KASTRIRAJ, NE FILOZOFIRAJ!

by dr. med. vet. KORALJKA GRACIN

RASPITALI SMO SE ZA VAS: JE LI VIŠE RAZLOGA ZA ILI PROTIV KASTRACIJE PASA I MAČAKA, KADA JE TO NAJBOLJE UČINITI, KOJE SU PREDNOSTI I RIZICI…

Kastracija pasa i mačaka tema je oko koje se često diže prašina. S jedne strane, kastracija je nužna mjera kontrole razmnožavanja životinja, s druge je ipak riječ o kirurškom zahvatu na zdravoj životinji. U raznim zemljama kastracija se različito i zakonski tumači: u nekim državama Sjedinjenih Američkih Država je obavezna za sve pse i mačke koji nisu namijenjeni za rasplod dok se u Norveškoj smatra potpuno nepotrebnim zahvatom. Gdje je sredina i kako je to u Hrvatskoj?

SVE DILEME KOJE SE OTVARAJU

Kod kastracije se uvijek otvaraju brojna pitanja: kada je pravo vrijeme za zahvat, hoće li moj kućni ljubimac promijeniti ponašanje i karakter, što je s debljanjem, hoće li biti posljedica za zdravlje mog kućnog ljubimca? Prije svakog zahvata bitno je s veterinarom proći sva ta pitanja kako bi se mogla donijeti najbolja odluka.

PREDNOSTI RANE KASTRACIJE

Krenimo redom. Kod kuja je idealno vrijeme za kastraciju prije prvog tjeranja. Ovisno o pasmini, prvo tjeranje može biti u starosti od 6 mjeseci ili nekoliko mjeseci kasnije. Koje su prednosti rane kastracije? Najveća prednost je – zdravlje kuje.

Kod kastracije prije prvog tjeranja mogućnost pojave tumora mliječnih žlijezda svodimo na minimum. Već nakon prvog tjeranja mogućnost pojave navedenih tumora raste na 8 posto, a nakon drugog tjeranja na 26 posto. Kuje kastrirane nakon 2,5 godine starosti ili nekastrirane kuje imaju 100-postotnu mogućnost pojave tumora mliječne žlijezde. Problem je što nerijetko dolazi do prelaska dobroćudih tumora u zloćudne, koji u kratkom roku mogu metastazirati. Drugi problem je upala maternice, koja se često može razvijati bez ikakvih kliničkih znakova. Kod starijih, nekastriranih kuja maternica je uvijek rizični organ.

Možda razmišljate ovako: zašto ne bismo kastrirali kuju tek kada/ako se problem pojavi? Upala maternice se jednostavno dijagnosticira kad su prisutni svi klinički znakovi: kuja pije više vode i više mokri, prisutan je iscjedak iz rodnice neugodnog mirisa te je ultrazvučno i/ili rendgenski potvrđena dijagnoza. Bez obzira na brzinu dijagnostike, kod pojave navedenih znakova kuja već može biti u sepsi. Što kad nisu prisutni vanjski znakovi? Što kad zadebljanje maternice nije vidljivo ultrazvučnim pregledom? Sumnja na upalu maternice često se postavlja tek u poodmaklom stadiju bolesti s obzirom da je kod starijih životinja koje već imaju i druga oboljenja ponekad teško postaviti dijagnozu. Nemojte čekati i dovoditi u rizik život svog ljubimca!

KADA KASNIJE?

U slučaju da kuja nije sterilizirana prije prvog tjeranja, dobro planirajte vrijeme zahvata! Idealno vrijeme za kastraciju kuje je četiri mjeseca nakon tjeranja. Tada je kuja u hormonalno najmirnijem razdoblju te postoji najmanja mogućnost za poslijeoperativne komplikacije ili pojavu lažne trudnoće. Svi se uvijek pitaju je li za kuju bolje da ima jedno tjeranje ili jedno leglo? Nema realnog zdravstvenog razloga zbog kojeg bi pustili kuji prvo tjeranje, osim ako ne planirate leglo. Ako govorimo o uzgojnoj kuji, skotnost i leglo može biti predivno iskustvo i za kuju i za vlasnike!!!

A MUŽJACI?

Kada kastrirati mužjaka? Kastracija kod mužjaka preporučuje se nakon 8 mjeseci starosti ili kasnije, nakon godinu dana. Zahvatom preveniramo pojavu tumora testisa i različitih bolesti prostate. Također, kastacija mužjaka preporuča se kad želimo umanjiti pojavu agresivnosti.

MAČKE I MAČORI

Kakva je situacija u mačjem svijetu? Kod mačaka je vrlo slična situacija kao i kod kuja. Ideano vrijeme za kastraciju je prije prvog tjeranja, u dobi od 6 mjeseci. Kod mačaka rješavamo problem učestalog tjeranja i mogućnosti velikog broja legala i velikog broja mačića. Kod mačaka nije toliko česta pojava upale maternice. I tumori mliječne žlijezde rjeđe se javljaju nego kod kuja. Obično su dobroćudni i povezani sa hormonalnim statusom mačke. Kod mužjaka se kastracija preporučuje nekoliko mjeseci kasnije, u starosti od 7 do 8 mjeseci. Kod mačora kastracijom se pokušava isključiti obilježavanje teritorija i
karakterističan miris vezan uz obilježavanje.

PRIVREMENA KASTRACIJA MIKROČIPOM

Je li je kirurški zahvat baš potreban da bismo dobili željeni učinak? Kod mužjaka je ugradnjom usadka (mikročipa) moguća privremena hormonska kastracija. Uklanjanjem usadka dolazi do povratka spolne aktivnosti. Ova se metoda koristi kod pasa kojima zdravstveni status ne dozvoljava zahvat, odnosno kod mužjaka koji će kasnije ući u rasplod. Kakva je situacija kod kuja i mačaka? Istraživanja su usmjerena na razvoj ‘nekirurške’ kastracije (usadkom ili u obliku vakcine) i kod ženskih životinja, ali još uvijek nije nađeno prihvatljivo
rješenje.

DOSAD SU NAVEDENE SAMO PREDNOSTI, A NEDOSTACI?

1. RIZIČNOST SAME OPERACIJE

Kastracija je rutinska operacija, ali prije svakog zahvata, kao i u humanoj medicini, potrebni su preoperativni nalazi. Izrada nalaza ne povećava znatno ukupnu cijenu, a dobiva se bolji uvid u zdravstveno stanje kućnog ljubimca prije samog zahvata.

2. RIZIK POJAVE INKONTINENCIJE

Kod kuja se može javiti inkontinencija (nemogućnost zadržavanja mokraće). Veći je rizik kod kuja kastriranih u ranoj dobi (u starosti manjoj od 5 mjeseci, odnosno od 3 mjeseca). Inkontinencija se može javiti već 2 tjedna nakon operacije. S druge strane, može se javiti i kasnije – zabilježena je pojava inkontinencije 9 godina nakon zahvata. Potrebna je cjeloživotna terapija, što ne umanjuje kvalitetu života kuje.

3. DEBLJANJE I KARAKTER

I na kraju ne manje važno pitanje karaktera i debljanja. Svi mi smo rođeni sa svojim karakternim osobinama koje se kirurškim zahvatom ne mogu promijeniti. Što se tiče debljanja nakon operacije, i kuje i mačke imaju dvostruko veću mogućnost debljanja! Razmišljajte o tome nakon zahvata, prilagodite vrstu i količinu hrane. Kao i kod nas ljudi, za debljanje i tromost postoje dva dežurna krivca: prekomjerni unos hrane i premalo kretanja. Uspijete li održati ravnotežu, imat ćete zdravog i dugovječnog kućnog ljubimca!

You may also like

Ostavi komentar