THAI RIDGEBACK

by www.belagria.com

Pas: LAITALE RINA ET TAR – MENEL

Upoznajmo jednu od najfascinantnijih pasmina !!!
Uzgajivačnica BELAGRIA, www:belagria.com

Lojalan, samostalan, agilan, čvrst, aktivan i inteligentan. To su sve riječi koje možete očekivati i čuti kada upitate vlasnika da vam opiše ukratko Thai Ridgeback pasminu. Odlični su skakači sa vrlo izraženim instinktom za preživljavanjem, ali su ujedno odani obiteljski psi iako nisu preporučljivi za vlasnike koji do sada nemaju iskustva sa psima jer znaju vrlo lako u nestručnim rukama nametnuti svoju volju.

Pas: GRAND ANGKOR S RAVANA BY AMARA

Thai Ridgeback je neovisni mislilac i tražiti će načine da vas nadmudri. Zahtijevaju stabilnog vlasnika i stalni trening kao okupaciju njihovih misli. Favoriziraju samo jednu osobu u obitelji koju po svom principu odabira izaberu kao “vođu“, ali mogu se naučiti tolerirati i poštivati druge članove obitelji. Imaju veoma izražen plijenski nagon, i bez odgovarajućeg odgoja možete lako izgubiti kontrolu nad psom.

Thai Ridgeback je drevna primitivna pasmina za koju se vjeruje da datira još od prije 3000 do 4000 godina sudeći po arheološkim nalazima crteža s motivom ljudi i pasa u lovu.

No ipak, tek sa sigurnošću možemo tvrditi da su najstariji pisani dokumenti o pasmini pronađeni na Tajlandu stari 400 godina. Po načinu rukopisa arheolozi su zaključili da potječu iz razdoblja vladavine kralja Songthan of Ayuttaya (1611. do 1628.) U tim dokumentima stoji zapisano:
“Psi su visoki više od jedne pile
(PILA- tradicionalna mjerna dužina koja označava dužinu od lakta do vrha prstiju odrasle osobe.)
Pojavljuju se u raznim bojama. Svaki pas ima sedlo (sedlo=ridge) na leđima sačinjen od krzna koje ide unatrag.
Žestoki su.
Odani su svojim ljudima.
Sposobni su preživjeti sami, hrane se kopajući zemlju u potrazi za malim plijenom.
Vole pratiti svog gospodara i loviti po šumama.
Kada uhvate životinju donose ju svom gospodaru.
Odani su cijelom kućanstvu.
Odlaze svuda sa svojim gospodarom, čak i do Velikog Yang stabla.
Oni su jako moćni i neustrašivi, uši su im uspravne, a repovi poput mačeva plemena.“

Činjenicu da je Thai Ridgeback primitivna pasmina dokazuje i to da su vrlo nepretenciozni u svakodnevnom životu. Štedljivo jedu te čuvaju svoju energiju. Nemaju poteškoća u savladavanju fizičkih i psihičkih vježbi. Predstavnici pasmine razlikuju se od ostalih pasa dobrom koordinacijom, spretnošću, oštrinom, brzinom i okretnošću.

Osim toga, obično se intelektualno formiraju u veoma ranoj dobi, pa nekada zaboravimo da se još uvijek radi o štenetu. Razvojna faza u dobnim granicama je jasno vidljiva i mnogo ranije dosežu svoju punu veličinu nego što će druge pasmine. Imaju iznenađujuće dobro pamćenje, visoku razinu potrebe za aktivnošću kojom pokazuju prisutnost prirodnog instinkta te želju za suradnjom sa svojim čovjekom.

Ostale kvalitete ove prekrasne pasmine su čistoća, nemaju mirisa, linjaju se jednom godišnje. Krzno im je izuzetno mekano na dodir i sjajno.

Autor teksta www.belagria.com
Kontakt: belagria.kennel@gmail.com

You may also like

Ostavi komentar