno je 2018. pri čemu je istražen odnos ljubimaca i njihovih vlasnika pri čemu su odabrane osobe koje pate od raznih psihičkih teškoća. Ljubimci su se u istraživanju iskazali kao pravi „emocionalni radnici“, pružali su osjećaj sigurnosti i ublažavali brige, a vlasnici su to objašnjavali kao intuitivnu sposobnost ljubimaca da osjete kada im je ta podrška potrebna. Izjavili su da svojim ljubimcima povjeravaju ne samo svoje brige, već i najintimnije misli i tajne. Sama praktična strana brige o ljubimcu poput brige o hranjenju i šetnjama, utjecala je kao distrakcija od drugih životnih briga. Ljubimci su utjecali dobro čak i na samu percepciju mentalne bolesti kod vlasnika te su vlasnici ljubimaca gledali na svoje mentalne teškoće manje negativno za razliku od onih bez ljubimaca.

Psiholozi sa Sveučilišta Miami i Sveučilišta Saint Louis 2011. godine proveli su nekoliko istraživanja u lokalnoj zajednici o dobrobitima posjedovanja ljubimaca. Vlasnici ljubimaca su u prosjeku bolje procjenjivali osjećaj dobrobiti (veće samopoštovanje, bolja fizička kondicija) i po osobinama ličnosti su bili savjesniji od osoba koje nisu vlasnici. Ta razlika bila je posebno izražena kod vlasnika psa koji su izvještavali i da su im psi utjecali na osjećaj pripadanja, samopoštovanja i pronalazak smisla u životu.

Kako mačke ne bi bile zanemarene, spomenut ću i istraživanje koje je iste te godine provela Zaklada za mentalno zdravlje Ujedinjenog Kraljevstva u suradnji s dobrotvornom udrugom Zaštita mačaka. Istraživanje je pokazalo da je 87% ljudi koji su posjedovali mačku osjećalo je da to pozitivno utječe na osjećaj dobrobiti, dok je 76% njih reklo da se mogu puno bolje nositi sa svakodnevnim životom zahvaljujući društvu svojih prijatelja mačaka. Kada su ih pitali što im točno pomaže, polovica vlasnika mačaka smatralo je da im najviše pomažu sama prisutnost i društvo njihove mačke, a trećina ispitanika su kao najkorisnu i smirujuću aktivnost naveli maženje mačke.

Ono što je nedavno zaintigriralo istraživače jest i pitanje utjecaja koronavirusa na nas i naše ljubimce. Tim istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva je u drugoj polovici 2020. godine proveo online anketu na 6000 ispitanika na temu odnosa vlasnika i ljubimaca tijekom mjera restrikcija kretanja uslijed koronavirusa, s naglaskom na mentalno zdravlje i osjećaj samoće. Rezultati su pokazali da 91% vlasnika psa, 89% vlasnika mačaka i 86% vlasnika ostalih vrsta ljubimaca osjećaju da im je njihova životinja pomogla s emocionalnim nošenjem sa situacijom koronavirusa. Samo postojanje životinje kao partnera u toj krizi povezano je s manjim padom razina mentalnog zdravlja i manjim porastom usamljenosti.

Prije nekoliko tjedana i mi sami pokrenuli smo istraživanje “Ljubimci u doba korore” na području Hrvatske i šire regije. Preliminarni rezultati pokazuju da vlasnici povezuju ljubimce uz dobrobit za svoje mentalno zdravlje te su pisali iskaze poput “Ja svoje ljubimce zovem svojim normabelom.” i “Uvijek su mi životinje bile važne i drage u životu, a zadnju godinu su mi doslovno sačuvale zdrav razum :)”. Napominjem da će cjeloviti rezultati istraživanja “Ljubimci u doba korone” biti objavljeni u članku početkom svibnja. Ukoliko želite sudjelovati u istraživanju još uvijek možete ispunjavanjem upitnika na poveznici https://forms.gle/EVZxJ2bkynFpEsnc9

A sada pokažite svom ljubimcu koliko Vam znači bilo da Vam je manje ili više stresno razdoblje, pošteno ga pomazite i pritom učinite nešto dobro za vlastito mentalno zdravlje!

Izvori:

 

Robi, najbolji pas na svijetu, kojem je posvećen prvi članak u seriji o psihologiji ljubimaca (fotografija iz osobne zbirke).

You may also like

Ostavi komentar