JE LI ČEŠNJAK SIGURAN ZA PSE?

by Njuškica

ODGOVOR GLASI: APSOLUTNO DA! SAZNAJTE KOLIKO ZAPRAVO KORISTI ZDRAVLJU VAŠEG LJUBIMCA

Češnjak je odavno poznat kao ljekovita biljka. No, mnogi smatraju da je štetan za pse i da im ga se ne smije davati, posebno sirovog. Istina je da je češnjak jednako siguran i zdrav za naše ljubimce kao što je i za nas same!

LIJEK IZ SVETIH KNJIGA

Stoljećima se češnjak koristio kao glavni lijek za velik broj simptoma. A otkad su ga koristili, ljudi su ga davali i svojim životinjama. Svaka knjiga o ljekovitom bilju, a koja se dotiče i brige o životinjama, preporučuje češnjak zbog njegovih nevjerojatnih antiseptičkih, protukancerogenih i protuparazitskih svojstava. Tako češnjak koristi životinjama kod cijelog niza bolesti, poput ušiju, glista, upalnih bolesti crijeva, dijabetesa, bolesti jetre, bubrega ili crijeva, infekcije stafilokokom i drugih. Češnjak je i važan dio prevencije.

NAŠA PREPORUKA

Ova jedinstvena kombinacija češnjaka i piskavice odlična je podrška radu srca i cirkulacije, boljoj pokretljivosti, olakšanju kožnih problema te stvara neprijateljsku okolinu za razvoj parazita kod pasa i mačaka. Koristi za ublažavanje simptoma manjih infekcija, poput kožnih problema, ekcema, cistitisa i kašlja, a zbog jakih proutuupalnih svojstava u višim dozama može pomoći i u olakšavanju simptoma artritisa. Preporučuje se konzumirati u kombinaciji s mješavinom povrća s kojom djeluje u sinergiji.

ZATO JE LUK TOKSIČAN

Mišljenje da je češnjak otrovan za pse uvriježilo se posljednjih nekoliko desetljeća. To je prvenstveno zbog njegove srodnosti s lukom, koji je za njih nedvojbeno toksičan. Luk izaziva Heinzovu hemolitičku anemiju zato što ima visoku koncentraciju tiosulfata. S druge strane, češnjak nema istu koncentraciju tiosulfata kao luk, u stvari kod njega je prisutan samo u tragovima. Tako luk ima 15 puta veću sposobnost od češnjaka da uništi crvene krvne stanice, smatraju nutricionisti. Važno je napomenuti da mogu postojati razni uzroci Heinzove hemolitičke anemije. Konvencionalni lijekovi, poput acetaminofena i topičkih krema na bazi benzokaina mogu dovesti do razvoja te bolesti kod pasa. Spomenuti lijekovi su vjerojatno odgovorni za brojne slučajeve te bolesti s obzirom na to da se sastojci iz krema apsorbiraju kroz kožu te omogućuju prodor toksina u krvotok.

KINESKI NE DAJTE NITI NJIMA

  • Kao i kad je riječ o bilo kojem drugom suplementu, posa”.ietujte se s veterinarom prije nego što svojoj mački ili psu date češnjak i pazite da odaberete kvalitetan.
  • Češnjak u prahu, kao i bilo koja druga sušena biljka i spremljena u kapsule, je tako slab da jedva da može imati ikakav učinak.
  • “Bezmirisni” češnjak nema aktivan alicin.
  • Suplementi u obliku tableta narušavaju probavni proces toksičnim vezivnim sredstvima, kao što je pivski kvasac.
  • Proizvodi od češnjaka sa suspendiranim glicerolom, iako su ukusni, stvaraju vlažnu barijeru koja sprječava asimilaciju u stanice.
  • Izbjegavajte proizvode od onih tvrtki koje uvoze ekstrakt češnjaka iz Kine jer je često kontaminiran s visokom razinom arsena i olova.

SIGURNE DOZE SVJEŽEG ČEŠNJAKA ZA PSE

Brojni veterinari u svijetu drže se preporuka o dozama iz knjige Juliette de Bairacli Levy The Complete Herbal Book for the Dog and Cat. Ona preporučuje sljedeće doze, ovisno o težini psa:
• 5 do 10kg – 1/2 režnja
• 10 do 20 kg – 1 režanj
• 20 do 35 kg – 2 režnja
• 35 do 45 kg – 2,5 režnja
• 50 kg i više – 3 režnja
Imajte na umu da režnjevi prilično variraju u veličini, te mogu imati od 3 do 7 grama. Kao što je slučaj s bilo kojom ljekovitom biljkom, dobro je napraviti pauzu od tjedan dana nakon svakih nekoliko mjeseci uzimanja češnjaka.

IMA LI KONTRAINDIKACIJA IAKO JE ČEŠNJAK SIGURAN, IMAJTE NA UMU SLJEDEĆE:

• Može doći do interakcije s nekim konvencionalnim lijekovima, naročito s lijekovima za razrjeđivanje krvi.
• Svježi češnjak ima visok udio netopivih vlakana i nekih sumpornih tvari pa bi mogao biti problem za pse s ulceracijama u usnoj šupljini, opstrukcijom jednjaka, refluksom, upalnom bolešću crijeva ili kolitisom.

PRIJE KUHANJA GA NAREŽITE I OSTAVITE DA STOJI

ČEŠNJAK SADRŽI alin (sulfoksid) i alinazu (enzim). Kad se češnjak žvače, drobi, sjecka ili melje, enzim alinaza se aktivira i u kombinaciji s alinom stvara alicin, terapeutsku komponentu češnjaka. Vrućina deaktivira enzime pa, ako namjeravate kuhati češnjak, pričekajte barem deset minuta nakon što ste ga narezali kako bi enzim dovršio svoju reakciju s alinom i terapeutski učinak bio maksimalan. Alicin je termostabilan.

ŽELITE LI SVOM PSU OBOGATITI RUČAK S MALO ČEŠNJAKA, SAMO NAPRIJED. PRIJE NEGO ŠTO ODABERETE SUPLEMENT S ČEŠNJAKOM, PORAZGOVARAJTE S VETERINAROM, A LI NEMOJTE SE BOJATI TIH MALIH, ZDRAVIH REŽNJEVA!

You may also like

Ostavi komentar