MISLITE DA SVAKI PAS ZNA PLIVATI?

NA ŽALOST, NIJE TAKO, PREMA AMERIČKIM PODACIMA MNOGO IH SE UTOPI U BAZENIMA I RIJEKAMA!

Slana voda i vruć asfalt, ajme kako peče! Najopasnije ozljede nastaju kad pas izlazeći iz slane vode mokrim jastučićima stane na vruć asfalt. Sol, naime, jastučiće dodatno isuši pa postanu još osjetljiviji. Dakle, najprije mu obrišite šapice, pričekajte da se osuše i tek tada krenite dalje do svog mjesta.

Na jako sunce osjetljivi su svi psi, iako više oni koji nemaju dugu i gustu dlaku. Najugroženiji su dakle kratkodlaki, s rijetkom svijetlom dlakom, a posebno potpuno goli. A najranjiviji dijelovi tijela su im vrh nosa, vrškovi uha te donji dio trbuha, naročito kod pasa koji vole ležati na leđima. Možete svog psa namazati vašom kremom za sunčanje, najbolje nekom s mineralnim zaštitnim faktorom. A zaštitni faktor neka bude najmanje 15.

Popije li previše slane vode, može povraćati, a još su češći proljevi. Svakako stoga imajte sa sobom neko sredstvo protiv proljeva. U slučaju proljeva bolje da mu ne dajete hranu, no mora imati na raspolaganju dovoljno vode. Ponekad „beach diarrhea“ ili u prijevodu proljev plaže može biti toliko jak da vlasnici primijete u stolici krv ili jaku sluz, no nema mjesta panici. Kako ne bi dehidrirali, pomoći će elektroliti u obliku praška, koji ćete im umiješati u vodu za piće.

Istina je da mnogo pasa nagonski pliva i mnogo ih je koji plivanje naprosto obožavaju. No, ne smijete zaboraviti i na neke pasmine, kao što su buldozi, koje plivanje apsolutno ne vole. Zbog teškog tijela, velike glave i kratkih nogu čak se teško održavaju na površini. Ne mislimo vas plašiti, ali smrt utapljanjem drugi je razlog smrti nakon srčanih tegoba.

SVAKODNEVNO VAŠEM PSU SLATKOM VODOM MORATE ISPIRATI SOL I NEČISTOĆU, NO NE KUPAJTE GA
ŠAMPONIMA JER MU TAKO možete UNIŠTITI PRIRODNU MASNU ZAŠTITU KOŽE I DLAKE!

You may also like

Ostavi komentar