7 MOZGALICA ZA PAMETNICE

by Njuškica

Potrebna je inteligencija za prikradanje i hvatanje plijena te ulična snalažljivost za skrivanje i uspješan bijeg od grabežljivaca. Ali mačke su toliko pametne da čak znaju vješto blefirati kako bi zastrašile veće životinje. No, baš kao što mi zahrđamo kad ne vježbamo dovoljno ili se dosađujemo kad vježbamo previše, to se događa i mačkama.

DAMO LI IM NEŠTO ČIME ĆE SE BAVITI, UČINIT ĆEMO IH PUNO SRETNIJIMA. EVO SEDAM NAČINA KAKO DA ODRŽITE SVOJU MAČKU U MENTALNOJ FORMI

 

  1. POTRAGA ZA HRANOM

Interaktivna igra prije obroka odgovara prirodnom slijedu u životu mačke: One love i prikradaju se, igraju se sa svojim plijenom, ubiju ga i pojedu. Onda se operu i odspavaju.

Prednost igračaka koje uključuju potragu za hranom je da slijede prirodni lovački instinkt mačke. Pa ipak natjerati mačku da se potrudi za svoj obrok jedan je od najzanemarenijih načina obogaćivanja njezina života. Razmjestite posude za hranu po kući i sakrijte ih na različitim mjestima. Možete također kupiti pametne hranilice (labirint s hranom) ili napraviti vlastitu koristeći role papirnatih ubrusa ili toalet papira. Izrežite otvore u rolama, stavite unutra poslastice ili brikete i zavežite krajeve.

Vaša će ih mačka gurkati sve dok briketi ne izađu van i voilà: instantna nagrada je tu! Možete im također napraviti otvore u kartonskoj kutiji, staviti hranu unutra i zatvoriti pokrov. Mačke vole gurati šape u male otvore, vole se truditi odgonetnuti takve stvari. Skrivanjem hrane i tjeranjem mačaka da se potrude za svoj obrok, dakle, slijedite prirodan način na koji bi mačka živjela. Morate znati da mačke u divljini jedu 10 do 15 puta na dan. Naprednija igra je staviti poslasticu ili briket ispod jedne od tri šalice ispred svoje mačke. Ispremiješajte šalice i provjerite hoće li mačka moći pogoditi ispod koje šalice je briket.

 

  1. STAZE S PREPREKAMA

Kad je riječ o izradi staza s preprekama za vašu mačku, učinite ih zabavnima, koristeći igračku koju vaša macka voli juriti kao mamac. Kad vaša macka skoci na stolac za njom, povucite igračku iza kauča i uz penjalicu za mačke. Ne trebate kupovati instalacije, možete koristiti vlastitu kuću kao stazu s preprekama. Započnite s jednim od tih trikova i spojite ih zajedno kako biste napravili stazu. Neka staza bude vrlo jednostavna ili dodajte stvari -tunele kroz koje mogu trčati ili obruče kroz koje mogu skakati ­u skladu s napredovanjem vaše mačke.

 

MI RJEŠAVAMO MOZGALICE — PUZZLE SLAGALICE I IGRE RIJEČIMA – NADAJUĆI SE DA ĆEMO OČUVATI  SVOJ MOZAK SVJEŽIM. S RAZLOGOM, SVAKI PUT  KAD NAUČIMO NEŠTO NOVO, STVARAJU SE NOVI  NEURONSKI PUTOVI U NAŠEM MOZGU KOJI MOGU  UNAPRIJEDITI NAŠE KOGNITIVNE SPOSOBNOSTI, ČAK  POPRAVITI OŠTEĆENJA. ZAŠTO NE POKUŠATI TAKO  STIMULIRATI I NAŠE PAMETNE MACE?

 

  1. IGRE S VODOM

Ne plivaju sve mačke, ali mnoge su očarane vodom. Napunite umivaonik kupaonici i stavite špekule na dno i ping-pong loptice na vrh. U vodu također možete staviti dječje plutajuće igračke na navijanje. Vašoj mački neće biti lako doći do špekula, ali prskat će i zabavljati se pokušavajući to izvesti.

  1. UČINITE STARE STVARI NOVIMA

Iako selidba u Novi dom može biti zastrašujuća za mačke, premještanje njihovih stvari može biti poticajno. Na primjer, premještanje stare penjalice na drugi kat kuće može na nju djelovati tako da joj je ponovno zabavna i nova (ako mačke nisu slijepe). Čak  će i obična igračka punjena mačjom metvicom ili šuškava igračka postati zanimljivija ako je sakrijete na penjalicu za mačke. To je kao igra skrivača za njih, ako staru stvar opet učinite novom.

  1. INTERAKTIVNE IGRAČKE

Udica drži mačku „u igri“. Ubacite li i interaktivnu komponentu, još bolje. Kad mačka uhvati mamac na kraju uzice, lagano povucite uzicu pa će vaša mačka imati osjećaj da njezin plijen pokušava pobjeći. Zatim ponovno bacite mamac, i tako dok se ne umori.

No, mačka može povući dio igračke ili pojesti uzicu, zato sigurnosti radi držite tu igračku u zatvorenom kad se ne igra s njom.

 

ŠETNJE POD NADZOROM

Vaša gradska mačka, sigurnosti i dugovječnosti radi, najbolje je da bude u kući. Ali izlasci pod nadzorom mogu biti pravi užitak. Možete ih izvesti na ograđeni trijem, posebnu nastambu u dvorištu, ograđeno dvorište – uz vaš nadzor, ili na uzici. Takve su šetnje načini da osjete godišnja doba i vanjski prostor, što ih mentalno potiče.

 

  1. VIRTUALNE IGRE

Aplikacije za mačje igre su zabavne i mobilne, što ih čini popularnom novom kategorijom igračaka i te igračke potiču mačji um, ali postoji kvaka. To može biti i frustrirajuće za mačke jer tu nema nimalo fizičke aktivnosti niti bilo što za uloviti ili ubiti. Zato se igru s aplikacije preporučuje završiti nekom pernatom igračkom ili nečim što mačka može loviti.

Laserski pokazivači mogu biti sjajna vježba za vašu mačku, ali kao i aplikacijske igre za mačke, ove virtualne igračke ne daju vašim macama ništa što mogu stvarno uloviti. Ako vaša maca uživa loviti laserski pokazivač, nikad ne usmjeravajte svjetlo u oči svoje mačke i dajte joj na kraju da uhvati svoju omiljenu igračku ili poslasticu.

igre koje uključuju Virtualni plijen mogu biti ili zabavne ili frustrirajuće za vašu mačku će ovisno o tome kako završiti igru.

  1. PENJALICE ZA MAČKE

Penjalica za mačku je investicija, ali kreira okomit prostor koji čini da se vaša mačka osjeća sigurno i omogućuje joj da promatra svoj svijet. Pet Tree Houses iz Sanforda na Floridi otišli su tako daleko da su napravili čvrstu penjalicu za mačke s granama, izdancima i lišćem kao na pravom stablu, dajući mački osjećaj da je na pravom drvetu. Također su počeli stavljati police za posude s hranom na svojim penjalicama. Neke mačke vole biti na visokom kako bi mogle jesti u miru.

 

You may also like

Ostavi komentar