VOĆNO OSVJEŽENJE

by Njuškica

LUBENICA JE SAVRŠEN LJETNI ZALOGAJ ZA LJUDE, JE LI I ZA PSE?

Trebaju li psi jesti voće vječita je dilema, no činjenica je da nekim psima voće odgovara, „prose“ za njega, kradu ga u vrtu ili šumi, dok ga drugi ne žele ni pomirisati. Dakako, ne dolazi u obzir sve voće i ono može biti samo dopuna obroku, nikako ne može zamijeniti uravnoteženu mesnu prehranu. No, ukoliko je vaš pas među onima koji voće jedu, onda je lubenica ljetna poslastica koju možete podijeliti s njim.

DOBAR IZVOR HIDRATACIJE

Lubenica sadrži vitamine C i A te željezo i magnezij, dragocjene vitamine i minerale koje psi trebaju. A budući da se sastoji prvenstveno od vode (92 posto), nekoliko komadića hladne lubenice ljeti će osvježiti i rehidrirati vašeg psa. Isto vrijedi i za dinju, koja je i dobar izvor betakarotena. A neko tropsko voće, poput papaje i manga, poznato je po visokom sadržaju dragocjenih enzima koje neće dobiti nikakvom drugom hranom.

BEZ KORE I SJEMENKI

No, dva su dijela lubenice koji su strogo zabranjeni: sjemenke i kora. Crne sjemenke lubenica mogu zapinjati kroz probavni trakt malih pasa ako ih progutaju. Manje su opasne za velike pse, kroz čija crijeva lakše prolaze, no najbolje ih je ukloniti ili nabaviti lubenice bez sjemenki. Osim toga, psi smiju jesti samo meso, nikako ne zelenu koru!

ZDRAVI SNACK

U svom najjednostavnijem obliku, svježa lubenica narezana na male kocke čini zdravi snack ili nagradu tijekom treninga. Želite li biti kreativniji, a što je u posljednje vrijeme i u trendu, lubenicama možete dodati neke jednostavne zdrave sastojke i napraviti nešto kao sorbet.

NAPOMENA: UKOLIKO JE VAŠ PAS DIJABETIČAR, VOĆE MU, BAŠ KAO LJUDIMA, MOŽE POVISITI RAZINU ŠEĆERA U KRVI

LUBENICA SORBET

SASTOJCI (za 30 komada):
● 2 šalice mesa lubenice bez sjemenki
● 1 šalica kokosovog mlijeka
● 1 žlica meda
1. Ogulite i očistite lubenicu od sjemenki. Ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatki pire.
2. Dodajte kokosovo mlijeko i med i dobro promiješajte.
3. Ulijte u kalup za led ili silikonske kalupe u obliku kosti i stavite u zamrzivač. Ostavite preko noći.
4. Kako biste „kosti“ izvadili iz kalupa, pričekajte nekoliko minuta da malo otpuste.

 

You may also like

Ostavi komentar