NISMO MORSKI PSI ALI VOLIMO RIBU

by Njuškica

NAJVEĆA PREDNOST JOJ JE ANTIAGING UČINAK: OBILUJE VITAMINIMA, MINERALNIM TVARIMA I OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA KOJE ŠTITE MOZAK, OČI, KOŽU I ZDRAVLJE ZGLOBOVA

O tome je li riba jedno od najzdravijih vrsta „mesa“ koje možete dati svom ljubimcu dalo bi se raspravljati s obzirom da najčešće ima manje kalorija i masnoća od odreska, ali zato ima veći udio omega-3 masnih kiselina i vitamina B 12. Riba je bogata bjelančevinama, a životinjske bjelančevine sadrže sve aminokiseline potrebne psu za očuvanje zdravlja. No, najveća prednost ribe je u visokom udjelu omega-3 masnih kiselina.

OMEGA-3 ZA VITALNOST

Oni koji se razumiju u njegu kože i ljepotu, znaju da su upravo omega-3 masne kiseline poznate po tome da poboljšavaju zdravlje naše kože i kose, a isto vrijedi i za naše pse! Psi koje muče neki dermatološki problemi ili beživotna dlaka te se slijedom toga često grebu, mogu imati koristi od prehrane obogaćene svježom ribom bogatom omega-3 masnim kiselinama. Ta zdrava masnoća poznata je i po tome što podržava optimalno stanje mozga i živčanog sustava. Brojni stručnjaci tvrde da štiti mozak i živčani sustav pasa od negativnih učinaka starenja, što zapravo znači da čuva njihove kognitivne sposobnosti i razinu energije čak i kad već uđu u stariju dob. Taj antiageing učinak može pomoći i očuvanju vida vašeg psa, što je izuzetno važno jer psi ne mogu nositi naočale!

Psi ne bi smjeli jesti ribu koja je jako začinjena, no svježa riba poslužena sa začinskim biljem jestivim za pse vrlo je zdrav obrok!

Još jedna dobrobit tih zdravih masnoća prisutnih u raznim vrstama ribe je da pomažu u prevenciji i ublažavanju simptoma artritisa. Iako je mali broj studija provedenih baš na psima, one pokazuju da kod starih pasa koji pate od osteoartritisa nakon što prime omega- 3 masne kiseline baš iz ribe dolazi do poboljšanja pokretljivosti. A psi koji su ih primali iz drugih izvora, nisu imali nikakvog poboljšanja.

 

Belcando Finest Grain-Free Salmon

Potpuna suha hrana super premium kvalitete za male ili srednje velike odrasle koja je svojom recepturom idealno rješenje za pse s intolerancijom na hranu odnosno sklone alergijama.

Ne sadrži:
  • žitarice
  • soju
  • mliječne proizvode
Sastav i karakteristike:
  • Udio životinjskih proteina od ukupnih proteina: 75% (65% morska riba, 10% morski zooplankton/kril)
  • Idealno rješenje za životinje koje pate od intolerancije ili alergije na hranu
  • Amaranth kao vrijedna alternativa žitaricama jedna je od najstarijih kultura poznatih čovjeku i pruža važne hranjive sastojke, vitamine i minerale
  • Čisto lososovo ulje čini formulu ukusnom i za najizbirljivije njuškice
  • Mljeveni morski zooplankton (kril) iz održivog uzgoja sadrži lako probavljive i visoko iskoristive Omega 3 masne kiseline, antioksidans astaksantin i prirodne enzime.

OPREZNO SA SUSHIJEM

Iako volimo sushi, upitno je bismo li psu trebali davati sirovu ribu jer znamo da se brzo kvari, a takva može obilovati potencijalno opasnim bakterijama, virusima i parazitima. Pojede li vaš pas pokvarenu ribu, može doći do proljeva, povraćanja, gubitka apetita (koji vodi do mršavljenja), slabosti, letargije, promjena u ponašanju, odbijanja tekućine pa čak i groznice. Ako vaš pas nakon konzumiranja ribe razvije bilo kakve simptome, bilo bi dobro da ga što prije odvedete veterinaru. Bez profesionalnog pregleda ne može se točno procijeniti koliko je stanje ozbiljno. Nemojte davati psu ribu kako je vi volite: začinjenu, prženu, prelivenu maslacem ili raznim umacima.

A RIBLJE ULJE?

I riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama {EPA i DHA) koje imaju protuupalna svojstva. A upravo smanjenje upalnih procesa u tijelu omogućuje bolju učinkovitost obrambenog sustava. Riblje ulje tako može ojačati zdravlje srčanog i krvožilnog sustava, mozga, zglobova, kože i dlake. Uzmete li u obzir da većina procesirane pseće hrane ne sadrži omega-3 masne kiseline koje su psima potrebne, riblje ulje zvuči kao odličan dodatak prehrani za pse. No, i s dobrim se stvarima može pretjerati! Protuupalni odgovor tijela važan je u svakom procesu izlječenja pa nije dobro pretjerano potisnuti i suzbiti taj odgovor. 

Čak štoviše, previše ribljeg ulja može interferirati s nekim važnim funkcijama krvi. Riblje ulje možete dodati u uobičajeno jelo koje dajete psu. Preporučena količina je 20 do 25 mg kombiniranih EPA i DHA na svakih pola kilograma tjelesne težine. Možete psu dati isto riblje ulje koje i sami uzimate, ali ne u obliku gela ili kapsula jer je to psu teško za progutati. Radije odrežite jedan kraj kapsule i riblje ulje iscijedite u zdjelicu s hranom vašeg psa. To je poželjno učiniti nekoliko puta tjedno. 

Također, možete kupiti lososovo ulje rađeno posebno za pse, no pazite da ga držite na hladnom mjestu {poželjno u hladnjaku) i potrošite u roku propisanom na pakiranju. Naime, nezasićene masne kiseline su vrlo nestabilne i sklone oksidaciji. Mnoga jefitinija riblja ulja već su oksidirala u trenutku kad ste ih kupili, čime je njihova vrijednost uvelike smanjena, stoga pazite da izaberete kvalitetniju marku {neki proizvođači pročišćuju riblje ulje, a vrlo se često dodaje i vitamin E, koji je antioksidans) te da je pakira no u zatamnjene staklene boce umjesto plastike. Ulje je, naime, i fotolabilno, a staklo propušta mnogo manje svjetlosti od plastike.

SVE, S GLAVOM I KOŽOM

Najbolji način da nahranite ribom svog psa jest da mu date cijelu ribu zajedno s glavom. I ni u kom je slučaju ne gulite jer koža je jedan od najhranjivijih dijelova. Alergije na ribu su kod pasa rijetke, no ima ih. Suprotno je češće, dakle da psi razviju alergiju na neku vrstu mesa, a dok ne znate koje meso ne podnosi, sigurno će vam preporučiti ribu.

JE LI SVAKA RIBA DOBRA?

Kao i kod svake druge hrane, podrijetlo ribe koju ponudite vašem psu izuzetno je važno. Manja plava riba, poput srdelica, papalina ili skuša direktno iz mora izuzetno je kvalitetna i hranjiva. I zbog svoje veličine i kratkog života u njima se taloži znatno manje škodljivih toksina nego na primjer u velikim ribama poput tune. Losos i bijela riba također su odlični izvori omega-3, no oni vrlo često dolaze iz kaveznog uzgoja te su time slabije kvalitete. 

No, bez obzira na podrijetlo, ukoliko se odlučujete hraniti psa termički neobrađenom ribom, prije toga ju obavezno smrznite na -4 stupnja nekoliko dana kako biste bili sigurni da su svi štetni paraziti, koji se potencijalno nalaze u svježoj ribi, uklonjeni. Inače je ribu poželjno kratko termički obraditi prije davanja psu.

 

 

You may also like

Ostavi komentar