POKLONI BACHOV MI CVIJET!

by Deana Basar, dr.med.vet.

ODLAZAK NA GODIŠNJI ODMOR S VLA SNI KOM , ŠTO UKLJUČUJE PUTOVANJE, PROMJENU MJESTA BORAVK A, VODU KOJU MOŽDA NE VOLE, NEKE NOVE PRIJATELJE I NEPRIJATELJE IZUZETNO IM JE STRESNO RAZDOBLJE. UPRAVO PROTIV TOG I OSTALIH STRESOVA MOGU IM POMOĆI POTPUNO PRIRODNE BACHOVE KAPI!

Sigurno znate za izreku da za svaku bolest raste cvijet! Promičući upravo to, dr. Edward Bach još je prije više od 80 godina razvio dopunsku metodu iscjeljivanja koju danas poznajemo kao Bachova cvjetna terapija. Okretanjem prirodnom načinu života postaje sve popularnija i u Hrvatskoj, a nadasve je korisna i za naše ljubimce. Dr. med. vet. Deana Basar, svima poznatija kao Deni koja konje i pse vraća na noge i u život čak i kad sami odustanu, odnedavno je i prva certificirana Bach praktičarka u Hrvatskoj i za naše ljubimce. Tako je u Centru za rehabilitaciju konja i kućnih ljubimaca Equus Vitalis metode rehabilitacije dopunila i terapijom Bachovim kapima. Za svakog ljubimca (a po potrebi i vlasnika) Deni pripremi osobnu mješavinu prilagođenu upravo njegovim problemima i najpozvanija je da nam predstavi ovu potpuno prirodnu, blagu terapiju, koja pomaže bez kontraindikacija.

Bachove kapi pomažu vratiti i zadržati mentalnu i emocionalnu ravnotežu, potiču razvoj pozitivnih kvaliteta kako naših ljubimaca tako i nas samih. A da bi se izašlo iz začaranog kruga, treba liječiti oboje!

NJEŽNOM SNAGOM CVIJEĆA DENI VRAĆA EMOCIONALNU RAVNOTEŽU

ODLAZAK NA GODIŠNJI ODMOR S VLASNIKOM, ŠTO UKLJUČUJE PUTOVANJE, PROMJENU MJESTA BORAVKA, VODU KOJU MOŽDA NE VOLE, NEKE NOVE PRIJATELJE I NEPRIJATELJE IZUZETNO IM JE STRESNO RAZDOBLJE. UPRAVO PROTIV TOG I OSTALIH STRESOVA MOGU IM POMOĆI POTPUNO PRIRODNE BACHOVE KAPI!


I ONI IMAJU STRAHOVE, NEDOSTATAK SAMOPOUZDANJA, ALI I PRAVE NAPADE PANIKE KOJI NAŠE POSLUŠNE PSIĆE PRETVARAJU U ZVIJERI ZBOG KOJIH NAM JE NEUGODNO. PRAVI TERAPEUT ZA NJIHOVE EMOCIJE JE DR. VET. MED. DEANA BASAR, PRVA CERTIFICIRANA BACHOVA PRAKTIČARKA I ZA ŽIVOTINJE U HRVATSKOJ


Svakodnevan život pred naše ljubimce (i njihove vlasnike ) stavlja niz izazova i situacija koje ih mogu izbaciti iz emocionalne ravnoteže. Kao i ljudi, ovisno o karakteru i osobnosti, neki kroz takve izazove prođu bez većih problema, dok kod nekih mogu ostati i dugotrajne posljedice koje umanjuju kvalitetu života. Na sreću, priroda se pobrinula za sve, a neki mudri, hrabri i nesebični ljudi, poput dr. Bacha, posvetili su svoj život istraživanju za opće dobro. I tako je nastao sustav od 38 Bachovih cvjetnih esencija, koje već više od 80 godina na prirodan, blag i učinkovit način pomažu ljudima i životinjama da se vrate u ravnotežu. Imajte na umu : Bachove esencije nisu zamjena za veterinarsku terapiju ni za odgoj i rad s psom nego samo pomoć i dopuna!

NEĆE ON NIŠTA, SAMO LAJE…

Svaki vlasnik bilo koje životinje jako dobro zna koliko ulogu u ponašanju njegovog ljubimca igraju emocije. Naravno da uživamo u onim pozitivnim, kao što su neizmjerna sreća i veselje kojima nas dočekuju i uveseljavaju, no postoji i niz drugih emotivnih stanja koja su pokretači raznih ponašanja koja su nepoželjna. Tako nas (ili naše susjede) smeta ako pas laje kad ostane sam kod kuće, ili u napadu panike kad grmi uništi namještaj ili već 36 sati ne želi obaviti nuždu. Da i ne spominjemo situacije u šetnjama i parku kada umjesto da uživamo u slobodnom trenutku okrećemo glavu kao radar da prije psa detektiramo mužjaka, ženku, crnog, pjegavog, malog, lajavog ili kombinaciju svega toga koja našeg do tada umiljatog ljubimca pretvori u glasnu neman (dok je na lajni) s kojom se borimo. I uz prijekorne poglede ostalih vlasnika (koji pse uglavnom drže iznad glave) izlazimo iz parka tiho mumljajući „Neće on ništa, on samo laje“. Ili spadamo u onu kategoriju koja već sedmu novu godinu za redom dočekuje na podu kupaonice, na čijim je vratima madrac za dodatnu izolaciju, a iz bakinog tranzistora trešti koncert rumunjske filharmonije, najglasnija stanica koju smo uspjeli naći. To su sasvim sigurno situacije i ponašanja koja bitno umanjuju kvalitetu života i nas i našeg psa.

NAJČEŠĆE KAPI ZA PASJE PROBLEME

Aspen – za strahove nepoznatog uzroka
Mimulus – za strahove od poznatih stvari (pucnjave, grmljavine, vožnje automobilom, veterinara…)
Larch – za podizanje samopouzdanja
Chicory – za lakše odvajanje od vlasnika
Impatiens – za nestrpljive
Chesnut Bud – za lakše učenje, neponavljanje pogrešaka
Walnut – za lakše prihvaćanje promjena

Pokretač tih ponašanja su neuravnotežene emocije: strah, nedostatak samopouzdanja, nestrpljivost, napad panike…

Bachove kapi djeluju upravo na tu bazu, na izvor, uzrok ponašanja. Postoje tako esencije za strah od poznatih stvari, strah od nepoznatog uzroka, paničan strah, gubitak kontrole, preživjeli šok. Kapi mogu pomoći i da se životinja na primjer bolje prilagodi novonastaloj situaciji, kao što je selidba, novi član obitelji. Ili prilikom učenja da lakše svlada „ gradivo“ i ne ponavlja iste greške.

LIJEČE UZROK, A NE POSLJEDICU

Sustav Bachovih cvjetnih esencija utemeljio je nakon dugogodišnjeg rada dr. Edvard Bach, engleski liječnik, bakteriolog, homeopat. Misao vodilja bila mu je da svi problemi, tako i zdravstveni, potiču od neuravnoteženih emocija. I da treba liječiti uzrok, a ne posljedicu; osobu, a ne bolest. Sustav se sastoji od 38 esencija, od kojih su 37 dobivene ekstrakcijom cvijeća samoniklog neotrovnog bilja, a jedna od čiste izvorske vode. Za svakog psa (mačku, čovjeka…) radi se osobna mješavina koja može sadržati od 1 do najviše 7 esencija, ovisno o tome koje emocije su trenutno u neravnoteži.

Esencije odabiru zajedno kroz razgovor vlasnik i Bachov praktičar. Osobna mješavina je bočica s kapaljkom od 30 ml, što je uz redovnu upotrebu dovoljno za 4-5 tjedana. Nakon toga ponovno slijedi razgovor, da se vidi napredak, promjene, jer možda su neka ponašanja nestala, pojavila se druga pa će i kombinacija esencija biti različita od prvoga puta.

Kapi Rescue Remedy (koje ima za kupiti u ljekarnama), gotova mješavina pet cvjetnih esencija, vrlo su učinkovite za hitne slučajeve, no nisu zamjena za osobnu mješavinu.

KAD I VLASNIK POLUDI

Vrlo često problemi u ponašanju psa znatno utječu i na vlasnika. Tako se može javiti ljutnja, nestrpljivost, očaj, osjećaj beznađa, depresije ili pretjerana briga za ljubimca. To, naravno, dodatno pogoršava situaciju tako da bi bilo idealno da dok se rješava problem ponašanja životinje, i vlasnik uzima svoju mješavinu, kako bi zajedno lakše izašli iz začaranog kruga. Bachove cvjetne esencije su potpuno prirodne, neškodljive, bez nuspojava, kompatibilne sa svim ostalim pripravcima ili lijekovima. Ne stvaraju ovisnost, ne mogu se predozirati. A uzimanje je vrlo jednostavno: najmanje 4×4 kapi na dan direktno u usta ili u hranu, vodu ili poslastice, kako je kome prihvatljivije. Po potrebi bolje je češće davati po 4 kapi, ali ne treba povećavati njihov broj.

You may also like

Ostavi komentar