Zarazni kašalj pasa (zarazni laringotraheitis, zarazni traheobronhitis)

by Sanja Pozaić, dr.med.vet.

Zarazni kašalj pasa rezultat je upale gornjih dišnih puteva. Obično se radi o blagoj upali koja prolazi ”sama od sebe”, no može prijeći u bronhopneumoniju (upalu bronha i pluća) u štenadi ili u kronični bronhitis u starijih pasa i pasa oslabljenog imuniteta i tada zahtijeva ozbiljnije liječenje. Bolest je vrlo kontagiozna, brzo se širi među psima, pogotovo u psećim pansionima i uzgojima gdje boravi više pasa u zatvorenom prostoru. Psi se mogu zaraziti direktnim kontaktom sa zaraženim psom, ili putem zaraženih posuda za vodu i hranu, igračaka i sl.

Bolest uzrokuje nekoliko uzročnika – virusa, često i bakterija Bordetella bronchiseptica, pogotovo u štenadi mlađoj od 6 mjeseci. Bolest se može zakomplicirati sekundarnim bakterijskim infekcijama dišnog sustava. Klinički simptomi karakteristični za ovu bolest su energični suhi kašalj, koji može biti i produktivan te iritacija u području grkljana, pa vlasnici često imaju dojam da se ”pas guši” tj. da ga nešto u grlu smeta i to pokušava izbaciti. Često psi iskašlju bijelu sluz, što se može lako zamijeniti sa povraćanjem.  Obično bolest prolazi u roku od 7 do 10 dana, a uz navedene znakove, bolest može pratiti povišena tjelesna temperatura, nevoljkost i suzenje iz očiju.

Što možete napraviti sumnjate li da Vaš pas ima zarazni kašalj:

  • Dajte mu mekšu hranu ili namočite suhu hranu kako biste olakšali gutanje
  • Umjesto ogrlice radije koristite oprsnicu kako pritisak na grlo dodatno ne bi podražavao psa na kašalj
  • Ograničite kontakt sa drugim psima i odlazak u pseće parkove tj. na mjesta gdje boravi veći broj pasa
  • Smanjite tjelesnu aktivnost – šetnja bi trebala biti bez većih napora

Pratite stanje i svakako se obratite odabranom veterinaru kako bi pregledom procijenio težinu bolesti i preporučio terapiju ukoliko je potrebno. U terapiji se koriste lijekovi koji suzbijaju kašalj, a u težim slučajevima i slučajevima infekcije koja se zakomplicirala bakterijama – antibiotici. Cjepivo postoji protiv infekcije bakterijom B.bronhiseptica i nekoliko sojeva virusnih uzročnika ove bolesti.

foto by Miroslav Vajdić

You may also like

Ostavi komentar