MOJA KUJICA SE TJERA – KOLIKO TO TOČNO TRAJE?

by Sanja Pozaić, dr.med.vet.

Prvo tjeranje kod kujica se u prosjeku javlja sa oko 6 mjeseci starosti. U nekih manjih pasmina pasa i ranije (već od 4. Mjeseca starosti) a u nekih velikih, kasnozrelih pasmina pasa (doge, mastifi i dr.) prvo tjeranje može nastupiti tek sa 18 mjeseci pa i kasnije. U kujica se tjeranje u pravilu javlja dva puta godišnje ili svakih šest mjeseci. To je period u kojem je kujica spremna za parenje. Promjene koje se događaju pod utjecajem hormona ukazuju na fazu početka tjeranja, a to su: otečena vulva, pojava krvavog iscjetka iz vulve, učestalo mokrenje. Prisutne su također i promjene u ponašanju; kujice mogu biti nemirne, nervozne, plašljive bez razloga (pogotovo tokom prvog tjeranja), također u kasnijoj fazi tjeranja mogu prilaziti mužjacima i aktivno iskazivati interes za parenjem pomičući rep sa strane i tako dajući do znanja da su spremne za parenje.

Koliko traje svako tjeranje?

Tjeranje obično traje 2 do 4 tjedna, počinje navedenim znakovima oticanja vulve, pojavom iscjetka i promjenama u ponašanju. U toj prvoj fazi (proestrus), iscjedak je krvav i u pravilu kujica još nije spremna prihvatiti mužjaka, iako lučenjem feromona snažno privlači mužjake iz okoline. Ova faza u prosjeku traje 9 dana (2 – 15 dana). Nakon te faze nastupa estrus -plodna faza, unutar koje dolazi do ovulacije i kujica je spremna prihvatiti mužjaka. Faza estrusa u prosjeku traje 10 dana (3 – 12 dana), a obično se u ovoj fazi iscjedak iz vulve smanjuje, postaje proziran ili žućkast. Nakon ovog perioda, ukoliko se kujica nije parila nastupa faza diestrusa – otok vulve se smanjuje, iscjedak nestaje, a kujica postaje opuštenija. Iako u ovoj fazi smirivanja kujica još uvijek može biti interesantna mužjacima (”mirisati”), ona više nije zainteresirana za parenje. Bitno je napomenuti da se duljina tjeranja sveukupno kao i duljina trajanja pojedinih faza razlikuje i varira pa je najsigurnije pratiti iscjedak i promjene na vulvi, a može se provjeriti jesu li ”pravi dani” nježnim polaganjem dlana kujici na hrbat, iznad repa. Ako kujica pomakne rep u stranu, onda je najvjerovatnije u aktivnoj fazi – pustila bi mužjaka da ju zaskoči.

Tjeraju li se kujice do kraja svog života?

Različito od nas ljudi, kujice prolaze kroz faze estrusa tokom čitavog njihovog života, iako se sa godinama period između tjeranja produljuje.

Foto: Miroslav Vajdić

You may also like

Ostavi komentar