POGLED U ZJENICU OKA

I PSI I MAČKE PODJEDNAKO SU OSJETLJIVI NA UV ZRAKE KAO I LJUDI, A VELIKE OPASNOSTI ZA OČI SKRIVAJU SE I U SVJEŽE POKOŠENOJ TRAVI

Ljeto je vrijeme prvih košnji, a neke trave nakon košnje postaju opasne, prvenstveno za pse, ali i za mačke. Do ozljeda oka tako može doći i dok trče kroz žbunje i valjaju se po travi. Sve može proći bez većih problema, no moguće su i razne komplikacije.

KLAS JE KAO STRELICA

Posebno opasan je klas ili divlji ječam, koji izgleda poput strelice s oštrim vrhom i vrlo se lako zabode u kožu psa ili mačke. Vrlo bolno i neugodno iskustvo je kad se ta travka ubode u spojnicu vjeđe, a igličasti dio iritira oko.

U vrlo kratkom vremenu izazvat će gnojnu upalu, a moguća su i veća oštećenja rožnice. Životinja drži oko zatvoreno, bolno reagira na dodir, a okolina oka bit će uprljana obilnim gnojnim iscjetkom. Zbog potencijalne opasnosti za oko treba što prije potražiti pomoć veterinara, koji će travku izvaditi, isprati oko i dati potrebne lijekove. Savjet vlasnicima bio bi da izbjegavaju takve livade sa svježe pokošenom travom, posebno nakon što se osuši. Nakon šetnje pregledajte pse i prepipajte šapice, a kod pasa s dužom dlakom preporučuje se i preventivno šišanje dlake.

DA TE MAČKA NE OGREBE

Kod mladih, neiskusnih i znatiželjnih pasa najčešće ozljede oka izazvane su ogrebom mačke. Oko je najčešće probijeno i inficirano pa treba hitan pregled, a često i kirurško liječenje. Držite svoje pse na lajnama i pripazite kako ne bi došlo do bliskog susreta s mačkama jer vrlo lako mogu ostati bez oka.

I PRAŠINA IM SMETA

Nekim pasminama pasa, kao što su to mops, shih tzu, pekinezer, francuski buldog, koje imaju velike i izbuljene oči vrlo blizu zemlje, lako upadne travka ili prašina u oko, nakon čega se javlja crvenilo, iscjedak i pas počne češati oko pa može doći do površinskih ozljeda rožnice. Takve ozljede, ako se na vrijeme ne tretiraju, mogu se pretvoriti u dublje ozljede i čir rožnice.

Čir ili ulkus rožnice je upalno stanje kod kojeg dolazi do oštećenja sloja rožnice koji slabo ili nikako ne zaraštava. Često se javlja kod njemačkih boksera, ali može se javiti i kod drugih pasmina pasa. Oko je upaljeno, bolno, pas žmirka, a po površini rožnice vidljiva je plavkasta promjena koja je lagano zamućena. Važno je naglasiti kako je kapan-je takvog oka bilo kakvim kapima iz kućne ljekarne potrebno izbjegavati jer primjena pogrešnih kapi može pogoršati stanje. Osim traume, čir rožnice može nastati i zbog uvrtanja kapaka, trepavica koje rastu u pogrešnom smjeru ili nedostatka suza. Kod ozljeda rožnice koje ne reagiraju na konzervativno liječenje treba poduzeti operativni zahvat.

SINDROM SUHOG OKA

Pomanjkanje produkcije suza, takozvani sindrom suhog oka, češći je u nekih pasmina, kao što su to koker španijeli, pekinezeri, zapadnoškotski bijeli terijeri, engleski buldozi te lhasa apso. Pas ima gnojni iscjedak iz oka, oko je suho na izgled, a u kasnijoj fazi zbog kronične upale i iritacije dolazi do nakupljanja pigmenta po rožnici i smanjenja vidnog polja. Rjeđi uzroci ove bolesti mogu biti dugotrajno korištenje nekih lijekova koji utječu na produkciju suza, uklanjanje suzne žlijezde trećeg očnog kapka, kronične upale, trauma suzne žlijezde, određene kožne bolesti i neurološki poremećaji.

CRVENILO I SUZENJE USLIJED ALERGIJA

Sve se češće u našim veterinarskim ambulantama susrećemo s crvenilom i iscjetkom očiju uslijed alergija. U proljeće i ljeto najčešće su to alergije na pelud trava, korova, drveća, plijesni te grinje. Uzrokuju svrbež, a posljedično upalu kože i crvenilo očiju. Osim nasljedne, postoji i pasminska sklonost alergijama pa se tako vrlo često javljaju kod buldoga, mopsa, bostonskog terijera i zapadnoškotskog bijelog terijera. Osim upale kože, može se javiti i upala očiju: crvenilo, svrbež i iscjedak iz oka. Bolest je kronična i dijagnosticira se isključivanjem ostalih uzroka alergija i alergološkim testiranjem. Nažalost, nema čarobnog lijeka koji će trajno riješiti ovaj problem, ali se individualnim pristupom može staviti pod kontrolu.

OD MUHE DO OČNOG CRVA

U posljednje vrijeme sve se više susrećemo s upalama oka nakon invazije parazitom koji se zove očni crv. Riječ je o parazitu iz porodice nematoda, kojeg prenosi muha polažući larve na suzni kanal domaćina (psa, mačke, kunića pa i čovjeka). Bolest se očituje pojačanim suzenjem oka, crvenilom, svrbeži i iritacijom očne spojnice. Pregledom vanjskog konjunktivalnog kuta i ispod treće očne vjeđe uočavamo pokretne crvolike forme parazita, mliječno bijele boje, koje je potrebno ukloniti te oko dobro isprati. Nakon uklanjanja parazita iz oka, potrebna je i aplikacija odgovarajućeg antiparazitika i kapanje oka.

Problemima s očima najsklonije su pasmine koje imaju velike i izbuljene oči, vrlo blizu zemlje, kao što su to mops, shih tzu, pekinezer, francuski buldog…

MAČKE SVJETLOST ZAPRAVO ZASLJEPLJUJE

Mačke su noćne životinje, izravna sunčeva svjetlost ih zasljepljuje i uspavljuje. Čini se kao da se jako puno vole sunčati, a zapravo čim sunčeva svjetlost padne na bilo koji dio njihovog tijela one počnu lučiti melatonin (hormon spavanja). Za razliku od pasa, mačke imaju okomito položenu zjenicu koja se za vrijeme jakog sunca i svjetla u potpunosti sužava. Mačke bolje vide objekte u kretanju, a boje koje vide su puno bljeđe. Najčešći problemi s očima kod mačaka su infekcije uzrokovane virusima, bakterijama, gljivicama i parazitima. Uzrokuju crvenilo, oteknuće spojnice, iscjedak i svrbež oka, a u kasnijoj fazi oštećenje rožnice i upalu unutarnjih dijelova oka. Liječenje je obično dugotrajno i najčešće je potpuno izlječenje nemoguće. Neke od tih bolesti su i zoonoze, što znači da prelaze na ljude. Najčešća komplikacija kronične upale oka kod mačaka je ulcer ili čir rožnice. Rožnica postaje zamućena, oko je bolno i zacrvenjeno. Duboki čir potrebno je riješiti kirurškim putem. Kao posljedica borbi s drugim mačkama ili psima kod mačaka su česte traume oka koje mogu biti vrlo ozbiljne, ponekad mačke čak znaju ostati bez oka. Mačke su sklone i alergijama, koje mogu izazvati crvenilo i iritaciju očne spojnice. Simptomi su vrlo blagi i prolaze nakon ispiranja oka tako da ako se nisu smirili za par dana, svakako potražite stručnu pomoć. I primijetite li tamnija točkasta područja ili nakupljanje tamno smeđeg pigmenta na šarenici kod vaše mačke, svakako je odvedite na pregled oftalmologu. Može biti riječ o melanozi šarenice, koju treba razlikovati od zloćudnog tumora na oku ili melanoma.

OPASNE UV ZRAKE

Naši su kućni ljubimci podjednako osjetljivi na UV zrake kao i ljudi pa se kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu mogu javiti opekline, hiperpigmentacija, rak kože, sunčanica i toplotni udar. Veća izloženost suncu šteti i očima kućnih ljubimaca, naročito nekim pasminama pasa, koje su sklonije pojavi autoimunih bolesti na očima. Jedna od takvih bolesti je kronični superficijalni keratitis i najčešće se javlja kod njemačkog ovčara i velikog engleskog hrta, no može se javiti i u drugih pasmina. Najčešće zahvaća oba oka, a manifestira se pojavom pigmentacije po površini rožnice koja u kasnijoj fazi bolesti, pogotovo ako se ne liječi, može dovesti do potpunog gubitka vida. S obzirom da UV zrake znatno pogoršavaju tijek ove bolesti, preporuča se da se psi što manje izlažu suncu.

Ako vaš pas ili mačka ima problema s očima, naj bolje je da što prije posjetite veterinara koji će pregledati oko i preporučiti pravu terapiju

You may also like

Ostavi komentar