Ne dajte im da grickaju cvijeće

by doc.dr.sc. Josipa Habuš

Ukoliko obožavaju vrtlariti s vama, oprez! navodimo nekoliko najčešćih otrovnih proljetnih biljaka i SIMPTOME TROVANJA KAKO BISTE IH SMJESTA ODVELI VETERINARU.

Ako vidite da je vaša životinja pojela koju od ovdje opisanih biljaka, ne čekajte nego odmah potražite pomoć!

 

Početak radova u vrtu i prvo cvijeće koje konačno donosi boju u naše gredice pruža nam veliko zadovoljstvo. Ipak, moramo biti svjesni potencijalnih opasnosti koje proljetne biljke mogu predstavljati za naše kućne ljubimce. Kako većina proljetnih toksičnih biljaka zapravo spada u lukovičasto cvijeće, morate znati da će psi češće iskapati lukovice ukoliko se prilikom sadnje dodavalo organsko gnojivo. Organska gnojiva izvrstan su izvor dušika, no vrlo su često proizvedena iz životinjskih sirovina koje, iz perspektive naših pasa, naprosto neodoljivo mirišu. Također je važno znati da iako organska gnojiva nisu otrovna, konzumacija veće količine može uzrokovati probavne smetnje pa čak i upalu gušterače. Puno ozbiljnije probleme mogu uzrokovati umjetna gnojiva koja u sebi sadrže dodatke željeza, bakra, cinka, kobalta, mangana i molibdena, od kojih neki mogu biti toksični. Osim toga, takva gnojiva često sadrže i herbicide, pesticide i fungicide. Iako konzumacije malih količina mogu rezultirati samo blažim probavnim smetnjama, ukoliko se ove tvari unesu u većim koncentracijama, mogu dovesti do teškog trovanja.

Iako možda zastrašujuć, ovaj članak nije poziv da se riješite svih biljaka iz kuće ili vrta. Cilj nam je potaknuti vas da više saznate o eventualnoj toksičnosti biljaka ili pripravaka za vaš vrt. Imate li koju od otrovnih biljaka stavite je na mjesto koje vašem ljubimcu nije lako dostupno i, savjet koji uvijek vrijedi, pripazite što vaši ljubimci njuškaju i grickaju. Ako vidite da je vaša životinja pojela koju od ovdje opisanih otrovnica, preporučamo da se odmah javite svom veterinaru.

 

LJILJANI

Ljiljani (lat. Lilium) su stari, dobro nam poznati ukrasi vrtova. Postoji oko 90 različitih vrsta ljiljana, a neke od tih vrsta izuzetno su toksične za naše kućne ljubimce, osobito mačke. Najopasnije su biljke iz skupine tzv. pravih ljiljana, kao što su tigrasti, azijski, japanski, orijentalni, ali i dnevni ljiljani. Svi dijelovi ovih biljaka, uključujući i pelud, izrazito su toksični za mačke i već će vrlo male količine uzrokovati teško oštećenje bubrega.

SIMPTOMI TROVANJA: Povraćanje i letargiju zamijetit ćemo već nekoliko sati nakon ingestije. Izazivanje povraćanja i davanje supstancija koje vežu toksine (kao što je npr. aktivni ugljen) te tekućinska terapija i praćenje bubrežnih funkcija u ranom stadiju bolesti uvelike poboljšavaju prognozu. Stoga se, ukoliko ste vidjeli da je vaša mačka pojela bilo koji dio biljke, što ranije javite svom veterinaru.

 

ĐURĐICE

Đurđica (Convallaria majalis) je lijepa i mirisna, ali cijela je otrovna – list, cvijet, zreli plodovi i korijen. Također spada u porodicu ljiljana, no za razliku od spomenutih pravih ljiljana ne uzrokuje zatajenje bubrega.

SIMPTOMI TROVANJA: Srčani glikozidi (konvalamarin, konvalatoksin i konvalarin) koje nalazimo u đurđicama uzrokuju simptome vrlo slične onima kod trovanja digitalisom – povraćanje, proljev, usporenje frekvencije srčanog rada, srčane aritmije, a može doći i do konvulzija.

 

TULIPANI I ZUMBULI

Tulipani (lat. Tulipa) sadrže laktone, a zumbuli (lat. Hyacinthus) alkaloide – tvari vrlo sličnog djelovanja koje se u najvećim koncentracijama nalaze u lukovicama ovih biljaka. Žvakanje ili ingestija dijelova biljke, a pogotovo lukovice može dovesti do iritacije sluznice usta ili jednjaka.

SIMPTOMI TROVANJA: Najčešći klinički znakovi su izrazito slinjenje, povraćanje pa čak i proljev, a težina simptoma će ovisiti o količini koju je pas prožvakao, odnosno progutao. Velika količina ovih toksičnih supstancija može utjecati i na rad srca i pluća. Ne postoji specifični protuotrov, no uz potpornu terapiju koju će vaš veterinar prepisati psi se najčešće dobro oporave.

 

NARCISE

Cvjetovi, lišće i lukovice narcisa (Narcissus spp.) sadrže alkaloid likorin koji djeluje kao snažan emetik.

KAKO SE MANIFESTIRA: Ingestija bilo kojeg dijela biljke uzrokovat će učestala povraćanja, proljeve, bol u području trbuha, a može doći i do srčanih aritmija i depresije dišnog sustava.

 

ZAŠTO PSI JEDU TRAVU?

Pika i alotriofagija su stručni termini koji opisuju želju za jedenjem nehranjivih i neodgovarajućih stvari. Ponekad se ovakvo ponašanje javlja zbog nedovoljnog unošenja određenih hranjivih sastojaka, no vrlo često je uzrok i tzv. žvakanje „iz dosade“, osobito kod mlađih pasa i štenadi. Istraživanja pokazuju da gotovo 80 posto pasa povremeno jede travu. S obzirom da je ovaj oblik ponašanja zabilježen i kod divljih pasa, on se ne smatra problematičnim već zapravo normalnim „psećim ponašanjem“. Uzroci jedenja trave mogu biti raznoliki. Osim već spomenutih – dosade i nedovoljnog unošenja određenih hranjivih sastojaka (vlakana), psi znaju jesti travu kako bi povratili i olakšali si mučninu koju osjećaju u želucu ili ostatku probavnog sustava. Na kraju, neki psi jednostavno uživaju koji put gricnuti travku i to im treba dozvoliti, naravno ukoliko travnjak nije šprican hebricidima ili insekticidima.

You may also like

Ostavi komentar