LETI, LETI, LETI… ALERGIJA

by Filip Tkalec, dr.med.vet

S TRAVAMA I CVIJEĆEM U PROLJEĆE BROJ ALERGENA U ZRAKU SILNO NARASTE, A TOPLINA GODI I BUHAMA. AKO SE POJAČANO ČEŠU, NAJVJEROJATNIJE SE ČEŠU S RAZLOGOM. POGLEDAJTE KOJI JE I KAKO IM POMOĆI!

Svaki se pas voli s vremena na vrijeme dobro počešati. Za razliku od mačaka, psi ne provode toliko vremena ližući svoje krzno tako da kad podignu stražnju nogu kako bi se dobro počešali iza uha, vrlo vjerojatno se samo pokušavaju riješiti suviška krzna. Međutim, kad se vaš ljubimac češe toliko često da i vas počinje svrbjeti samo kad ga gledate, zasigurno ima neki problem. S ljudskom kožom je puno jednostavnije. Svi su problemi dobro vidljivi. Možda ćete zamijetiti da vam je djelić kože zacrvenjen, suši nego obično ili jednostavno izgleda čudno. Problem s psima je što vam ne mogu reći ili pokazati da ih leđa toliko svrbe da bi si najradije oderali kožu češući se, a imaju i gusto krzno koje nam onemogućuje da dobro vidimo u čemu je problem. Upravo su zbog toga problemi s kožom u pasa češći nego što se čini.

ALERGO TESTIRANJE JE DANAS DOSTUPNO, BRZO, JEDNOSTAVNO I MINIMALNO INVAZIVNO ZA VAŠEG PSA, NO ZA NAŠ STANDARD JOŠ UVIJEK IZUZETNO SKUPO.

ZNAKOVI KOJE TREBAMO TRAŽITI

Dakako, prvi i osnovni je češanje, no oko toga se ne bismo trebali zabrinjavati ukoliko je samo povremeno. Ako se dobro brinete o higijeni svog ljubimca, vrlo je vjerojatno da se radi samo o višku krzna kojeg se želi riješiti. No ukoliko vidite da je to ipak češće nego što bi trebalo biti, dobro mu pregledajte krzno. Još jedan od čestih znakova su generalne promjene u ponašanju. Izgleda li potišteno i depresivno? Jede li slabije? Vrlo su često upravo to znakovi da postoji neki kožni nametnik kojeg se treba riješiti. Vodite računa i o kvaliteti krzna. Izgubi li uobičajeni sjaj ili primijetite da mu dlaka prilično otpada na dijelovima i da se vide ćelavi komadići kože, vrijeme je za posjet veterinaru. Svrbež kože i posljedično češanje bilo dijela ili cijelog tijela je, naime, najčešći simptom alergija u pasa. U nekim slučajevima javljaju se i kašljanje, kihanje i otežano disanje, uz iscjedak iz očiju i nosa. A može doći i do povraćanja i proljeva. Na žalost, alergije su vrlo česte u pasa svih pasmina, već od šestog mjeseca starosti. Može ih uzrokovati ogroman broj supstancija. Uglavnom su to proteini insekata, biljaka ili životinja, no i neke male molekule, hapteni, mogu uzrokovati alergije.

POJEST ĆE SE ZBOG BUHA

Arahnidi, kao što su paukovi i krpelji, te kukci, poput buha, obada, komaraca, mrava, pčela, osa i stršljena mogu kod osjetljivih pasa uzrokovati alergije, odnosno pretjerani upalni odgovor na ugriz ili ubod insekta. Slina buhe najčešći je insektni alergen koji kod pasa uzrokuje tzv. “hot spot”. Dok kod zdravih nakon ugriza dođe do manje lokalne reakcije, kod osjetljivijih već jedan ugriz može uzrokovati jak svrbež. Takav će se pas gristi i češati i time skinuti velike količine dlake s tih mjesta (alopecija), pogotovo u području baze repa. Na tako oštećenoj koži mogu se razviti sekundarne bakterijske infekcije, koje ionako tešku situaciju još kompliciraju. Liječenje se zapravo zasniva na dobroj prevenciji protiv buha. Danas na tržištu postoje brojni preparati koji štite vašeg psa od buha. No, ukoliko ih već ima, nije dovoljno tretirati samo njega. S obzirom na kompleksnost životnog ciklusa buhe, samo mali broj je na psu. Najveći se dio raširio prostorom u kojem pas boravi (deke, pseći krevetići, krevet vlasnika, tepih, pore na podovima). Stoga je od izrazite važnosti insekticidom tretirati i prostor u kojem pas boravi, a prostirke na kojima je ležao oprati na visokoj temperaturi ili baciti. U slučaju jakog svrbeža, veterinar će prepisati antihistaminik ili kortikosteroid kao prvu pomoć da ublaži alergijsku reakciju, no valja znati da ti lijekovi ne rješavaju problem i zapravo nisu lijek nego samo privremena pomoć te tijekom duljeg vremena mogu biti štetni, pogotovo kortikosteroidi.

SVRBI IH TRAVA, SINTETIKA…

Iako je ogrlica protiv buha i krpelja zaštita, nije rijedak slučaj da budu alergični i na aktivne tvari iz ogrlica. Kao i na razne trave, pesticide koji se koriste na travnjacima, sintetiku iz tepiha ili ležajeva. Kontaktnu alergiju može uzrokovati bilo što, u bilo kojem trenutku, u bilo kojoj dobi psa. Na mjestima na koži koja su došla u kontakt s alergenom, a najčešće su to šape i trbuh, javit će se promjene. Mehaničko uklanjanje tih alergena (kupanje psa), najčešće rješava problem.

PROMIJENILI STE MU HRANU?

Alergija se može razviti i na bilo koji protein ili ugljikohidrat iz hrane. Najčešće na sastavni protein mliječnih proizvoda, govedine, piletine, jaja, janjetine, soje, pšenični gluten. Tako se može dogoditi da u dan-dva osvane u ranama ako ste mu promijenili hranu, s obzirom da je njihov sastav vrlo različit. Vesnin mačak Tigi je za to najbolji primjer. Znala je da smije jesti samo Taste of the Wild. Kako ga u ono vrijeme (prije ulaska u Europsku uniju) još nije bilo na hrvatskom tržištu, naručivala ga je Internetom izvana i iz usluge bi stizao kod prijatelja iz Slovenije. To je, dakako, trajalo desetak dana. Jednom se dogodilo da nova pošiljka nije stigla na vrijeme. Bilo je riječ o svega dva-tri dana pa je vlasnica mislila “pa neće mu valjda biti nešto u tako kratkom vremenu”. Na zamjensku hranu toliko se počeo češati da već nakon dva dana osvanuo u živim ranama, ponajviše oko vrata i po licu, kamo su njegove šape lako zahvaćale. Bilo je toliko strašno da se živa pojela i od tada radila dvomjesečnu zalihu njegove hrane.

 

PRETJERANA REAKCIJA IMUNOLOŠKOG SUSTAVA

Fiziološki odgovor imunološkog sustava štiti organizam od infekcija i bolesti, no kod alergija se radi o pretjeranom i nepotrebnom odgovoru imunološkog sustava na bezopasnu stranu supstanciju. Izloženost alergenu, obično u više navrata u rasponu od par mjeseci do nekoliko godina, senzibilizira imunološki sustav, a naknadno izlaganje istim ili srodnim alergenima uzrokuje reakciju preosjetljivosti. Imunološke reakcije koje se odvijaju u organizmu vrlo su kompleksne. Većina uključuje antitijelo zvano imunoglobulin E (IgE). U alergijskim reakcijama proteinska molekula alergena bude spojena s IgE antitijelom te se tako spajaju na stanice zvane mastociti. Mastociti su “zaštitničke” stanice u organizmu i nalaze se u brojnim tkivima. Kada antigen i antitijelo reagiraju s mastocitom, mastocit se raspada te u organizam ispušta potentne tvari, kao što je histamin, koji uzrokuje lokalnu upalu (crvenilo, oteklinu i svrbež).

Alergija na hranu može se razviti u bilo kojoj životnoj dobi. Životinja ima probavnih problema, ali mogu se javiti i dišni problemi te već spomenuti svrbež. Kako ta vrsta alergija rijetko dolazi sama i često je u kombinaciji s atopijskim dermatitisom (o kojem ćemo nešto reći kasnije) teško joj je odrediti uzrok. Ovdje kortikosteroidi i drugi lijekovi nemaju prevelikog učinka već treba odrediti točan uzrok kako bi ga se ubuduće izbjeglo. Postoje dva načina: alergotestiranje na sastojke hrane i eliminacijska prehrana.

ALERGIJE SE DEFINIRAJU KAO STANJE PREOSJETLJIVOSTI IMUNOLOŠKOG SUSTAVA NA ODREĐENE SUPSTANCIJE, ZVANE ALERGENI

ALERGOTEST I ZA LJUBIMCE

Alergo testiranje je danas dostupno, brzo, jednostavno i minimalno invazivno za vašeg psa. Iz uzorka krvi specijalizirani laboratorij odredi na koje je sastojke iz hrane vaš pas alergičan te u konačnici iščitavanjem deklaracija znate koje hrane treba izbjegavati. Kao što smo spomenuli, vrlo je brzo i jednostavno, no s druge strane za naše je standarde još uvijek skupo. Mogućeg uzročnika može se detektirati i eliminacijskom prehranom.

Toliko ga je svrbjelo da se izlizao do krvi, svjedoči krastica

Preporuka veterinara je da se ide s hranama koje sadrže protein koji životinja nikad nije jela. Na primjer, ako je pas dosad jeo hranu u kojoj je glavni protein piletina, prebacite ga na janjetinu, ako je to bila janjetina, na ribu ili divljač. No, valja naglasiti da je to izuzetno dugotrajan i zahtjevan proces, ne toliko zahtjevan za pse, koliko za vlasnike koji su naviknuti davati svom psu poslastice. Naime, prvi rezultati prelaska na drugu hranu najranije se mogu uočiti tek nakon 6 tjedana hranjenja novom hranom. U tom je razdoblju bitno da pas jede isključivo tu hranu, bez ikakvih poslastica, nagradica ili dobacivanja sa stola. Ukoliko se vlasnici ne pridržavaju režima i daju psu nešto sa strane, sve to nema nikakvog smisla.

OD LIZANJA DO LUĐAČKOG ČEŠANJA

Najkompliciraniji oblik alergija u pasa je atopijski dermatitis. Uzrokuju ga brojne supstancije: pelud, grinje, plijesan, kućna prašina, duhanski dim, te cijeli niz drugih tvari. Primarni simptom atopijskog dermatitisa je svrbež, a problem se počne javljati između 6 mjeseci i 3 godine starosti. Prvi simptomi mogu biti blagi te uključuju lizanje šapa, trljanje lica šapama ili o druge površine, probleme s ušima ili češanje iza laktova, bez vidl- Toliko ga je svrbjelo da se izlizao do krvi, svjedoči krastica jivih promjena (nema buha ili trave na dlaci psa). Najčešće se javlja u rano proljeće i kako vrijeme prolazi alergija se pogoršava te biva zahvaćen sve veći dio tijela. Svrbež koji je u početku bio sezonskog karaktera, postaje stalan tijekom cijele godinu.

Dijagnosticirati atopijski dermatitis je vrlo složen i zahtjevan proces jer i mnogi drugi dermatološki problemi mogu uzrokovati svrbež, ispadanje dlake ili crvenilo kože. Postavljanje konačne dijagnoze atopijskog dermatitisa nije jednostavno i treba se poklopiti više čimbenika: specifična povijest javljanja simptoma (sezonski karakter, rano proljeće), specifične lezije na koži (crvenilo, bezdlačna područja i slično) te isključivanje ostalih uzročnika i bolesti kože. Kako bi isključio druge uzročnike, veterinar treba obaviti više dijagnostičkih testova, što traje. Najčešća greška koju vlasnici u takvim slučajevima rade je da traže drugo mišljenje, što je njihovo pravo, ali time nesvjesno otežavaju situaciju svom ljubimcu jer drugi veterinar često ponavlja neke testove ili radi dodatne, što samo odugovlači postavljanje dijagnoze. Na žalost, neki vlasnici i odustanu, što zbog frustracije, što iz financijskih razloga.

You may also like

Ostavi komentar