LJUBIMCI U DOBA KORONE – rezultati istraživanja

by Venita Mužek, mag.psych.

Predstavljamo vam nalaze istraživanja “Ljubimci u doba korone” koje smo proveli online putem u razdoblju od ožujka do travnja 2021. godine. Ovim putem zahvaljujemo i svim vlasnicima kućnih ljubimaca koji su sudjelovali u ispunjavanju upitnika, njih 737, od toga 92,9% vlasnica, 6,5% vlasnika i 0,5% vlasnika/ca (osobe koje se nisu izjasnile oko spola).

Najviše je bilo vlasnika/ca dobi 35-44 godina (30,8%), 25-34 godina (27,7%) i 45-54 godina (24,3%). U manjem postotku bili su vlasnici/e u dobi 55-64 godina (8,5%) i 18-24 godina (7,9%). Nekoliko vlasnika bilo je starije od 65 godina (0,8%).

Istraživanje je bilo usmjereno na Hrvatsku i susjedne regije tako da su veliku većinu uzorka činili vlasnici/e koje žive u Hrvatskoj (82,4%), zatim Srbija (7,9%) i Bosna i Hercegovina (7,5%). U manjem postotku našli su se stanovnici Crne Gore (0,9%) i nekoliko vlasnika iz drugih europskih država (1,3%).

Što se tiče broja ljubimaca, u većinskom postotku bili su vlasnici jednog kućnog ljubimca (53%), a slijede vlasnici dva ljubimca (24%), više od tri ljubimca (13%) i tri ljubimca (10%) (slika 1).

Slika 1. Broj kućnih ljubimaca

Najveći je broj vlasnika/ca pasa (84,80%), zatim mačaka (34,30%), glodavaca (4,60%), ribica (4,20%), ptica (3,9%), reptili (2,9%) i ostali ljubimci (2,3%) (slika 2).

Slika 2. Vrsta kućnog ljubimca

Vlasnike smo upitali za to kako je epidemiološka situacija s COVID-om 19 utjecala na status oko ljubimca pri čemu je većina vlasnika rekla da nije imala utjecaj, ali četvrtina sudionika (24%) su udomili ili kupili novog ljubimca, dok je 14% njih razmišljalo o udomljavanju ili kupnji novog ljubimca (slika 3).

Slika 3. Stanje u 2020. godini

Izdvojili smo i grafičke prikaze rezultata za određene izjave koje potvrđuju veoma pozitivan utjecaj koji su ljubimci imali na svoje vlasnike u 2020. godini. Vlasnici su davali visoke ocjene, primjerice za tvrdnju “Ljubimac mi je pomogao da se emocionalno nosim sa situacijom” prosječna ocjena bila je M=3,59 što znači da se vlasnici vrlo visoko slažu s tim da je to istina. Detalje možete vidjeti na slici 4.

Slika 4. Utjecaj ljubimaca tijekom epidemiološke situacije COVID-19

Od različitih promjena ponašanja koje su primijetili kod svojih ljubimca u posljednih godinu dana, manji broj vlasnika primijetio je promjene u vidu povećanja energije (10,3%) i povećanja apetita (10,4%). Veći broj od čak 45,5% vlasnika/ca ističe da je primijetilo veću privrženost ljubimaca vlasniku. Vlasnici su ostavili i dodatna objašnjenja koja to potkrijepljuju:

  • “Od početka pandemije do danas: bez problema uđe u auto i vozi se s nama što prije nije htjela, odbijala je vožnju. Kad nekamo trebam otići a ne mogu je povesti jako je tužna… sve u svemu primjećuje se veća povezanost.”
  • “Više boravimo u prirodi, povezaniji smo, i planiramo tako nastaviti ;)”
  • “Povezali smo se još više, cijela obitelj, a igranje s njim je pravo veselje i najbolja terapija koju čovjek može zamisliti. Uživamo biti zajedno po cijele dane, povratak u ured će biti izazovan za oboje. Rutinu nismo posebno mijenjali pa će valjda barem s te strane biti lakše. Snaći ćemo se nekako samo nek nam bude zdrav.”
  • “Uvelike mi je olaškala život i umanjila stres uslijed pandemije, potresa i operacije. Davala mi je osjećaj mira i manje usamljenosti. Postala nam je još više privržena s obzirom da provodimo 24/7 zajedno od početka pandemije (još uvijek radimo od doma).”
  • ”Sve više mi je privržen i zaštitnički nastrojen prema meni i kćeri koja ima 7 godina.”

Ono što svakako možemo zaključiti prema dodatnim izjavama jest da ljubimci čine važan dio sustava zaštite mentalnog zdravlja kod svojih vlasnika, a isto se odnosi i na doba epidemiološke sitacije vezane uz COVID-19.

  • “Živim s roditeljima i bakom pa nisam bila sama tijekom lockdowna i općenitog distanciranja, ali iskreno mislim da bi bilo puno teže da nije bilo njih dvojice. Kad nam je bilo i najteže oni bi napravili nešto čemu smo se jednostavno morali nasmijati ili što nas je raznježilo. Ne shvaćam ljude koji misle da ljubimci nisu dio obitelji i koji ne vjeruju da nas itekako mogu održati donekle psihički zdravima.”
  • “Uvijek su tu za mene. Ne znam kako bih psihički izdržala ovu razdvojenost od svih da nije bilo njih.”

Vlasnici su također ostavili i dojmove oko generalno važne uloge koje ljubimci imaju u njihovim životima:

  • “Sreća, ljubav, druženje, šetnje, maženje, sve najpozitivnije. Život je bogatiji i ljepši. Udomite peseka, usrećite i njega i sebe.”
  • “Čim ju pogledam znam kako se osjeća, šta želi i šta je sljedeća reakcija. Naučile smo funkcionisati kao satni mehanizam za kratko vrijeme. Ne znam kako sam prije i živjela bez nje. ❣️”
  • “Svaki dan volim ga malo više, kako je to moguće?”

 

Foto – JackieLou DL – Pixabay

You may also like

Ostavi komentar