10 ludo aktivnih pasa

by Njuškica

OVI ĆE VAS PSI ZASIGURNO NATJERATI DA IZAĐETE VAN I LIJEPE PROLJETNE DANE PROVODITE U PRIRODI. EVO NAJPRIMJERENIJIH PASMINA ZA AKTIVNE VLASNIKE!

Psi su privrženi ljubimci puni ljubavi, ali su ujedno i izvrsni sparing partneri. Već samo držanje koraka u svim tim šetn- jama, natjeravanju i igrama vježbanje je samo po sebi!
Činjenica je da vlasnici pasa provode više vremena šetajući od ljudi bez pasa, u prosjeku i do 160 minuta tjedno. Dakle, već samo zahvaljujući činjenici da imate psa, a još ako imate psa koji ima urođenu izdržljivost, spretnost i želju za aktivnim životnim stilom, poboljšavate svoje zdravlje i fizičku kondiciju. Bilo da volite trčati, planinariti ili im bacati loptice po dvorištu, ove će vam pasmine po- moći da ostanete u formi!

1. JACK RUSSELLOV TERIJER

IDEALAN ZA: donošenje igrački, trčanje, trikove
Ako želite psa koji je uistinu neumoran, bacite oko na Jack Russellovog terijera. Riječ je o malenom psu s neiscrpnom količinom energije, uvijek nabrijanom, koji se nikad ne gasi. Nadtrčat će vas i natjerati vas da ga lovite. Morate biti svjesni da terijeri zahtijevaju dosta interakcije, u suprotnom će sami sebi pronaći zabavu, poput griženja namještaja ili cipela. Iako nisu idealni za jako duge trkaće rute, s njima ćete ostati u formi zbog njihove zaigranosti i enormne količine energije. S obzirom na terijersko podrijetlo, imaju i izrazito jak lovni nagon pa će odjuriti za malim životinjama, poput vjeverice ili miša, tako da budite oprezni u šetnjama i držite ih na povodniku.

2. MAĐARSKA VIŽLA

IDEALNA ZA: trčanje na duge pruge, lov
Ova je stara mađarska lovačka pasmina prekrasne bakreno-žute boje dlake superaktivna. S obzirom da su 1500 godina uzgajane da provode dane na otvorenim ravnicama, vižle obožavaju biti vani. Izdržljiva je i spremna za sve fizičke aktivnosti koje vam padnu na pamet, a posebno voli sprintati. Možete ih smatrati idealnim partnerom za trčanje, bilo na brze ili duge pruge. Urođena želja za aportiranjem čini ovu pasminu lakom za obuku i moći ćete uspostaviti uistinu dobar odnos. Drugim riječima, vižle su privržene i pametne. Nikako ne zanemarite da ova pasmina ima puno energije i da zahtijeva svakodnevnu fizičku aktivnost.

3. SIBIRSKI HASKI

IDEALAN ZA: trčanje na duge pruge, vuču
Ovi psi su iznimni sportaši – uzgajani su da vuku saonice i da kao od šale pretrče 70 km na utrkama zaprega na Aljaski. Ovi krupni psi, teški tridesetak i više kilograma, nevjerojatno su izdržljivi. Zbog svoje dvoslojne dlake ipak su bolji pratilac bavite li se zimskim sportovima, poput skijaškog trčanja ili pješačenja i planinarenja u zimskim uvjetima, ali jednako će biti aktivni i ljeti. Haskiji su po prirodi samostalni pa mogu iskazivati popriličnu svojeglavost kad su naredbe u pitanju, stoga im treba repetativniji pristup pri treniranju poslušnosti. Morat ćete naći načina da haskiju zadržite pozornost, stoga dok trčite duge rute s ovim psom, preporučljivo je da ga držite na povodniku.

4. ENGLESKI SPRINGER ŠPANIJEL

IDEALAN ZA: frizbi, duge šetnje, donošenje igrački, lov, plivanje
Pasmina je nastala u 17. stoljeću s ciljem pronalaženja, šunjkanja i donošenja ptičjeg plijena u svim vremenskim uvjetima, a i dan-danas se koristi u istu svrhu. Silna energija ove pse čini odličnim partnerima u dugim šetnjama, igrama s lopticom i plivanju. Jako su nabrijani energijom te da bi živjeli sretnim životom trebaju svakodnevne duge šetnje i pojačanu fizičku aktivnost. Unatoč činjenici što su rasni lovački psi, ovi španijeli se vole maziti i provoditi puno vremena sa svojom ljudskom obitelji.

5. VAJMARSKI PTIČAR

IDEALAN ZA: trčanje na duge pruge, lov, plivanje i igranje s lopticama
Poznati su po svojim dugim nogama te krasnoj sivoplavoj dlaci. No, oni nisu samo ljepotani u psećem svijetu, oni su i odlični lovački i kompetitivni sportski psi. Vajmarci su uzgojeni za aportiranje velikog i malog plijena, poput vukova, jelena i ptica stoga su pasmina koja ima mnogo energije i želje za radom u prirodi. Zbog iznimne brzine i kratke dlake idealni su pratioci trkača na duge pruge koji žele psa koji će moći slijediti njihov tempo. No, imajte na umu da ovaj pas nije za neaktivne. Treba svakodnevnu psihičku i fizičku stimulaciju inače će sam naći zanimaciju, a to bi moglo uzrokovati popriličnu štetu u vašem domu.

6. PAPILON

IDEALAN ZA: učenje trikova, kratke sprinteve i igre na otvorenom
Papilonci su malena pasmina, visine do 25 cm u hrptu, no unatoč tome su izvrsni sportaši. Odličan su izbor za nekoga tko želi malu pasminu koja može sve što mogu i veliki psi. Iako spadaju u grupu pasa pratilaca i pasa za igru, u žilama im kola krv sportaša. Mada nisu stvoreni za trčanje na duge pruge, ovi mališani će vas natjerati da jurcate po dvorištu. Vrlo su pozorni i zaigrani, obožavaju biti na otvorenom i pokazivati koliko su pametni i kakve su sve trikove naučili.

7. DALMATINSKI PAS

IDEALAN ZA: trčanje dugih dionica, planinarenje
Ovi točkasti ljepotani uzgojeni su da brane konje i prate kočije pa su morali biti sposobni u jednom komadu odtrčati i do 35 km. Vitko i mišićavo tijelo čini ovu pasminu pogodnom za aktivan životni stil. Dalmatineri imaju odlične, ravne linije tijela i dobre kutove nogu i to im daje veliku snagu i brzinu, te snažne stražnje noge što ih čini idealnima za planinarenje i trčanje dugih dionica. Ujedno su pasmina koja je luda za zabavom i iznimno druželjubiv pas koji se dobro slaže sa svima.

8. GRANIČARSKI KOLI

IDEALNI ZA: frizbi, trikove, igre s lopticama, pseće sportove
Nemojte se uplašiti ako ovaj pas bulji u vas. Taj je pogled tipičan za graničarske kolije, a koriste ga kad ovčare ovce i stoku. Koliji su radoholičari. Imaju snažan radni nagon i radit će neki “posao” dok god se to od njih traži. Ujedno su i iznimno inteligentni, pravi Einsteini psećeg svijeta, kojima je potrebna i umna stimulacija pa rado svladavaju prepreke. Imaju veliku želju udovoljiti vlasniku. Iako nisu građeni za dugotrajno trčanje, ovi su psi neumorni i s njima vam nikad neće biti dosadno. Svakodnevno im treba mnogo aktivnosti tako da ćete prateći ovog psa i vi i on biti u vrhunskoj formi.

9. PUDLA

IDEALNA ZA: šetnje, plivanje, lagano trčanje i trikove
Izgled vara kad su pudle u pitanju. Mnogi misle da su to nježni, plahi psići, rođeni za kućno maženje. No, oni su inteligentni, privrženi i neizmjerno razigrani. Izvrsna pasmina koja može sve: skakati, plivati, trčati ili aportirati, ma baš što god želite! Uzgojeni su za lov na patke i stoga se, suprotno uvriježenom mišljenju, pudle ne boje zavrnuti rukave i zamazati se. Kao vrlo inteligentna pasmina s poprilično jakim aporterskim nagonom pudla je odličan učenik i lako svladava nove izazove. Ne linjaju se često kao drugi psi, ali zato zahtijevaju šišanje svakih 6 tjedana. A uza sve to, dolaze u tri veličine: patuljaste,
srednje i velike.

10. HRVATSKI OVČAR

IDEALAN ZA: frizbi, igre s lopticama, pseće sportove
Japanci ih uspoređuju sa zmajevima jer su tako srčani da će poginuti za svog čovjeka i nitko drugi neće moći kupiti njihovu ljubav. Njihova je energija neizmjerna, obavit će svaki zadatak koji od njih zatražite. Brzo trče, a ujedno su i vrlo pametni psi te nadasve zabavni. S njima nikad ne znate što će učiniti u sljedećem trenutku. Jedina im je mana što su izrazito lajavi i nikad ne šute dok rade.

You may also like

Ostavi komentar