NJEGA DLAKE LJETI

by Njuškica - Arhiva Njuškica

Dolaskom toplog vremena psi dobivaju ljetnu, tanju dlaku, ali različite pasmine imaju različite količine i kvalitetu dlake. Bilo da se radi o pasminama koje imaju vrlo gustu poddlaku ili imaju tanku dlaku, ako vaš pas voli kupanje u moru i to čini svakodnevno, za očekivati je da će dlaka postati suha i krhka, a koža se može početi perutati. Stoga je preporuka pse nakon plivanja u moru isprati slatkom vodom, pripaziti da na plaži postoji hlad gdje se mogu skloniti sa sunca, a šampon ne koristiti svakodnevno kako se ne bi odstranjivao prirodni zaštitni masni sloj sa dlake i kože psa.

U vrijeme najvećih vrućina ne preporuča se šišanje pasa

To osobito vrijedi za pse s dvostrukom dlakom jer dlaka psu omogućava održavanje tjelesne temperature: ljeti ga štiti od pregrijavanja, a zimi od smrzavanja. Pokrovna (vanjska) dlaka ljeti će biti podignuta od kože i tako omogućiti brže i lakše strujanje zraka uz kožu, pa se pas na taj način hladi. Šišanjem psa skraćuje se pokrovna dlaka, što ometa prirodnu mogućnost regulacije temperature. Osim toga, kod ošišanih pasa koža je izloženija suncu, zbog čega je mogućnost opeklina veća.

Slika 1. Arhiva – Njuškica

Dakle, bez obzira na dužinu i sastav, pseća dlaka pruža prirodnu kontrolu tjelesne temperature, kao i prvu liniju obrane od opeklina, uboda grančica i kukaca poput komaraca. Ako ipak želite ošišati svog psa, svakako ostavite barem dva centimetra dlake za zaštitu.

Ljetna je preporuka – redovito četkanje

Četkanjem se uklanjaju mrtve dlake, što pomaže da zrak uz kožu bolje cirkulira, što psu omogućuje hlađenje. Dodatna je prednost što četkanje dlake pomaže da koža ostane suša. Ako imate vremena i energije, u ljetnim mjesecima četkajte svog psa svakodnevno.

Ljeti, kada je psu grijanje nepotrebno, poddlaka opada, pokrovna, elastična dlaka se izdigne i zrak struji ispod dlake te hladi psa. Zimi, kada je psu potrebno zagrijavanje, poddlaka se pojača, bude je više, a dlaka se “polegne” i grije psa.

Kvalitetna njega pasa s poddlakom je iščešljavanje i držanje krzna čistim. Kada se redovito iščešljava, poddlaka se izvadi da se ne zapetlja i da ne napravi neprobojan debeli sloj mrtve dlake i prljavštine zbog kojeg se pas onda ne može prirodno hladiti te može dobiti razne bakterijske i gljivične infekcije kože. To možete učiniti iščetkavanjem barem jednom do dva puta tjedno i redovitim posjetom grumeru koji će psu smanjiti količinu poddlake a pokrovnu elastičnu dlaku njegovati. Njega podrazumijeva kupanje kvalitetnom kozmetikom, poput WILDA SIBERICA linije koja sadrži ljekovito samoniklo bilje i organske ekstrakte biljaka iz ekoloških farmi Natura Siberica, obavezno korištenje regeneratora i maski, feniranje jakim fenom (ispuhivač) i četkanje.

Zapetljano krzno najčešći je razlog izbrijavanja dugodlakih pasa, a uz opasnosti koje nosi izbrijavanje, zapetljanje donosi i niz drugih opasnosti. Ispod čvorova se skupljaju nečistoće, čvorovi se sporo suše i iz njih je šampon teško dobro isprati. A jako je važno šampon dobro isprati kako ne bi iritirao kožu. Zapetljano krzno je začarani krug štetnog utjecaja na zdravlje kože i krzna psa – ispod čvorova seskupljaju nečistoće, čvorovi ostaju vlažni, vlaga i nečistoća uzrokuju infekcije kože koje ostaci šampona pospješuju, a zapetljanja zahtijevaju izbrijavanje od kojeg već oštećena i osjetljiva koža bude izloženija vanjskim utjecajima.

Kvalitetna njega dugodlakog psa uključuje vrlo često češljanje, a kod kupanja korištenje kvalitetnog šampona, regeneratora i feniranje. Psa je važno kupati u kvalitetnom šamponu kako bismo što manje štetili koži i kvaliteti krzna, a regenerator je važan da nekoliko dana glumi sebum dok ga folikul dlake ne počne ponovno proizvoditi nakon šamponiranja i time prirodno štititi kožu i dlaku od isušivanja. Ukoliko nakon kupanja psa ne koristimo regenerator, koža i dlaka su nezaštićeni jer smo sebum oprali šamponom i dobivamo suho krzno i kožu sklonu infekcijama zbog nedostatka prirodne zaštite.

Uvodna slika – AnnerleyHub, Pixabay

You may also like

Ostavi komentar