BUHE U PASA

by Njuškica

Buhe su paraziti koje žive na dlaci i koži naših kućnih ljubimaca. Hrane se tako da sišu krv životinje na kojoj žive. Buhe su mali smeđi insekti koji nemaju krila i ne mogu letjeti, imaju jake stražnje noge i lako mogu skakati s jednog psa na drugog. Noge su im dugačke, posebno zadnji par koje je prilagođen za skakanje, oko200 puta više od dužine tijela.

Ubod buhe izaziva jaki svrbež zbog alergije na slinu buhe. Životinje koje su osjetljivije mogu se jako grebati čak i gubiti dlaku na nekim mjestima. Psi se najčešće zaraze buhama preko kontakta s drugim psima ili u kontaktu s okolinom koja je puna buha. Vlažno vrijeme jako pogoduje razvoju buha.

 

Jednom kada buha uđe u stan gdje životinja živi vrlo teško ih se možemo riješiti. Odrasla buha tj. ženka živi nekoliko tjedana na životinji. Tokom tog vremena će sisati krv životinje dva do tri puta i može izleći 20 – 30 jaja dnevno. Jaja padaju sa životinje na pod, tepihe, krevete tj. svugdje gdje se životinja kretala. Ličinke zatim izlaze iz jaja hrane se organskim materijalima tj. mrtvim stanicama kože ili izmetima odraslih buha.

Ličinke se razvijaju 1 – 2 tjedna nakon čega stvaraju oko sebe kukuljicu. Nakon izlaska iz kukuljice odrasle buhe imaju tjedan dana da nađu hranu, nakon čega mogu preživjeti i do godinu dana bez hrane. Nažalost protiv buha se na kraju moramo boriti ne samo na životinji nego i u našem životnom prostoru.

You may also like

Ostavi komentar