MRZITELJI PASA

by Anita Cibenečki

Živim u stambenoj zgradi i imam psa. Obožavam to stvorenje jer znam sve njezine divne osobine i kvalitete, njezinu jedinstvenu ljubav prema meni, prema svom čoporu.

Svoju zgradu nazivam i košnicom jer to zaista i je. Ok ponekad joj dam naziv „brod čudnih ljudi“. Pretpostavljam da znate što pod time mislim. Uopće ne želim pisati kojih se pravila mi, kao vlasnici pasa, moramo pridržavati i što nije lijepo da naši psi rade ( lajanje, zavijanje, mokrenje po stubištu… ).

U košnici u kojoj živim ima mnogo mrzitelja pasa. Naravno smeta im kad pas zalaje, prođe pored njih na stubištu (jer kao smrdi), neuredna životinja, agresivna itd. I sami znate kakve im sve lijepe riječi govore. Bez obzira na to, opet se pridržavam pravila.

Naravno nisu svi ljubitelji pasa. Različiti smo i trebamo se pridržavati  pravila, ipak živimo u civiliziranom svijetu. Ili pravila vrijede za jednu vrstu stvorenja, a za drugu ne??

U mojoj košnici živi (jednu osobu bih posebno izdvojila) čeljade tridesetak godina, uspješno u svom poslu kako to već ide, fino, uglađeno stvorenje. Mrzitelj pasa. Toliki mrzitelj pasa da je postavljao otrov na stubištu, onako perfidno između stepenica. Vjerujem da bi prosto uživao u tome da je neki pas pojeo otrov i umirao u groznim mukama. Ne bi to fino uglađeno čeljade bilo briga za to, ne bi ga bilo briga za patnju tog psa i patnju nas vlasnika, to bi za njega bila pobjeda. Kao što sam rekla, ipak je on fino, uglađeno čeljade. To čeljade kada želi ispušta čudne zvukove iz svog stana, ponekad usred noći lupa po stanu i ne dozvoljava drugima da imaju miran san. Čak je stavljao i čunjeve da si sačuva mjesto za auto na parkingu koje nije privatno. Izrazito fin čovjek.

Pitam se koja je razlika između lajanja psa i ispuštanja raznih, neprimjerenih zvukova od strane čovjeka? Što je sa ljudima koji se svađaju i urlaju? Što je sa ljudima koji pišaju po haustorima, vani na livadama i parkovima, obavljaju nuždu i ne pokupe izmet iza sebe? Što bi bilo da se obratim tom ljudskom stvorenju i kažem da to pokupi? Vjerojatno se ne bih dobro provela.

To se sve tolerira, to je normalno. Sve je normalno, samo nije normalno imati psa?

 

You may also like

Ostavi komentar