TOP 6 BOBICA ZA VAŠEG PSA

by Njuškica

OD ACAI DO GOJI BOBICA: OVO SUPERVOĆE NUDI BROJNE ZDRAVSTVENE BLAGODATI KAKO VAMA TAKO I VAŠEM LJUBIMCU!

Naziv supervoće dobilo je zato što je toliko bogato fitonutrijentima da je i hrana i lijek. A ljekovito je ne samo za nas, nego i za naše ljubimce. Superbobice koje stižu s ljetom pravi su rudnici antioksidanasa, koji imaju sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju proces starenja, čime organizam postaje podložniji nizu degenerativnih promjena. Ovdje je samo šest od brojnih plodova koji donose zdravstvene blagodati i vama i vašem psu.

KUPINE

S obzirom na količinu antocijana, ubrajaju se među deset najboljih antioksidativnih namirnica. lako nimalo egzotične, i sasvim obične kupine mogu ojačati obranu vašeg psa od slobodnih radikala. Dodajte kupinama brokulu i jaje, izblendajte i dobit ćete ukusan smoothie kojim ćete preliti njihov obrok.

ACAI BOBICE

Gotovo čokoladnog okusa, zamijenit će energetsku pločicu koju ipak ne smijete podijeliti s vašim psom. Ovaj plod visokih palmi brazilskih kišnih šuma nevjerojatno je velik izvor antocijana, plavih spojeva sposobnih neutralizirati slobodne radikale, opasne spojeve koje psi proizvode kao odgovor na stres. Acai bobice su i dobar izvor biljnih proteina i masti, koje psi trebaju u uravnoteženoj prehrani.

BRUSNICE

Stoljećima se zna za njihove iscjeliteljske moći, no učinak nije ograničen samo na ljudska bića. Jedna šalica brusnica ima gotovo 12 puta više antioksidativnog potencijala od šalice narančinog soka. Brusnice sadrže hipuričnu kiselinu, koja je prirodni antibiotik i sprječava prijanjanje bakterija za zidove sluznica u urinarnom traktu kako vas tako i vašeg krznenog suputnika. Pomiješajte ih s drugom hranom ili im ih davajte kao što biste davali tabletu.

BOROVNICE

Još jedne sasvim domaće bobice s izuzetno puno antioksidansa koji zaustavljaju rast stanica raka i smanjuju upale. Poput brusnica, one sprječavaju razmnožavanje bakterija u mokraćnom sustavu životinje, infekcije i druge genitalne probleme. Borovnice također mogu poboljšati raspoloženje i poboljšati mentalnu funkciju kod životinja. Većina pasa uživa u slatkom okusu borovnica.

ŠIPAK

Stoljećima je obožavan zbog nevjerojatne kombinacije okusa i često neočekivanih ljekovitih svojstava. Cijeli plod je odličan izvor vlakana i antioksidanasa i za pse, a uživaju i u njegovu okusu. Ali prednosti šipka ovdje ne završavaju: nekoliko je studija otkrilo da ovaj drevni plod može pomoći kod bolesti srca podjednako ljudi i životinja. Sadrži i spojeve koji sprečavaju infekcije usne šupljine i bolesti desni. I s obzirom na sve veće stope raka debelog crijeva kod pasa, pametno je šipak dodavati preventivno. No ni to nije sve: šipak je fantastičan prirodni izvor C vitamina te se smatra i da ublažava znakove artritisa kako u ljudi, tako i u životinja.

GROŽĐE JE VOĆE KOJE TREBA IZBJEGAVATI!
Iako je voće zdrav i bitan dio uravnotežene prehrane psa, neki plodovi mogu biti štetni i fatalni. Grožđe, iako zdravo supervoće za ljude, sadrži spoj koji može izazvati zatajenje bubrega kod pasa. Samo sedam boba ili grožđica dovoljno je da ubije psa srednje veličine.


GOJI BOBICE

Narodni naziv wolfberry ili vučje bobice govori da su ih brstili vukovi s Tibeta, odakle dolazi. I vaš će mali vuk obožavati ovaj ukusan i hranjiv plod slatkastog okusa! Goji bobice su danas najpoznatija superhrana na svijetu. Sa 18 vrsta aminokiselina, 21 mineralom (željezo, kalcij, magnezij, krom, kalij, selen, natrij, cink, fosfor, mangan), betakarotenom i vitaminima A, B1 ,B2,B6, C, D, E, K na prvom su mjestu američke ORAC ljestvice, koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane. U 100 grama imaju fantastičnih 25.300 jedinica, u usporedbi sa šljivama koje su na drugom mjestu i u 100 grama imaju „samo” 5770 jedinica. Zbog toga se smatraju najboljom hranom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja. Istraživanje Sveučilišta Kanzas pokazalo je kako goji bobice mogu sniziti oksidativni stres koji se događa oku uslijed dijabetesa tipa 2, a imaju potencijal i popraviti uslijed toga nastalo oštećenje mrežnice, pa će poboljšati i vid pasa. Mogu se jesti sirove, ali brzo oksidiraju pa se najčešće kupuju sušene, čiji slatki okus podsjeća na grožđice.

 

You may also like

Ostavi komentar