Skladan suživot životinja i biljaka iz Džungle

by Džungla Plants

Često se dogodi da ljudi koji imaju pse, mačke ili neke druge kućne ljubimce, goje ljubav i do biljaka i drugih živih bića na planetu. Isto tako često je slučaj upravo to da su zelene ljepotice otrovne za četveronožne prijatelje.

Parlour palma

Nova internetska trgovina imena Džungla Plants HR pobrinula se oko tog detalja i u svojoj ponudi našla mjesto za pakete biljaka koje su sigurne za životinje, osim toga na internetskoj stranici postoji i rubrika biljaka, koje nikako ne mogu ozlijediti naše kućne ljubimce. Cure iz Džungle otrovne, egzotične biljke, koje imaju u svojoj ponudi objašnjavaju na sljedeći način. Veliki broj tropskih biljaka živi u džungli i na područjima prašume. U njihovom prirodnom okruženju boravi i ogromna količina različitih životinja i insekata, koje su naravno za biljku prijetnja. Prirodnom evolucijom biljke su zbog potrebe da se zaštite od beskonačnog broja različitih napadača, razvile svakojake otrove, koji im služe kao sredstvo za preživljavanje. Sve to ima smisla dok ne dođemo do situacije da želimo u istom prostoru držati egzotične biljke i kućne ljubimce.

Hoya

Prije nego se odvažimo i počnemo živjeti u cimerstvu s biljkama i životinjama pametno je pozanimati se o štetnosti biljke i koliko je opasna. Pri tome treba imati u mislima i činjenicu da količine otrova od biljke do biljke variraju i da zapravo ne postoji neka savršena jednadžba koja bi nam pojasnila kako sve stvari funkcioniraju. Bar ne zasad!

 

Od biljaka koje nalazimo često u Džunglinoj trgovini najsigurniji odabir su sve vrste jako popularnih Hoya i Calathea. Hoye vole sunce i sušu zemlju, dok Calathee prirodno rastu u kišnim šumama i vole vlažnu zemlju. Ove dvije obitelji biljaka, upravo zato što žive u različitim područjima mogu pokriti brojne različite prostore, preference i želje. Osim njih bezbrižno možete uzeti i razne Banane, potpuno sigurne za životinje, ljubiteljice toplijih prostora. Isto tako i ljudima omiljenu palmu Areku, koja na nikoji način ne može naštetiti kućnim ljubimcima. To nažalost ne vrijedi za sve palme, većina ih je i dalje opasna za životinje. Ako ste ljubitelji malo manjih biljaka, tu su i pripadnice obitelji Pilea, koje navodno donose novac i potpuno su sigurne za životinje!

Calathea orbifolia

Kada bi morali izdvojiti i neke koje bi svakako trebalo izbjegavati, a trenutno su jako popularne i tražene biljke onda su to svakako na prvom mjestu biljke iz obitelji Philodendrona, te su biljke izrazito otrovne za životinje. Osim njih bolje je izbjegavati sve Ficuse, Monstere, Alocasie i  jako jako popularne String of Pearlse. Mačke su za njima lude, ali nikako ne preporučujemo kombinirati te dvije vrste!

U svakom slučaju, na Džunglinoj stranici ispod svake biljke pronađete i informacije o štetnosti za životinje, a ako ste u dilemi se uvijek možete javiti i na info@dzungla-plants.hr.

You may also like

Ostavi komentar