ZAŠTO UVIJEK RUŠI STVARI NA POD?

by dr. Jaak Pansepp

MAČKA ZNA KAKO ĆE NAM ZAGORČATI ŽIVOT. MOŽEMO LI TO UOPĆE SPRIJEČITI?

Svi koji imaju mačku znaju da skače posvuda samo zato da sruši nešto na pod: od posuđa do knjiga ili kemijskih olovki, važno je samo srušiti, i to jednim potezom šape. Zašto mačke to rade? Jesu li one jednostavno zločeste ili postoji neki drugi razlog takvom ponašanju?

Razloge nama ćudljivog mačjeg ponašanja pojašnjava dr. Jaak Panskepp, svjetski poznati neurolog koji je cijeli život posvetio istraživanju ljudskih i životinjskih emocija.
Moj mačak Bowie, kaže dr. Jaak Panksepp, počne se tako ponašati kad ja radim. Čujem neki zvuk, pogledam gore i vidim ga kako sjedi na polici iznad stola i gleda u kemijsku olovku koju je upravo srušio. Brkovi su mu usmjereni prema naprijed, a oči širom raširene. Pogleda me i zamijauče. Ubrzo čujem još neki tupi zvuk, to se kemijskoj pridružila i knjiga. Nakon toga i gumica, pa još i plišana igračka. Mačka mojih roditelja radi to isto. I Youtube je prepun videa mačaka koje ruše stvari. Gledamo ih i pitamo se zašto one to rade?

1 • ZADOVOLJAVA SVOJE PREDATORSKE INSTINKTE

Mačke pokazuju svoju predatorsku stranu tako da potraže metu, promatraju je i onda sruše. Zabavno im je sve što se kreće i onda to pokušavaju uhvatiti. Kao kad love laser. Rušenjem stvari također bruse svoj nagon. To je i razlog zašto se penju na visoka mjesta i onda ruše s njih. Pad je, naime, duži pa mogu dulje promatrati kako stvari padaju. Nastave li se stvari kretati, kotrljati nakon pada i mace ih nastavljaju loviti. Mačke u prirodi vole loviti, no kućna mačka često nema plijena, osim neke dosadne muhe. To znači da si plijen mora naći.

2 • OTKRIVA NOVE STVARI

Vaša mačka može imati desetke igračaka ali, kao i ljudima, sve što je novo, automatski je bolje. Zabavnije im je naganjati ili grickati uvijek nešto novo. Noviteti izazivaju mentalnu stimulaciju. Novi izazovi mačkin mozak drže aktivnim pa ona tako otkriva i istražuje nove stvari, uči kako se kreću, mirišu, zvuče …. Čak i kad su vaše stvari u pitanju (koje realno nisu više vaše otkad imate mačku).

3 • ŽELI ZADOBITI VAŠU PAŽNJU

Mačke su pametne. Tvrdoglave, ali pametne. Sposobne su naučiti što se događa, odnosno kakav efekt nešto ima na okolinu. I unatoč njihovoj reputaciji da su samotnjaci, one su poprilično socijalne životinjice. Kako da maca zadobije našu pažnju svaki put kad to poželi? Primjerice, kad plišanac padne s police, prvo se pomazi o naše noge, zamijauče i dođe što bliže našem vidnom polju. Ili skoči na tastaturu ili knjigu koju čitamo. Ne uspije li nas animirati, kreće faza “long live the king”. Skoči na stol i prijeti da će nešto srušiti. Ako je i dalje ne gledamo, onda to i napravi. Promatra našu reakciju i, ako je ignoriramo, ponavljat će to sve dok ne zadobije našu pažnju.

DOK SU PSI UGLAVNOM POSLUĹ NI LJUBIMCI I SVOJIM VLASNICIMA, POSEBICE KAD ODRASTU, NE ZADAJU GLAVOBOLJE MAČKE SU SAMOVOUNE I KAO BEBE I KAO ODRASLE. PAMETNIJE SU OD SVIH LJUBIMACA, ALI VLASNICI NERIJETKO BUDU IZNENAĐENI KAD SE VRATE KUĆI

3 NAČINA KAKO SPRIJEČITI RUŠILAČKO PONAŠANJE

1 Obratite više pažnje na svoju mačku, ona žudi za pozornošću, ali često pod njenim uvjetima. Udovoljite svom ljubimcu, igra i maženje ne trebaju uvijek biti kad i kako vi to poželite.

2 Stavite njezine igračke na jednu policu i kad ih sruši dajte joj nagradu, tako će naučiti koje stvari smije rušiti, a koje ne.

3 Baš kao što biste to učinili djetetu, mijenjajte joj igračke tako da ne izgubi interes za njih. Svako malo zamijenite staru igračku s novom ili nekom koja je neko vrijeme stajala u ladici. Staru stavite natrag u ladicu dok maca ne zaboravi na nju.

You may also like

Ostavi komentar