KLASIĆ PUTUJE I LUDUJE

by Njuškica

BODLJIKAVO SJEME OVOG SVEPRISUTNOG DIVLJEG PROSA IZUZETNO JE OPASNO JER PRONALAZI PUT U BILO KOJI DIO TIJELA PSA ILI MAČKE I MOŽE UZROKOVATI VRLO OZBILJNE OZLJEDE I INFEKCIJE

Često ga je vrlo teško i pronaći u krznu životinje, no bodljikavo sjeme izuzetno je opasno jer kao da pronalazi put u bilo koji dio tijela psa ili mačke: od nosa do između nožnih prstiju ili unutar ušiju, očiju i usta, ili se jednostavno ukopa pod kožu. Uz lokalnu iritaciju tkiva, može uzrokovati i vrlo ozbiljne ozljede i infekcije. Stoklas (lastavica ili klas divljeg prosa) putuje prema naprijed, nikad unatrag. Može migrirati iz unutrašnjosti nosa vašeg psa prema mozgu ili inhalacijom probiti svoj put skroz do pluća. Lokalno obično uzrokuje pojavu iscjetka, posljedično se razvija apsces, otok, bol, pa i smrt. Simptomi variraju ovisno o mjestu gdje je klasić zastao. Ukoliko vaš pas pokazuje bilo koji od simptoma koje navodimo, provjerite postoji li mogućnost uboda stoklasa ili razgovarajte s vašim veterinarom.

DLAKAVCI NA PREGLED

Iako stoklas možemo naći na svakom psu, oni s dugim ušima i kovrčavom dlakom lakše će ih pokupiti. Stoga tijekom sezone stoklasa, od svibnja do prosinca, češće pregledavajte dlaku svog ljubimca, naročito ukoliko ste bili u šetnji livadom. Provjerite lice i uši, ne zaboravite pogledati oči, usta i desni, zatim šape i pregibe kože.

Toliko ga smeta da će vam teško dati da mu pregledate oko, a stoklas se može zabosti i u konjunktivu

MORATE GA IZVADITI

Sami uklonite sve one koji se lako vade. Za one koji su duboko ubodeni ili ukoliko je okolno tkivo crveno i otečeno, odmah nazovite svog veterinara. Zapamtite, stoklas gotovo nikad ne izlazi samostalno, a može putovati do mozga, kralježnice, bubnjića i pluća – u stvari, bilo gdje.

UKLONITE GA IZ DVORIŠTA

Najlakša prevencija je držati psa podalje od obraslih travnatih područja. Uklonite sve biljke stoklasa iz svog dvorišta. Preporučamo i šišanje pasa tijekom sezone, naročito onih koji su skloni dobiti stoklas više puta na istom mjestu. Važno je pomoć veterinara potražiti što prije jer se oštećenja nastala ubodom klasa mogu pogoršati.

You may also like

Ostavi komentar