KUPAMO SE U MORU – na što treba pripaziti

by Njuškica

Napokon je došlo lijepo vrijeme i morske radosti su u punom jeku. Ipak trebamo pripaziti na neke stvari prilikom kupanja sa našim njuškama.

Većina pasa obožava kupanje u moru, ali za razliku od ljudi teško podnose sunce i ljetne vrućine. Trebali bi izbjegavati najveće vrućine, preporuka je psa voditi na plažu do 10 sati ujutro ili iza 18 sati navečer. Sa sobom uvijek imati bocu vode, jer se psi na plaži izlože većim fizičkim naporima. Vrećicu za skupljanje kakice ( ne bi baš bilo lijepo imati kakicu blizu nečijeg ručnika ili ležaljke), povodac ( jer ipak baš nismo uvijek sami na plaži ). Postoje naravno pseće plaže, ali se uvijek nekako i na tim plažama  nalaze ne ljubitelji pasa koji uvijek, ali uvijek imaju po koju „ viška“.

Voli li se kupati ili ne?

Psi vole vodu i kupanje, ali ako to nije slučaj sa vašim psom ( moja „ retriverica“  se ne voli kupati u moru, u zamazanim barama da) nemojte ih siliti. Za nju je more nešto što kod nje izaziva nelagodu. Nažalost kada smo bili prvi put na moru , veselo je trčkarala i upala u tu veliku baru. Nakon toga naše ljetne radosti su polijevanje  morskom vodom.

Budite strpljivi. Kada s vremenom shvate da im kupanje stvara ugodu, sami će bez prisile ući u more. Nikada, ali nikada ih nemojte bacati u more ( znamo svi da ima i takvih situacija) , nakon toga zaboravite na kupanje sa svojom njuškom.

Tuširanje nakon morske vode da ili ne?

Ako se pas češka više nego inače preporuka ga je isprati običnom vodom, samo po potrebi i sa šamponom.

Psi nakon kupanja u moru znaju imati mekanu stolicu, ponekad i povraćanje. Razlog je gutanje morske vode. Nakon povraćanja pomalo mu dajte običnu vodu, obrok malo smanjite te pokušajte izbjećti davanje poslastica. Kroz dan – dva simptomi se povuku. Kako bi izbjegli sve ove neželjene pojave trebali bi ih odmarati svakih 15 minuta i stalno im nuditi običnu vodu.

Pripazite da pas nije previše dugo na suncu jer može doći do toplotnog udara, odnosno pregrijavanja organizma. Psi sa toplotnim udarom imaju povišenu tjelesnu temperaturu, ubrzano dahću, dezorjentirani su, otežano se kreću ili se uopće ne kreću.

Psa treba odmah staviti u hlad, hladniju prostoriju, dati i vode, namočiti šape i uške kako bi tijelo pokušali rashladiti i potražiti veterinarsku pomoć.

I najbitnije –  NIKADA NI NA TRENUTAK PSA NE OSTAVLJATI U AUTU ČAK NI U HLADU I SA OTVORENIM PROZORIMA.

You may also like

Ostavi komentar