JEŽ U JESEN

by Njuškica

Dolaskom jeseni i hladnijih dana ježevi se nastoje što više nahraniti, dobiti na tjelesnoj težini jer se pripremaju za zimski san koji obično započinje u listopadu. Počinju graditi svoja zimska gnijezda u zemlji koja oblažu starim lišćem, granama sa niskim dlačicama, mahovinom i travom, na dubini i do 1,5 m. Gnijezda su čvrsto  građena tako da su dugotrajna i otporna. Ježevi hiberniraju od listopada do travnja, ovisno o vrsti.

Hladno razdoblje ježevi provedu u „ zimskom snu “ ili hibernaciji. Zimski san ili hibernacija biološka je pojava, odnosno stanje slično snu u koje zapadaju određene vrste životinja za vrijeme hladnog dijela godine snižavanjem svoje tjelesne temperature, usporavanjem otkucaja srca i disanja.

Kod ježeva razlog hibernacije je prije svega nedostatak hrane, koja slijedi početkom hladnijih dana. Hibernacija nije kontinuirani proces i obično se probude svakih 7 do 10 dana. Za održavanju ovakve aktivnosti potrebno je vrlo malo energije koju troše iz svojih masnih naslaga. Stoga je prijeko potrebno da se dobro najedu, što rade preko ljeta jer tijekom spavanja ježevi gube veliki dio svoje težine. Temperatura tijela za vrijeme hibernacije pada sa 33,7°C do 1,8°C. Spavaju sklupčani u loptu, nosić i noge su pritisnuti na trbuh, a rep je pritisnut o glavu. Ovaj položaj smanjuje prijenos topline iz dijelova tijela koji su izloženi hladnoći.

Foto – monicore, Pexels

You may also like

Ostavi komentar