Kako obogatiti život psu II. dio

by Nenad Novak DoGGuru

Hrana i različiti načini hranjenja još su jedan način kako psa učiniti emocionalno, mentalno i fizički ispunjenim i zdravim. Zato je dobro da im nađemo mjesto u životu našeg psa i koristimo ih za zabavu, ali i kao pomoć u odgoju, socijalizaciji i školovanju.

Većina ljudi daje psu obrok poslužen u zdjelici. Svaki dan, svaki puta, cijeli život. Dio njih traži od psa da se ne smije približiti zdjelici bez posebne, dodatne potvrde. Pas mora sjediti i čekat (“čekaj, čekaj, čekaj….. čeeeeeeeeeeekaj …”)  i na znak vlasnika smije prići i početi jesti. Vrlo dosadno, monotono i frustrirajuće iz perspektive pse.

Umjesto na uobičajen način, pokušajmo svom psu, barem ponekad, ponuditi hranu i na drugačije načine. Obroke možemo činiti izazovnijim, interaktivnim i zabavnim. To će naići na odobravanje našeg psa jer su psi po prirodi znatiželjna bića koja u sebi imaju usađene instinkte potrage za hranom.

Obrok izvan uobičajene rutine dobitna je kombinacija za većinu pasa. Razlika je u tome koji način davanja hrane ćemo koristiti jer svaki ima svoju namjenu i prednosti za određen tip pasa.

Za ovu namjenu uglavnom koristimo igračke koje se pune hranom. Danas nam je na raspolaganju mnogo različitih. Za potrebe ovog teksta podijelit ćemo ih u dvije kategorije – one u koje se stavlja meka hrana i one u koje se stavlja suha pseća ili neka druga kruta hrana.


Glavna karakteristika onih koje se pune mekom hranom je zabaviti psa na način da ližući polako dolazi do hrane. Ovaj način, iako zabavan, uobičajeno smiruje pse. Zato ove igračke možemo koristiti i svaki puta kada želimo da nam je pas duže miran. Razlikuju se po dostupnosti hrane iz njih, počevši s onima iz kojih je hrana vrlo lako dostupna, prema onima iz kojih se treba više potruditi da se sva hrana “počisti”.

Zašto je to važno ? Zato jer psi s niskim nagonom za hranom lako odustaju od preteško postavljenog zadatka dolaska do hrane. Slično se može dogoditi i plahim psima. Zato njima, pogotovo u početku ponudite igračke s lakim pristupom. S druge strane, teži izazovi mogu se pokazati lošim izborom i za pse tankih živaca, stoga za njih predlažemo izbor zlatne sredine.


Namjena igračaka koje se pune krutom hranom je drugačija od onih koje se pune mekom . Kod ovih igračaka pas do hrane ne dolazi lizanjem, već uglavnom guranjem igračke ili njuškom ili šapom, pri čemu hrana ispada. Pas pojede dio hrane koju je na ovaj način “izvukao” iz igračke i nastavlja sa zabavom.

Obje vrste igračaka služe za zabavu, ali dok punjenje mekom hranom potiče smirenje, punjenje krutom hranom (zbog načina dolaska do hrane) potiče aktivnost. Zato je važno točno znati što želimo postići kod pasa. Upozorenje o informiranom odabiru, vrijedi i za ovu vrstu igračaka. Nisu sve za sve, pa tako one s lakšom dostupnosti hrane preporučujemo za pse početnike, plahe pse, pse s niskim nagonom za hranom. Takvim psima mudro je odabrati vrlo primamljivu krutu hranu, barem u početku, dok se tek uče i privikavaju na ovu vrstu igračaka.

Isto vrijedi i za pse kratkih živaca jer kod njih nemogućnost dolaska do hrane može dovesti do druge vrste frustracije. Oni, za razliku od plahih ili pasa niskih nagona neće odustati, ali ćemo izazvati frustraciju, često vrlo destruktivnu.

foto – Pixabay

You may also like

Ostavi komentar